Aktivnosti u župi, zborovi, zajednice obitelji i mladih

molitva

Molitva četvrtkom

Svaki četvrtak u našoj župi je molitveni program. Sveta Misa u 18.30 sati je redovito sa propovijedi, a iza toga je klanjanje pred izloženim Presvetim Otajstvom. Uz pjesmu, osobnu i zajedničku molitvu molimo za našu župnu zajednicu, za pojedinačne potrebe, za sve aktualne nakane...

Prvi petak u mjesecu

Svaki prvi petak u mjesecu iza večernje Svete Mise u 18.30 sati redovito je klanjanje pred Presvetim Otajstvom i pobožnost Srcu Isusovu.

Molitveni vijenac kraljice obitelji

SUSRETI: Svakog prvog u mjesecu u 18.30 u remetskoj crkvi (Sveta MIsa i klanjanje pred Presvetim)
Molitveni vijenac Kraljice obitelji (MVKO) niknuo je na hrvatskom tlu 2000. godine kao odgovor katoličkih obitelji na duboku moralnu i duhovnu krizu. Osnovala ga je Ana Blažević s Nevenkom Grilec uz svesrdnu pomoć i potporu sestara Pohoda Marijina u čijem se samostanu i nalazi duhovni centar Udruge. Obezvrjeđivanje Božjih zakona, uništavanje obiteljskih vrijednosti, agresivna ponuda nemorala, noćni život mladih, krivovjerje, droga – sve se to zlokobno nadvilo nad Hrvatskom i opasno zaprijetilo našim obiteljima. Trebalo se tomu snažno oduprijeti najjačim sredstvima, a to su, prema Isusovim riječima, molitva i post. Na tim evanđeoskom temeljima ostvarena je ideja da se katoličke obitelji zajedno sa svećenicima i redovničkim zajednicama udružuju u molitvene vijence, koji će, kao nekad Izraelci s Mojsijem, uzdignutih ruku vapiti Bogu i Kraljici obitelji za spas naše djece i obnovu obitelji i Domovine.
Obitelji se povezuju molitvom, postom i euharistijom u molitveni vijenac, koji udružuje 31. obitelj (ili pojedinca), svećenika i redovničku zajednicu. Svaki vijenac ima dvije osobe tzv. “Mariju” i “Martu” koje se brinu za duhovne i tehničke potrebe molitvenog vijenca. Molitveni član dobiva svoju iskaznicu sa svim podacima o vjenčiću i svojem molitvenom danu u kojem moli za obitelj, Domovinu i Crkvu, zatim svećenike i redovničke zajednice te za pokojne iz obitelji MVKO. Župnik kao duhovni voditelj svakog prvog petka u mjesecu služi sv. misu na nakane molitvenog vijenca. MVKO iz cijele Hrvtske godišnje hodočasti u Mariju Bistricu svake treće subote u mjesecu svibnju, a 8. listopada, na dan Neovisnosti, u Krašić.

vjeronauk

Poštovani župljani i dragi roditelji naših vjeroučenika!Pastoralno – vjeronaučna godina je započela, zajedno sa svim aktivnostima u našoj župi.

ŽUPNA KATEHEZA /župni vjeronauk/ je u hodu.

/Sa župnim vjeronaukom u župi, krećemo od trećega razreda./

Raspored imate na našim stranicama i obavijesnim mjestima župe.

Pozivamo naše vjeroučenike – osmogodišnje škole, da se radosno uključe na satove župnoga vjeronauka.

Cilj župnoga vjeronauka za prvopričesnike – priprema za sakremente pomirenja – ispovijedi i euharistije – prve pričesti; a cilj župnoga vjeronauka za potvrđenike – krizmanike – firmanike, priprema za primanje dara Duha Svetoga.

Ostale skupine od: 4 – 7 razreda, također su pozvani dolaziti.

Sadržaj župne kateheze je „liturgijska kateheza“ – priprema za nedjeljnu misu.

Veselimo se vašim dolascima i zajedničkim susretima, druženjima i promišljanju o Božjoj riječi.

Isus UČITELJ naše vjere.

Isus je naš „PUT – ISTINA – ŽIVOT“!

PRVOPRIČESNICI

UTORKOM:
remetski C razred u: 15.30 - 16.10 h.
remetski A razred u: 16.15 - 16.55 h.
11.00 – 11.45 - vjeroučenici s Bukovca i druge škole.

ČETVRTKOM:
remetski D razred u: 15.30 - 16.10 h.
remetski B razred u: 16.15 - 16.55 h.

SUBOTOM:
Bukovac i dr. škole u: 9.30 - 10.10 h.
4, 5, 6 i 7 razred: 9.30 - 10.10 h.

FIRMANICI – KRIZMANICI – POTVRĐENICI

UTORKOM:
remetski A razred u: 17.00 - 17.40 h.
remetski C razred u: 17.45 - 18.25 h.
/svaki drugi tjedan/

ČETVRTKOM:
remetski B razred u: 17.00 - 17.40 h.
remetski D razred u: 17.45 - 18.25 h.

SUBOTOM
Bukovac i druge škole u: 10.30 – 11.10 h.

NEDJELJNA MISA
sa djecom – vjeroučenicima i roditeljima u 9 sati!

ČRET:

PRVOPRIČESNICI

NEDJELJOM:
vjeronauk 10.00 i Sveta Misa 11.00 sati

KRIZMANICI

Vjeronauk - Krizmanici – prema dogovoru sa vjeroučiteljem. Sveta Misa nedjeljom u 11.00 sati.

odrasli SUSRETI: Četvrtkom u 20. sati
Kontakt: mo. Tomislav Habulin, email: thabulin1@gmail.com Tradicija glazbovanja u remetskom svetištu vrlo vjerojatno je dugačka koliko i starost samog svetišta. O tome nam govore spisi kao i slikarije pavlina Ivana Rangera koje su i danas vidljive na zidovima crkve pokraj pjevališta. O postojanju glazbala koja su se nalazila u crkvi govori i fotografija nakon potresa 1880. godine gdje se jasno vidi postojanje orgulja na pjevalištu. Radilo se o glazbalu baroknog tipa koje su kasnije zamijenile liturgijske dvomanulane orgulje iz radionice Heferer iz Zagreba. Nedvojbeno je da se je uz instrumentalnu glazbu prije svega izvodila ona vokalna i vokalno – instrumentalna. Ako uzmemo u obzir da je ljudski glas najsavršenije glazbalo koje može proizvesti najljepši i skladni zvuk, sa sigurnošću možemo tvrditi da se je u remetskom svetištu od davana skladno i lijepo pjevalo. Koliko se o glazbi i umijeću njezine izvedbe vodilo računa svjedoče i neki stariji mještani Remeta, kao sadašnji pjevači i članovi crkvenog zbora. Kroz povijest svetišta i župe mnogi laici i redovnici vodili su brigu o glazbovanju. Ono se uglavnom kao i danas baziralo na pučkom pjevanju i njegovom višeglasju, kakva i jest glazbena praksa u nas. Ovdje ćemo spomenuti nekolicinu vrijednih i marljivih osoba koje su svoj rad utkale u glazbovanje u posljednjih stotinjak i više godina; Rudolf Matrz, hrvatski skladatelj, violončelist, atletičar, nekada voditelj i KUD-a Frankopan; Vinko Glasnović, skladatelj i zborovođa; o. Vilko Dorotić, glazbenik; s. Katarina Koprek, glazbena pedagoginja i dr.sc. iz područja gregorijanskog korala; s. Blandina Vešligaj, orguljašica kao i niz drugih marljivih glazbenika koji nisu spomenuti ali su svojim radom doprinijeli svečanosti glazbe i uzvišenosti liturgijskih slavlja.
Danas župni zbor i zbor svetišta Uznesenja blažene Djevice Marije – Remete broji pedesetak članova različitih životnih dobi i profila. Sve ih zajedno okuplja ljubav prema glazbi, a napose onoj liturgijskoj jer se i sami ufaju u riječi Sv. Augustina „Tko pjeva, dvostruko moli“. Naravno glazba je ona koja oplemenjuje čovjeka, a ako je ona na Slavu Božju onda je ta plementitost i uzvišenost dvostruko nagrađena. I sam naziv zbora kojeg su članovi odabrali „Pharmacopaea Coelestis“ – „Ljekarna nebeska“ govori o tome što zbor znači njegovim članovima.
Prvotna zadaća zbora je animiranje misnih slavlja na župskoj misi u 10,30 sati svake nedjelje kao i svim većim blagdanima, napose onim marijanskim. Svoje sastanke – probe održavaju četvrtkom u terminu od 20,00 do 22,00 sata. Osim što što djeluju na dobrobit župne zajednice i svetišta, zbor nastoji svoj rad predstaviti i nekim samostalnim projektima kao što su tradicionalni božićni koncert prije mise polnoćke, sudjelovanje na pojedinim manifestacijama, poput otvorenja izložbi ili kao recimo sudionici Međunarodne smotre folklora u Zagrebu, kada su u sklopu manifestacije animirali liturgijsko slavlje u Zagrebačkoj katedrali i koncertom marijanskih pjesmama u zagrebačkoj crkvi sv. Katarine na gornjem gradu. Zbor svoje djelovanje temelji na četveroglasnom pjevanju izvodeći glazbu velikih majstora glazbe svjetske i hrvatske glazbene literature kao i onu pučku. Danas zborom ravna mo. Tomislav Habulin koji je ujedno i titularni orguljaš župe i svetišta u Remetama.

mladi VODITELJICA ZBORA: Lovro Kanceljak
PROBE PJEVANJA: Utorkom u 20.15 sati
KONTAKT: lovrokanceljak6@gmail.com
Zbor mladih župe Remete Advocata Croatiae ima dugogodišnju tradiciju i kroz njega su prošle već generacije mladih koje su se uvijek okupljale s jedni ciljem: da kroz pjesmu i zajedništvo slave Boga. Trenutačno zbor okuplja nešto više od 20 članova različitih uzrasta, od srednjoškolaca do studenata.
Probe zbora su četvrtkom u 20.15.sati u Duhovnom centru sv. Ivana od Križa.
Svojim trudom, radom i lijepim pjevanjem animiramo nedjeljnu misu mladih u 12 sati koja je središnji dio svega što radimo. Sudjelujemo u brojnim aktivnostima na razini župe: pjevamo na vjenčanjima, krizmama, krštenjima i župnim događajima u suradnji s dječjim i župnim zborom, ali nastojimo djelovati i izvan nje pa tako odlazimo na gostovanja u druge župe na kojima razmjenjujemo iskustva i upoznajemo nove ljude, a sudjelujemo i u raznim događanjima kao što su 40 dana za život i animiranje Misa u bolnici u Klaićevoj.
Kroz sve nas uz našeg župnika vodi i naš duhovnik o. Danijel Čolo koji nas potiče da u sve što radimo ugradimo i ono duhovno da ne ostane sve na pukom pjevanju. Jedna od tradicija zbora je i Uskrsni koncert koji se svake godine održava na Uskrsni ponedjeljak i koji je kruna svega onoga što smo radili tijekom godine.
Volimo pjevanje, druženje, molitvu i naše zajedništvo i nastojimo da ono uvijek bude na Slavu Božju i vjerujemo da će uroditi, a i već sad rađa velikim plodovima.

Sve one koji se žele pridružiti ovoj radosnoj zajednici mladih u slavljenju Boga kroz pjesmu i zajedništvo radosno očekujemo!

obitelj Kontakt: avuleticster@gmail.com

Pozvani su svi da se priključe Zajednici obitelji, da dođu zajedno s djecom, koja će imati veliko društvo, da zajedno radimo na zaštiti i promicanju života, braka i obitelji, na duhovnom obogaćivanju, te širenju Kraljevstva Božjeg

Molimo Gospodina da obitelji budu uvijek više male Crkve, a crkvene zajednice da budu više obitelji. (Papa Benedikt XVI)

Promišljane o pastoralu obitelji započelo je na Drugom vatikanskom koncilu kojega je sazvao papa Ivan XXIII 1962. Od tada potječe naziv za obitelj kućna Crkva. Na Biskupskoj sinodi 1980. pod vodstvom pape Ivana Pavla II nastavlja se promišljanje i planiranje pastorala obitelji. Sveti Otac je izdao pobudnicu o zadacima kršćanske obitelji u suvremenom svijetu pod naslovoma Obiteljska zajednica s pozivom da se razradi i primijeni u mjesnim Crkvama. Nakon višegodišnjeg rada povjerenstva Vijeća HBK za obitelj, Hrvatska biskupska konferencija izdala je 2002. dokument Direktorij za obiteljski pastoral Crkve u Hrvatskoj.

Kratka povijest nastanka Zajednice obitelji u župi Remete

U našj župi, o. Vjenceslav Mihetec 20. rujna 2004. okupio je nekoliko bračnih parova s kojima je započeo redovite zajedničke susrete. Razrađivala se sama ideja, planirale aktivnosti, čitala se literatura o značenju zajednice obitelji u Crkvi. Sastanci su bili jednom mjesečno. Prvo predavanje na temu Demografska situacija u Hrvatskoj održao je dr. Dražen Živić iz Institura Ivo Pilar. Nakon o. Vjenceslava, 2005. godine o. Anto Knežević preuzima župu. Iste godine na nivou nadbiskupije organizirani su susreti predstavnika župnih zajednica sa već postojećim zajednicama obitelji na Knežiji i Utrinama na kojima su sudjelovali i naši župljani, a na poziv vlč. Marijana Kušenića. Susreti su bili organizirani svake godine u drugoj župi sve do 2010. kada dolazi novi povjerenik za obiteljski pastoral Vice Batarelo, a voditelj Ureda za život i obitelj HBK je Petar Krešimir Hodžić. Ti susreti su nam pomogli da pokušamo nešto pokrenuti i u našoj župi. 2006. počinje rad Obiteljskog vijeća u novom sazivu. Na inicijativu članova obiteljskog vijeća, teme korizmenih konferencija 2007. i 2008. bile su vezane za brak i obitelj što se pokazalo kao dobar odabir. Pokušavali smo nešto pokrenuti ali nam se činilo da tapkamo u mjestu, zaključili smo da moramo započeti s redovnom molitvom. Župnik je predložio tjedne molitve četvrtkom s kojima smo započeli u travnju 2008. god. Slijedeće godine je uveo Obiteljski dan u našoj župi koji se održava početkom lipnja, prvu nedjelju nakon Male Gospe obnovljen je Malonogometni turnir. Na blagdan pape Ivana XXIII započeli smo s obiteljskim druženjima nakon nedjeljne sv. Mise uz kavicu kod Marte. Nedugo zatim bili smo pozvani na susret zajednica obitelji u Utrine s temom radionice: Osnivanje zajednice obitelji. Mi smo se timski organizirali i strateški podijelili po grupama kako bi prikupuli što više informacija. Na osnovu prikupljenih informacija, u prosincu 2009. organizirali smo informativni susret za naše župljane – Što je zajednica obitelji i treba li nam? Dogovorili smo da se susreti odvijaju jednom mjesečno ( druga subota u mjesecu). Organizirali smo predavanja usredotočena na tri područja: Komunikacija unutar obitelji, Odgoj djece i mladih i Obiteljska Duhovnost. Pratimo aktualna događanja u Crkvi i društvu te nastojimo promišljati naše poslanje unutar Zajednice obitelji, župe, radnog okruženja.

obitelj

Aktivnosti Zajednice obitelji

Danas Z.O. u župi Remete okuplja oko 60 obitelji, no stvarno aktivnih obitelji je dvadesetak, na kojima počivaju sve aktivnosti, poticaji i djelovanja. Zajednica obitelji djeluje na više područja unutar župe, te na više načina okuplja zainteresirane župljane. Evo nekih redovitih aktivnosti:
 • Susreti Na kavici nedjeljom nakon Sv. Mise u 09,00 sati
 • Mjesečni susreti: predavanja, tribine, razgovori i diskusije
 • Susreti s mladima u župi
 • Susreti s mladim bračnim parovima
 • Organizacija malonogometnog turnira 30+, u Nedjelju nakon Male Gospe
 • Organizacija priredbe za djecu - doček Sv. Nikole
 • Pomoć oko uređenja okoliša crkve pred veće blagdane
 • Aktivno sudjelovanje za Dane kruha
 • Pomoć oko uređenja lista Advocata Croatie – djelovanje Z.O.
 • Pohod s bakljama i svjetiljkama na Badnjak na večer na prvu Božićnu Misu u 20.00 sati
 • Obiteljski Fond – pomoć potrebitima kao posudba ili kao nepovratna pomoć
 • Pomoć i podrška župniku, župi i redovničkoj zajednici u raznim prigodama

Nekoliko je bitnih obilježja Zajednice obitelji:

U središtu djelovanja i svega angažmana je uvijek Krist Gospodin, i sve što se radi, organizira, moli i djeluje, je u Božje Ime. Djelovanje na području zaštite života, braka i obitelji mora biti na srcu svakog člana Z.O. kao i svakog vjernika. Z.O. je otvorena svima unutar i van naše župe, te su svi dobro došli u bilo kojoj prigodi. Z.O. na poseban način djeluje za župu i unutar župe, za sve potrebe i prigode. Jedan od zadataka Z.O. je i pomoć potrebitima, u bilo kojem obliku (materijalni, duhovni, molitveni...).

Zajednica obitelji organizirala je nekoliko hodočašća od kojih izdvajamo:

 • Hodočašće na VII Svjetski Dan obitelji 2012. godine u Milano.
 • Hodočašće u Vukovar, Ilok i Sombor 2014. godine.

Planovi za budućnost

Kao i sada, u perspektivi pratit će se preporuke Ureda za Život i obitelj HBK, oko obrađivanja određenih tema kroz pojedine pastoralne godine. No, sve se to obogati i nekim susretima i događanjima specifičnima za našu župu.

Isuse, Marijo i Josipe,
U vama gledamo
Sjaj prave ljubavi,
Vama se s pouzdanjem obraćamo.

Sveta nazaretska obitelji,
Učini i od naših obitelji
Mjesta zajedništva i ognjišta molitve,
Istinske škole evanđelja
I male domaće Crkve.

Sveta nazaretska obitelji,
Neka nikada više u obiteljima ne bude
Nasilja, odbacivanja i podjela:
Neka svaki onaj koji je ranjen ili sablažnjen
Ubrzo osjeti utjehu i ozdravi.

Sveta nazaretska obitelji,
Daj da naredna Biskupska sinoda
Kao i Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji,
Ponovno probudi u svima svijest
O svetom i nepovredivom karakteru obitelji,
Njezinoj ljepoti u Božjoj namisli.

Isuse, Marijao i Josipe,
Čujte i uslišite našu molbu.

Prema molitvi pape Franje
Izrečenoj na blagdan Svete obitelji.
29.prosinca 2013.


Mjesečni susreti srednjoškolaca

SUSRETI: Datumi se određuju za svaki mjesec
(obavijesti na web-u i na facebooku župe)
KONTAKT: ante.mikulic91@gmail.com

U suradnji sa župnikom započeli smo sa novim projektom za srednjoškolce. Želja nas, mladih animatora, je približiti Crkvu drugim mladima. Kako? U središte našega susreta stavljamo svjedočanstvo. U temama o molitvi, ispovijedi, prijateljstvu, odnosima s roditeljima, predbračnoj čistoći, Crkvi i slično želimo naša iskustva podijeliti sa onima koji ih žele čuti. Želja nam je dati sliku Crkve onakvu kakvom je mi doživljavamo. To je mjesto gdje smo se mi velikim dijelom formirali i koje nam je pomoglo u usmjerenju naših života, a svakako i mjesto u kojem se osjećamo prihvaćenima i smijemo biti onakvi kakvi jesmo. Osim svjedočanstva, susreti (ovisi kako koji) imaju i sljedeće elemente: igru, nagovor svećenika, kateheze, ples, rad u skupinama, ispovijed, klanjanje, Misu. Susreti se održavaju jedanput mjesečno u velikoj samostanskoj dvorani. U nastavku pročitajte nekoliko dojmova sa krizmaničkih tečajeva koji su se održali u veljači i ožujku 2014.godine. Plod tih tečajeva su ovi susreti.

Dojmovi:

 • Dotaknula me iskrenost animatora i kako su svima nama objasnili neke stvari u životu, više ću se moliti i razmišljati o životu.
 • Mislim da su mladi jako ljubazni i dragi, svi su se mogli poistovjetiti s nama. Jako mi je drago što su ovo organizirali i nadam se da će biti još ovakvih susreta u budućnosti jer su jako poučna i zabavna.
 • Posebno me dotaknulo to što je toliko ljudi odvojilo svoje vrijeme da bi nam pomogli i približili stvari o kojima slušamo. Drago mi je što sam čula iskustva ljudi koji su prošli kroz puno toga s čim se mogu povezati, želim češće ići na ispovijed, trudit ću se više u svom ponašanju prema drugima
 • Shvatila sam da je svatko od nas jedinstven i dragocjen Bogu te da prihvatimo sebe takvi kakvi jesmo
 • Donijela sam odluku da želim živjeti čisto i baviti se stvarima i okružiti se ljudima koji me usrećuju.

VODITELJ MINISTRANATA: br. Lovro Škerc
SUSRETI MINISTRANATA: Subotom u 15. sati

Biti ministrant znači biti službenik oltara a to znači pripadati onima koji se brinu oko pripremanja bogoslužja. Ministranti pripomažu da bogoslužje bude ljepše. Oni služe svećeniku, a samim time i Bogu. Ministranti u našoj župi su dječaci. Naša župna zajednica broji oko petnaest ministranata.

Na susretima se međusobno družimo, upoznajemo ljepotu vjere i ministrantskog djelovanja, bolje upoznajemo jedni druge kroz igru, povremeno idemo na izlete, kina ili na susrete ministranata iz drugih župa...

Velika je čast biti blizu oltara, biti dionikom toga nebeskog stola. Blagovati kruh anđeoski. Nije li to nešto predivno? Ministrant ustupa svoje ruke anđelu kao što svećenik ustupa samog sebe Kristu. Divna slika, a još divnija stvarnost. Stvarnost koja ulazi u naše živote tek kada o njima počnemo razmišljati.

Ministrant jest onaj koji u ime naroda služi Gospodinu, on vrši službu posluživanja. Posluživanja Kralja nad kraljevima. Noseći kruh i vino na oltar, oni prinose, u ime cijele zajednice okupljene u domu Božjem, plodove zemlje koji će postati Tijelo i Krv Gospodina našega Isusa Krista.

Biti ministrant jedan je od puteva da se na poseban način boravi blizu Isusa.
Svi koji žele takovo iskustvo radosno ih očekujemo.