Obiteljski podaci

Otac

Majka

Prvo dijete

Drugo dijete

Treće dijete

Četvrto dijete

Član 1

Član 2

Član 3

Član 4

List svetišta i župe Majke Božje Remetske

Izašao je novi broja našeg župnog lista i svetišta Advocata Croatiae. Između ostalog novi broj donosi intervju s mons. Vladom Košićem, sisačkim biskupom, zatim meditaciju o Uskrsu o. Mate Miloša, potom zanimljivi članak o medvedničkim kapelicama, a u godini sv. Josipa u našoj zagrebačkoj nadbiskupiji aktualan je i članak: Tko je nama sveti Josip? Potom slijede i ostali zanimljivi tekstovi koji nam pišu naši istaknuti župljani, ali i mladi članovi župne zajednice... Ugodno čitanje.

RAČUN ČASOPISA ADVOCATA CROATIAE
PRIVREDNA BANKA: HR1423400091510697474


Časopis SUSRET izlazi dvaput godišnje. Uređuje ga o. Antonio-Mario Čirko, remetski župnik, a izdaje ga Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica. Može ga se nabaviti također i u našoj župi u Remetama po cijeni od 10. kuna. I ovaj broj donosi mnoge zanimljive teme: Intervju sa sisačkim nadbiskupom mons. Vladom Košićem; kao i uvijek zanimljiva svjedočanstva o odabiru duhovnog poziva; predstavljanje bogoslovije u Splitu i mnoge druge zanimljive teme. Ugodno čitanje.


FATIMA 2017. godine (100 godina od Gospinog ukazanja 1917.-2017.)

SANTIAGO DE COMPOSTELLA
(ŠPANJOLSKA) – SV. JAKOV

Datum putovanja: 21.06. - 26.06. 2017.

1. dan: ZAGREB-LISABON
Okupljanje hodočasnika u zračnoj luci Dr. Franjo Tuđman-Zagreb u 05:00 ujutro. Polazak zrakoplova za Lisabon je u 10:10 sati. Slijedi organizirani razgled Lisabona u pratnji stručnog vodiča: samostan sv. Jeronima, katedrala, rodna kuća sv. Antuna Padovanskog, toranj Belem, Spomenik Osvajačima… Odlazak u hotel. Večera. Noćenje.

2. dan: LISABON-OBIDOS-NAZARE-BATAHLYU-FATIMA
Doručak. Put od Lisabona do Fatime (1 sat i 15 min), posjet gradiću Obidos. Obilazak gradića Nazare (ljetovalište na obali Atlantskog oceana), Odlazak autobusom u Batahlyu (razgled katedrale). Odlazak prema Fatimi. Smještaj u hotel. Ručak, razgled svetišta: Bazilika, Berlinski zid, Crkva Presvetog Trojstva, Esplanada...sv. Misa. Večera, krunica u kapelici ukazanja Capelinha. Noćenje.

3. dan: FATIMA-ALJUSTREL
Doručak. Hodočasnički program (sv. Misa). Odlazak u Aljustrel; selo gdje su djeca – vidioci rođeni, Križni put. Ručak. Poslijepodne: razgled muzeja „Kristov život“. Večera. Fado. Noćenje.

4. dan FATIMA-PORTO. SANTIAGO DE COMPOSTELLA
Doručak. Odlazak autobusom za Porto, razgledavanje grada uz stručnog vodiča. Ručak na putu - lunch paket. Nastavak puta za Santiago de Compostella. Večera. Noćenje.

5. dan: SANTIAGO DE COMPOSTELLA-COIMBRE-FATIMA
Doručak. Sv. Misa. Razgled Santiaga de Compostelle. Ručak. Povratak u Fatimu. Na povratku razgled sveučilišnog grada Coimbre. Večera. Noćenje.

6. dan: LISABON-ZAGREB
Doručak. Odlazak iz hotela u ranim jutarnjim satima. Polazak zrakoplova u 10:55 po lokalnom vremenu. Povratak u Zagreb oko 15.30 sati

CIJENA ARANŽMANA PO OSOBI: 6.200, 00 kn
Doplata za jednokrevetnu sobu: 1,500, 00 kn
U cijenu uračunat popust za plaćanje u novčanicama 5%
NAČIN PLAĆANJA: jednokratno: gotovinom, kreditnim karticama AMEX, DINERS obročno: gotovinom, općim uplatnicama, AMEX do 6 rata, DINERS do 12 rata

NAPOMINJEMO DA SU TERMINI AVIONA SUKLADNI PROMJENAMA I IZMJENAMA TE ĆEMO SVAKAKO SVE SUDIONIKE PUTOVANJA NA VRIJEME OBAVIJESTITI ZA TOČNE POLASKE I DOLASKE
CIJENA ARANŽMANA UKLJUČUJE:
prijevoz zrakoplovom ZAGREB-LISABON-ZAGREB, prijevoz autobusom aerodrom-Fatima, svi prijevozi autobusa tijekom programa, ZRAKOPLOVNE PRISTOJBE
hotelski smještaj na bazi 3 puna pansiona i 2 polupansiona ,
sve ulaznice i razgledi kako je navedeno u programu,
stručnog pratitelja tijekom putovanja, sve ostalo kako je navedeno u programu,
organizacija i vodstvo
putno osiguranje
U cijenu su uračunati svi troškovi, te nema naknadnih nadoplaćivanja.

VAŽNO: PRIJAVE SU DO BOŽIĆA 2016. da se vidi da li ima zainteresiranih za hodočašće. Ukoliko bude prijavljeno oko 20 osoba ići će se dalje s organizacijom samog hodočašća. PRIGODOM PRIJAVE SE UPLAĆUJE 2.000 kn. Ukoliko se hodočašće otkaže, sav novac se vraća.

NAPOMENE: Klima je u Fatimi i u Santiago de Camposteli blago oceanska po danu toplo, navečer vjetrovito, vremenska zona -1 sat u odnosu na Zagreb, platežno sredstvo EUR, svaki putnik ima pravo nositi kofer do 20kg težine, manja ručna prtljaga do 8 kg –manjih dimenzija, u zrakoplovu nije dozvoljeno unositi vlastitu hranu, u ručnoj prtljazi ne smije biti nikakve tekućine te oštri predmeti (pinceta, grickalica, škarice, itd).

MINIMALAN BROJ PRIJAVLJENIH PUTNIKA: 42 MAKSIMALNI BROJ PRIJAVLJENIH PUTNIKA: 55; Upute i opći uvjeti putovanja za turističke aranžmane sastavni su dio programa i ugovora o putovanju. Svojim potpisom na ugovoru o putovanju suglasni ste s navedenim uvjetima, stoga molimo da pozorno pročitate uvjete. Odgovorni organizator: KRALJICA MIRA d.o.o. Polica jamčevine i od odgovornosti uplaćena kod Euroherc osiguranje d.d. Organizator zadržava pravo promjene redoslijeda realizacije programa.UKAZANJE ANĐELA PORTUGALA:

Prije Marijinih ukazanja, troje malih pastira: Lucija (Lucia de Jesus dos Santos), bl. Franjo (Francisco Marto) i bl. Jacinta (Jacinta Marto), stanovnici sela Aljustres u blizini Fatime, doživjeli su tri ukazanja Anđela Portugala ili Anđela Mira.

Prvo Anđelovo ukazanje

Dogodilo se u proljeće ili ljeto 1916. godine. Izgledao je kao lijepi mladić od 14 - 15 godina. Rekao im je da mole: "Moj Bože! Vjerujem u Te, klanjam Ti se, uzdam se u Te i ljubim Te. Molim Te da oprostiš onima koji ne vjeruju u Tebe, koji Ti se ne klanjaju, koji se ne uzdaju u Tebe i koji Te ne ljube." "Tako molite! Srce Isusovo i Marijino pozorno slušaju vaše molitve."

Drugo Anđelovo ukazanje

Dogodilo se u ljeto 1916. godine. Anđeo im poruči: "Što radite? Molite, mnogo molite! Presveta Srca Isusa i Marije imaju s vama milosrdne nakane. Neprestano prikazujte Svevišnjem molitve i žrtve!" "Što god možete, prinesite Bogu za žrtvu kao zadovoljštinu za grijehe kojima Ga ljudi vrijeđaju i molitvu za obraćenje grešnika. Tako ćete osigurati mir svojoj domovini."

Treće Anđelovo ukazanje

Dogodilo se krajem ljeta ili početkom jeseni 1916. godine. Anđeo je kleknuo pored njih i rekao: "Presveto Trojstvo, Oče, Sine i Duše Sveti, klanjam Vam se i prikazujem Vam predragocjeno Tijelo, Krv, Dušu i Božanstvo Isusa Krista, prisutna u svim svetohraništima svijeta, kao naknadu za uvrede, svetogrđa i ravnodušnosti, kojima je On sam uvrijedjen. U ime neizmjernih zasluga Njegova Presvetoga Srca i Prečistog Srca Marijina, molim Vas za obraćenje jadnih grešnika." Zatim je Anđeo uzeo hostiju i dao je Luciji, a kalež Jacinti i Franji. Božja prisutnost bila je toliko snažna, da ih je gotovo potpuno obuzela. Mir i sreća koju su osjećali bili su veliki, jer im je duša iznutra i u potpunosti bila usredotočena na Boga.

SV. JAKOV –APOSTOL:

Jakov je bio sin Zebedeja i Salome, a brat Ivana evanđelista. Rodio se u Betsaidi na Genezaretskom jezeru. Na apostolat je pozvan u proljeće ili ljeto g. 28. od samoga Krista. Sveti Matej o tome u svom evanđelju piše: "Idući odatle dalje, Isus opazi drugu dvojicu brače, Jakova Zebedejeva i brata mu Ivana, u lađici, s ocem, gdje krpe mreže. Pozva ih. Oni odmah ostave lađicu i svog oca te pođu za njim" (Mt 4,21-22).

Sveti Jakov, zajedno s Petrom i Ivanom, pripada onome najužem krugu oko Isusa. S njima je prisutan uskrsnuću Jairove kćerke, Isusovu preobraženju na Taboru, njegovoj smrtnoj borbi u Getsemaniju.

O njegovu naglom karakteru govori zgoda iz Isusova života kada ga negostoljubivi Samarijanci ne htjedoše primiti. "Kad to vidješe učenici, Jakov i Ivan, rekoše: 'Gospodine, hoćeš li da zapovjedimo ognju da siđe s neba i da ih uništi?' Isus se okrenu pa ih ukori. I odu u drugo selo" (Lk 9,54-56).

Ono što još sigurno znamo o sv. Jakovu zabilježeno je u Djelima apostolskim. "U ono vrijeme kralj Herod počne zlostavljati neke članove Crkve. Mačem pogubi Ivanova brata Jakova" (Dj 12,1-2).

Klement Aleksandrijski i Euzebije Cezarejski spominju i obraćenje sudskoga sluge ili pandura, koji je Jakova vodio na sud. Vidjevši taj kako je apostol hrabro primio smrtnu osudu, priznao se i sam kršćaninom. Jakova je zamolio za oproštenje za sve što mu je uèinio. Apostol ga je poljubio i rekao mu: "Mir s tobom!" Poslije toga je obojici odrubljena glava.

Tijelo sv. Jakova bijaše preneseno u Compostellu, u Španjolskoj, gdje njegov grob u srednjem vijeku postade uz Rim i Jeruzalem najviše pohađano hodočasničko mjesto. Španjolska ga je izabrala za svoga zaštitnika, a kad njegov blagdan padne u nedjelju, onda je ona cijela godina jubilarna Jakovljeva godina.


SVETIŠTE BOKE KOTORSKE-ZALJEV HRVATSKIH SVETACA-BARSKA NADBISKUPIJA-CETINJE- MAUZOLEJ NA LOVĆENU-GRAD SKADAR U ALBANIJI-ŽENSKI KARMEL-DUBROVNIK

28. 09 2017.-01. 10 2017.

1.dan: Polazak autobusom ispred crkve Majke Božje Remetske u 5 h ujutro, vožnja autocestom i izlazak na magistralu kod Ploča. Dolazak na granicu u poslijepodnevnim satima, zaustavljanje u Herceg Novom; rodnom mjestu sv. Leopolda Bogdana Mandića gdje slijedi upoznavanje sa znamenitostima grada, susret sa svećenikom i obilazak svetišta sv. Leopolda i župne crkve sv. Jeronima. Nastavak puta za Perast (oko 45 min vožnje) malo primorsko naselje u crnogorskoj općini Kotor. Najveći je spomenik Boke Kotorske (Crna Gora), sav je na kamenu i cijeli kameni. Odlazak brodićem u posjet otoku Gospe od Škrpjela. Nakon povratka obići ćemo crkvu sv. Nikole i riznicu koja se nalazi u okviru crkve. Slijedi smještaj u franjevačkom samostanu sv. Antuna te sveta misa, večera i druženje.

2. dan: Doručak. Polazak prema Albaniji; vožnja duž crnogorskog primorja uz Budvu, sv. Stefan, Petrovac, Bar do Skadra. Posjet samostanu sestara karmelićankih u Nënshatu nedaleko od Skadra gdje ćemo imati svetu misu te druženje sa časnim sestrama. Slijedi put do grada Skadra, razgledavanje katedrale i muzeja uz katedralu. Odlazak do svetišta Majke Božje dobrog savjeta gdje ćemo imati kraće razgledavanje te potom ručak. Povratak do Starog Bara ispod planine Rumija i starog grada utvrde iz ranokršćanskih i turskih vremena gdje nam slijedi obilazak uz stručnog vodiča. Posjet gradu Baru i konkatedrali u gradnji. Povratak u samostan. Večera.

3.dan: Sveta misa. Doručak. Polazak prema nacionalnom parku Lovćen (cca 2,5 h vožnje), razgledavanje Njegoševog mauzoleja. Povratak na Cetinje gdje ćemo imati obilazak muzeja kralja Nikole; zavjetne kapele crnogorskih vladara i Njegoševog muzeja Biljarde. Slijedi ručak te kraći odmor. Odlazak do Budve gdje ćemo u starom gradu imati susret sa svećenikom u crkvi sv. Ivana Krstitelja (nekadašnje katedrale). Nastavak puta do Kotora gdje će nas u luci čekati brodica. Vožnja brodicom kroz zaljev do svetišta bl. Gracija u mjestu Muo i do grada Prčanja gdje se nalazi najveća katolička crkva u Crnoj Gori, rođenja Blažene Djevice Marije. Povratak do Dobrote; velebne barokne crkve sv. Eustahija sa muzejom, obilazak groba don Branka Sbutege. Povratak u samostan. Večera.

4.dan: Doručak. Odlazak do Kotora gdje ćemo imati obilazak znamenitosti grada. Sveta misa biti će u katedrali sv. Tripuna u 10 h. Razgledavanje katedrale i riznice uz katedralu uz druženje sa biskupom mons. Ilijom Janjićem. Povratak za Hrvatsku uz zaustavljanje u gradiću Tivat. Nastavak puta do Dubrovnika gdje ćemo posjetiti crkvu sv. Franje, crkvu sv. Vlahe, katedralu Uznesenja BDM i crkvu sv. Ignacija. Odmor. Slijedi put do Neuma. Ručak. Nastavak vožnje do „Lijepe naše“. Dolazak je predviđen u kasnim večernjim satima.

CIJENA ARANŽMANA po osobi ...........................................................................................1.650,00 kn


Cijena uključuje sve troškove bez nadoplate na putu:

- Prijevoz autobusom; Puni pansion; Polica zdravstvenog osiguranja
- Vožnja brodićem na otok Gospe od Škrpjela
- Karta za nacionalni park Lovćen i Njegovšev mauzolej;
- Ulaznice za muzeje na Cetinju, dvorac kralja Nikole i Njegošev muzej Biljard, Stari grad u Baru
- Vožnja brodicom do svetišta bl. Gracija i do grada Prčanja; Ulaznice za grad Kotor i Cetinje
- Dnevna taksa za autobus u Kotoru; Naknada za vodiče; Ulaznica za ulazak autobusa u grad Dubrovnik; Ručak u Neumu

NAPOMENA: U Crnu Goru i Albaniju može se putovati sa osobnom iskaznicom.
PRIJAVE: U župnom uredu uz akontaciju od 500 kn.


ZAVJETNO HODOČAŠĆE
M. B. BISTRIČKOJ
(8. i 9. srpnja)

Primaju se predbilježbe za naše zavjetno hodočašće M. B. Bistričkoj. Pješaci polaze dan ranije iz Remetskog svetišta (u subotu 8. srpnja). Na poseban način potičemo naše mlađe župljane da iskuse ovo posebno iskustvo zajedničkog pješačenja, molitve i druženja.
Hodočasnici s jednim autobusom polaze s remetskog parkirališta u nedjelju 9. srpnja u 5.30 sati. Drugi autobus polazi iz Bešića do Čreta. Kod upisa za autobus koji polazi iz Remeta cijena karte je 50 kuna. Kada se podiže karta s brojem sjedišta, također se tada odmah i uplaćuje novac. Uz ime i prezime upisuje se i telefonski broj ukoliko bude potrebe za nekim kontaktom.


IZBOR PROVINCIJALA,
PROVINCIJALNIH SAVJETNIKA
I PRIORA SAMOSTANA
HRVATSKE KARMELSKE PROVINCIJE

Na Provincijalnom kapitulu u karmelskom samostanu na Buškom jezeru izabran je 5. lipnja 2017. novi (stari) provincijal za slijedeće trogodište. To je o. Srećko Rimac. O. Srećko rođen je u Rovišću kraj Bjelovara. Nakon završenog studija elektrotehnike na Sveučilištu u Zagrebu, pristupio je karmelićanima i redovničke zavjete položio 1993. Za svećenika je zaređen 1998. Magistrirao je na Papinskom teološkom fakultetu Terezijanum u Rimu iz teološke antropologije.Dvanaest godina proveo je u Sofiji (Bugarska) gdje je pružao duhovnu asistenciju tamošnjoj zajednici sestara karmelićanki, obnašao službu generalnog tajnika Bugarske biskupske konferencije, utemeljio trogodišnji teološko-pastoralni studij, otvorio prvu specijaliziranu knjižaru kršćanske literature u Bugarskoj, razvio bogatu prevodilačku i izdavačku djelatnost karmelske duhovne literature u suradnji s tamošnjim Svjetovnim redom kojega je aktivirao. Po povratku iz Bugarske izabran je za Provincijala 2014 godine, a ovo mu je sada drugi mandat.
Narednog dana, 6. lipnja, uslijedio je izbor provincijalnih savjetnika i priora samostana.

PROVINCIJALNI SAVJETNICI:
o. Petar Janjić; o. Zvonko Martić, o. Vinko Mamić, o. Jure Zečević

PRIORI SAMOSTANA:
Remete: o. Stjepan Vidak
Split: o. Zlatko Pletikosić
Krk: o. Dominik Magdalenić
Sombor (Vojvodina): o. Bernardin Viszmeg
Buško jezero (BiH): o. Zvonko Martić
Sofija (Bugarska): o. Joan Hadziev
Graz (Austrija): o. Petar Janjić
Rim (Italija): o. Dario Tokić

Ostale službe u provinciji imenuje provincijalni savjet nakon završetka kapitula. Provincijalni kapitul nastavio je sa radom do 9. lipnja do kad se donose odluke u u vezi budućeg usmjerenja provincije.


DOPUNJENA APLIKACIJA
MAJKA BOŽJA REMETSKA

Izašla je dopunjena aplikacija Majka Božja Remetska za mobitele i tablete koji se baziraju na android sustavu koja će odsada osim na hrvatskom biti također i na engleskom jeziku. Može se preuzeti sa Google playa. Ukoliko već od prije imate instaliranu aplikaciju nadogradite na ovu najnoviju verziju.
Link za preuzimanje


OBITELJSKI DAN U NAŠOJ ŽUPI
(nedjelja, 4. lipnja 2017.)

U nedjelju 4. Lipnja na Duhove imamo naš tradicionalni „Obiteljski dan“ u župi koji organizira Zajednica obitelji. Nakon sv. Mise u 9.00 sati svi ste pozvani na cjelodnevno zajedničko druženje u dvorištu Duhovnog centra preko puta samostana. Obiteljski dan slavi se u dva dijela: Sv. Misa u 9.00 sati. Nakon toga je cjelodnevno druženje i zajedništvo čitavih obitelji. To druženje počet će već uobičajenom kavicom nakon Mise u 9.00 sati i nastavit će se zajedničkom pripremom ručka, blagovanjem, igrama roditelja i djece, razgovorom, jednom riječju zajedništvom. Zajednica Obitelji ovim putem poziva sve obitelji naše župe da se priključe i uključe u to radosno druženje. Planirajte taj dan. Svi ste dobro došli. Za što bolju organizaciju dobro je prijaviti dolazak na: e-mail: avuleticster@gmail.com; broj mobitela: 0998022269 (Miroslav).
Kao i prošle godine i ove ćemo imati goste. Doći će nam zajednica Isusovi prijatelji iz Travnoga. To je grupa djece i mladih s invaliditetom. S njima će biti i njihovi roditelji, te redovnice – sestre Maloga Isusa, također iz Travnoga.


PROSLAVA MARIJE POMOĆNICE
(kapelica)
NA FAKULTETSKOM DOBRU JAZBINA
SA SVETOM MISOM U 17. SATI
(24. svibnja)

Adresa: Jazbina 142
Uz vjernike sa Čreta, koji tamo tradicionalno hodočaste na taj dan, očekujemo da se pridruže i vjernici iz drugih dijelova naše župe. Također nam se uvijek pridruže i naši susjedi u Bešićima, ali i iz ostalih susjednih župa. Svetu Misu predslavit će fra Branko Lipša, dekan remetskog dekanata. Pjesmom će nastupiti Bešićki i naš župni zbor, a poslije Mise domaćini časte sve nazočne.


DRUŽENJE MLADIH
ŽUPE REMETE

U nedjelju, 28. svibnja, bit će susret i druženje mladih naše remetske župe. Sve počinje s Krunicom Božanskog Milosrđa u 11.45 sati, iza koje u 12 sati slijedi Sveta Misa koju će predvoditi vlč. Ivan Valentić, povjerenik za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije. Nakon Mise slijedi druženje za mlade uz zajednički objed. Pozivamo mlade da se uključe i sudjeluju na ovom susretu. Zbog organizacije objeda, molimo vas da se prijavite na mail lovrokanceljak6@gmail.com (Lovro Kanceljak) ili na facebook Mladi župe Remete.


HOD ZA ŽIVOT

U subotu, 20. svibnja, u Zagrebu će se održati drugi nacionalni hod za život pod geslom: Za život, obitelj i Hrvatsku. Taj Hod, kao plod građanske inicijative koja je okupila brojne laike iz raznih udruga i pokreta, nastoji promicati vrijednost otajstva ljudskoga života, s posebnom osjetljivošću za začetu i još nerođenu djecu, za majke i obitelji u hrvatskom društvu. Okupljanje je u Zagrebu, na Trgu dr. Franje Tuđmana u 10 sati.


ODLAZAK NA
SAMOBORSKO GORJE

Kao i proteklih godina, Zajednica obitelji župe Remete organizira 20. i 21.05.2017. susret-izlet na Samoborsko gorje (subota – nedjelja). To je zajedničko druženje koje uključuje malo planinarenja, malo duhovne obnove i puno zajedništva, radosti, veselja i igre, a održava se na Samoborskom gorju u domu Sv. Bernarda. Pozivamo sve zainteresirane da se prijave najkasnije do nedjelje, 14.05.2017. prijave. Kontakt imate u župnom listiću, kao i na web-u župe i na facebooku. Moguće je sudjelovanje i na jedan dan, ali je svakako potrebna prijava zbog organizacije i nabavke.


NEDJELJA DOBROG PASTIRA (7. svibnja)

HODOČAŠĆE MLADIH U ZAGREBAČKU KATEDRALU

Mladi Zagrebačke nadbiskupije okupit će se na tradicionalnom hodočašću u zagrebačkoj prvostolnici te sudjelovati na euharistijskom slavlju koje će predvoditi kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, u nedjelju Dobrog Pastira, 7. svibnja 2017. godine u 19 sati. Tim susretom također će se zahvaliti Gospodinu za Susret hrvatske katoličke mladeži u Vukovaru te promišljati o pozivu što nam ga Gospodin upućuje moleći zagovor blaženog Alojzija Stepinca za našu Crkvu, Domovinu i narod.


USKSRSNI KONCERT ZBORA MLADIH

Na Uskrsni ponedjeljak, 17. travnja, poslije večernje sv. Mise, u 18.30 sati biti će uskrsni koncert mladih. To je već tradicionalni Uskrsni koncert zbora mladih 'Advocata Croatiae' u svetištu, a zbor mladih nastupit će pjesmom i kod večernje sv. Mise. Dođite i podržite naše mlade u njihovom trudu i radu pjevanja za Isusa.


VIRTUALNA ŠETNJA REMETSKOM CRKVOM

Od 24. ožujka možete virtualno razgledati našu crkvu i svetište na web stranici župe ( www.zuparemete.net ) ili na facebooku ( https://www.facebook.com/%C5%BDupa-Remete-390904487604371/…/ ). Ovo je po prvi put u Hrvatskoj da jedno svetište u sklopu Google usluga ima tu mogućnost. Većina svetišta imaju samo pogled preko virtualne fotografije, ovdje se radi o mogućnosti da se doživi atmosfera i ambijent samoga svetišta na posve nov i drugačiji način. Do realizacije i ostvarenja ovog projekta došlo je uz tehničku pomoć firme ''Bounty'' koja se bavi izradom virtualnih šetnji. Vjerujemo da je ovo dodatna prilika za duhovni rast i da se nadovezuje na riječi pape Franje kada govori da je kršćanski identitet važno nositi i u digitalni svijet.


VAŽNO: POTPISIVANJE PETICIJE U NAŠOJ ŽUPI
(od nedjelje 19. ožujka)

Od 3. korizmene nedjelje, te slijedeće naredne dvije nedjelje prije i iza Svetih Misa potpisivati će se peticija IMAM PRAVO ŽIVJETI! Svako ljudsko biće ima pravo na život (hr Ustav, čl. 21).
Sveta Majka Terezija će reći: "Za mene su nacije koje su legalizirale abortus najsiromašnije zemlje. Oni se plaše malih, oni se plaše nerođenih. I dijete mora umrijeti jer ga oni više ne žele - ne žele više ni jedno djete - i dijete mora umrijeti. Ja vas ovdje molim u ime malih: Spasite nerođeno djete, prepoznajte prisutnost Isusa u njemu!" (iz govora na dodjeli Nobelove nagrade za mir, 10. prosinca 1979. Oslo, Norveška).Oko stotinu branitelja i udovica domovinskog rata došlo je u Remete na već svoj drugi susret. Odabrana je prva nedjelja došašća (27. studenoga 2016.). Ovaj molitveno – zajedničarski susret održava se u mjesecu velikih stradanja hrvatskog naroda i uništavanja mnogih hrvatskih mjesta i gradova za vrijeme domovinskog rata 1991. Zbog toga je remetski župnik želio da Sveta Misa na prvu nedjelju došašća bude ona koja dotiče i ozdravlja nutrine ne samo branitelja i njihovih udovica, nego i čitave domovine. Sve je započelo s okupljanjem na Vincu gdje je postavljen bor i gdje je upaljen i blagoslovljen adventski vijenac koji su donijeli branitelji. Zanimljiv je podatak da je to prvi put da je na ovome mjestu nalazi bor i da je bio blagoslov. Potom se u procesiji krenulo prema crkvi. Svetu Misu je predslavio remetski župnik zajedno sa župnim vikarom o. Ilijom Tipurićem i đakonom br. Alenom Mažićem. U svojoj propovijedi župnik je između ostalog istaknuo:

Nedavno je u našoj župi preminuo jedan naš branitelj. Poznavao sam ga lijepi broj godina, bio je stasit, ali jednostavan čovjek, dobar otac obitelji, ali razbolio se i umro u svojim pedesetim godinama. No ono što me je toliko osvojilo kod toga čovjeka bile su njegove riječi u zadnjim tjednima njegova života: Ne bojim se smrti! Spreman sam umrijeti! Te riječi probudile su u meni duboko poštovanje prema njemu jer sam u tim riječima osjetio onaj isti žar koji ste vi dragi branitelji izrekli 1991. godine: Ne bojimo se smrti! Da obranimo svoje obitelj, svoju domovinu spremni smo i umrijeti…

Ovdje u ovome svetištu kao svećenik želim govoriti iskreno. Mnogi branitelji i njihove obitelji ostali su ne samo tjelesno, nego i duhovno izranjeni. To je učinio rat. Ali također te duhovne rane još više su se produbile svih ovih godina kada vas se je željelo staviti na margine društva i margine hrvatske povijesti. Tada nikome nije lako, ulazi se u sebe, u svoja promišljanja i depresije, ali i bijes i pitanje zašto je sve to tako?

Ovih dana na našem Sustavnom Studiju Duhovnosti ovdje u Remetama diplomirati će jedan branitelj koji u svome radu govori o važnosti duhovnosti u liječenju svih rana poslije rata. On će napisati: Kad je rat završio krunice su se skinule s vrata, a stanje pogoršalo. Kako se život polako vraćao u normalu, većina suboraca i prijatelja je nastavila svojom svakodnevnicom, a branitelj se odjednom našao u osami života. Obitelj ne zna detalje njegovih tjeskoba i muka, a iscrpljenost koja je legla u sjećanje sad polako izlazi na površinu i stvara nesanicu, ne dopušta rad i bilo kakav pomak. Psihološke i psihijatrijske terapije su ograničene, imaju svoje limite i samo trenutačno olakšavaju tijelo i živce dok duhovna duša i dalje boli, a savjest muči. Duh je nemiran i traumatiziran. Treba srediti pitanja savjesti, očistiti memoriju i nekome predati u sigurne ruke sve doživljeno da bi se uz nečiju pomoć počelo od početka.

Draga braćo i sestre, čuli ste riječi ovoga branitelja, koji se ne zaustavlja na negativom, nego pogled usmjerava prema Bogu i vjeri.

Nijedan čovjek, nijedna vlast ne može vratiti mir u naša srca, niti ozdraviti. Tijelo može i ozdraviti, ali dušu nitko ne može izliječiti, nijedan stručnjak ovoga svijeta. To može samo i jedino Isus.

Potrebna nam je ta duhovna snaga osobito ovoga mjeseca kada se spominjemo Vukovara, Škabrnje, Saborskog, Pakraca, Lipika, Laskova i svih ostalih hrvatskih patničkih mjesta. U ovoj današnjoj nedjelji, na početku Došašća, želim vam reći da niste zaboravljeni od Boga, ali i od nas.

Želim vam reći da je Isus naša snaga, naš ozdravitelj koji ozdravlja ranjene nutrine i uči da kroz oči vjere ne živimo u mržnji. Znate, put ozdravljenja nekada je dugačak, ali kada se nalazimo na putu, tada znamo da idemo prema cilju.

Zbog toga važnost govora o vjeri nije neko psihološko olakšanje, nego stvarnost koja se prepoznaje kroz iskustvo vlastitog života, a to je svijest: Moj Bog je stvaran Bog. On je tu za mene…

Mi se danas, na početku došašća, nalazimo u svetištu Majke Božje remetske, Zagovornice Hrvatske. Ovdje nalazite konačne odgovore i ohrabrenje. Pred Bogom i Marijom ovdje se vraća izgubljeno dostojanstvo, ovdje se pobjeđuju depresije i sve one muke. Ovdje se pronalazi snaga opraštanja, ovdje se pronalazi smisao žrtve i darivanja života.

Na kraju Svete Mise svoje svjedočanstvo iznijeli su predsjednica Udruge udovica Zagreba i Zagrebačke županije Rozalija Bartolić, te predsjednik logoraša Sisačko-moslavačke županije Ivan Lipak. Njihova svjedočanstva mnogima su izmamile suze na oči. Gđa Bartolić ispričala je kako je sa svoje dvije malodobne kćeri i u drugom mjesecu trudnoće iščekivale rođenje svoje treće kćeri, saznala za pogibiju svoga supruga branitelja. Bog ju je izgrađivao i dao joj snage da preko križa ide naprijed. I onda kada joj je jedna kćerka oboljela od leukemije i liječila se u bolnici, sjeća se kako je išla u Međugorje sa svojim ostalim kćerima, te kako je Bog ozdravio njezino dijete. Isus je uvijek bio nazočan u njezinoj blizini. Zato i na kraju svjedoči da se bez Boga ne može ništa.

G. Lipak svjedočio je o svome zarobljeništvu nakon osvajanja Gline i hapšenja njega i sina nakon napada na policijsku postaju, zajedno s ostalim policajcima. U logoru su prošli veliku kalvariju, maltretiranje i fizičko zlostavljanje. Nakon razmjene zarobljenika odlazi u slobodu, no posljedice ostaju. No svi su prepoznali da bez Božje pomoći ne bi preživjeli, niti izašli živi iz logora.

Poslije Svete Mise uslijedilo je zajednički objed i druženje. Na kraju su svi izrazili želju da se ovakvi susreti i dalje nastave.

Pogledajte galeriju fotografija


Potaknut jednim nedavnim događajem u našoj crkvi, imam potrebu podijeliti ovo s vama. Pred nama su ljetni mjeseci. Naime upravo zbog vrućih dana ima situacija kada neki dolaze malo oskudnije ili neprimjereno odjeveni. Kao župna zajednica pozvani smo jedni drugima posvješćivati si ono što je važno i čuvati svetost ovoga prostora. Ovdje je bitno posvijestiti si da dolazimo na susret s Gospodinom.

Već u Svetom pismu vidimo da kad osoba dolazi pred Boga, u njoj se rađa strahopoštovanje i osjećaj nedostojnosti pred živim Bogom. Donedavno se znalo u crkvu, na misu, ići u svečanoj odjeći, tzv. »misnom odijelu«. I na taj su način vjernici iskazivali svoju odanost i štovanje Gospodinu. S druge strane i općenito govoreći, što se tiče odjeće i obuće, tu bi se moglo govoriti i o osnovama pristojna ponašanja. Nepristojno je i pred Bogom nedolično pristupati misi i pričesti u kratkim suknjama ili hlačama, razotkrivenih ramena, ili prsa, ili leđa.
Zamislimo malo: da idemo na susret s nekom važnom osobom ili općenito na neki važan sastanak, ne bismo ni pomišljali drugo nego da se lijepo i uredno obučemo. Npr. u poslovnom svijetu postoje pravila odijevanja koje svi slijede i nezamislivo je vidjeti menadžera koji na sastanak dolazi ležerno odjeven. Tu su pravila vrlo jasna – načinom odijevanja pokazuje se ozbiljnost, profesionalnost i odgovornost prema radu. Dakle, svi ljudi koji žele da ih se ozbiljno shvati itekako vode brigu o odijevanju. Katolici svoju vjeru svjedoče u svakom trenutku pa stoga i odijevanje treba upućivati na život u skladu s evanđeoskim vrijednostima.
Ovdje bih dodao još nešto. Ne treba zaboraviti ni da žvakanje žvakaćih guma ne priliči u crkvi bilo da se radi o svetoj misi ili drugim obredima. Nažalost žvakaće gume u crkvi postale su nešto tako redovito kod mnogih ljudi.
Dragi župljani, ovo vam pišem jer volim svoju župnu zajednicu, jer mi je stalo do nje i njezina dostojanstva. Želimo li doživjeti da smo blagoslovljeni kao župa, moramo sa svoje strane učiniti što možemo kako bismo bili istinski Isusovi svjedoci. Neka nas sve prati Božji blagoslov i radost susreta s Isusom i nas međusobno.
Odani vam u Kristu i Mariji vaš župnik,
o. Antonio Mario


Svima koji poznajemo našega pokojnog o. Vjenceslava Miheteca, kojega smo svi rado zvali Slavek, preporučamo dvd izdanje pod naslovom: SJEĆANJE NA O. SLAVEKA. Ovaj vrijedni video uradak govori o ocu Vjenceslavu kroz svjedočenje ljudi koji su ga dobro poznavali, ali i kroz audio i video snimke nekih nagovora o. Vjenceslava.
VRIJEME TRAJANJA: 66 minuta
CIJENA: 60 kuna
Dvd se može nabaviti u sakristiji, župnom uredu ili na štandu zajedno s ostalim remetskim suvenirima.R A S P O R E D   Ž U P N O G   V J E R O N A U K A
Vjeronaučna godina 2016/2017.


PRVOPRIČESNICI
SUBOTA:
prva grupa – 8.30 – 9.40 h. remetski A i B razred;
druga grupa - 9.15 – 10.20 sati: remetski C i D razred, Bukovac i druge škole.
/S pripremom je uključeno i liturgijsko pjevanje, priprema za nedjeljnu misu./
- SUBOTOM, 4 i 5 razred: 8.30 – 9.15 h.
- SUBOTOM, 7 razred: 9.15 – 10.00 h.
- UTORAK, 6 razred: 15.00 – 15.45 h

FIRMANICI – KRIZMANICI – POTVRĐENICI
- PONEDJELJAK, remetski A razred: 16.00 – 17.00 h /svaki drugi tjedan/
- UTORAK, remetski B razred: 16.00 - 17.00 h
/svaki drugi tjedan/
- SUBOTA, vjeroučenici s Bukovca i drugih škola, u: 10.30 – 11.15 h.
- NEDJELJA, remetski C razred: nakon mise u 9 h., - 10.30 h.

LITURGIJSKO PJEVANJE
PETKOM, u: 19.15 – 20 sati; za vjeroučenike od 4 – 7 razreda.
NEDJELJNA MISA s djecom – vjeroučenicima i roditeljima u 9 sati!


RASPORED ŽUPNOG VJERONAUKA U FILIJALNOJ CRKVI SV. TEREZIJE AVILSKE (ČRET)

Nedjeljom u 10 sati - PRVOPRIČESNICI. Nakon toga ostaju na Svetoj Misi u 11. sati.
Ponedjeljkom - KRIZMANICI. Kada imaju popodnevnu smjenu u školi vjeronauk je u 10.30 sati, a kad je prijepodnevna smjena vjeronauk je u 17.30 sati.
Sretno i uz Božju pomoć hrabro naprijed!


Župa Uznesenja B.D. Marije u Rematama (Zagreb) u suradnji sa službom "Blagoslov u obitelji" Austrija (Beč) i gostima predavačima Gavin i Edith Farley organizirala je seminar duhovne obnove "Blagoslov u obitelji" (27-28. studenog 2015.). Vizija službe "Blagoslov u obitelji" je njegovanje kulture blagoslivljanja u obiteljima, zajednicama i u cijeloj Crkvi u Europi. Nakana je da mnogi nauče blagoslivljati svoje bračne partnere, svoju djecu i svoje obitelji.
Teme uključuju:
Odabiranje blagoslivljanja: "Pred vas stavljam blagoslov i prokletstvo." (Pnz 30,19).
. Prepreke i približavanje blagoslivljanju.
. Poticaj na blagoslivljanje:
Priključite se mnogim obiteljima u svijetu u blagoslivljanju svoje djece.
. Izgradnja kuće blagoslova:
Praktični načini blagoslivljanja svoje djece.
. Blagoslov u obitelji: "Vrijeme blagoslova u obitelji"


Poslušajte predavanje: MOĆ BLAGOSLOVA (Gavin i Edith Farley)
Poslušajte predavanje: BLAGOSLIVLJANJE U OBITELJI - PRAKTIČNA POJAŠNJENJA
Poslušajte predavanje: BLAGOSLIVLJANJE U OBITELJI - DJECA I RODITELJIU zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, u utorak 27. listopada 2015., održana je redovita sjednica Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog koju je vodio predsjednik Vijeća sisački biskup mons. dr. Vlado Košić.
U pogledu predstojeće svjetske Molitvene osmine za jedinstvo kršćana u siječnju 2016., Vijeće je potvrdilo da će i ove godine kršćanima hrvatskoga govornog područja i sveukupnoj zainteresiranoj javnosti biti dostupan priručnik s molitvenim i informativnim materijalima Papinskoga vijeća za jedinstvo kršćana i Ekumenskog Vijeća crkava, kako u tiskanoj inačici, tako i na internetu. Njih su za godinu 2016. pripravili kršćani iz Letonije na temu "Pozvani naviještati silna djela Gospodnja" (usp. 1 Pt 2,9): " A vi ste rod izabrani, kraljevsko svećenstvo, sveti puk, narod stečeni da naviještate silna djela Onoga koji vas iz tame pozva k divnom svjetlu svojemu". Tiskani priručnik kojega svake godine objavljuje Vijeće HBK za ekumenizam i dijalog uz suradnju Ekumenskog koordinacijskog odbora Crkava u Hrvatskoj dostavlja se na oko 2000 adresa župa, samostana, zajednica i ustanova kršćanskih crkava u Hrvatskoj, a može se kupiti i u svakoj knjižari Kršćanske sadašnjosti. Vijeće se nada da će se njegovanje prakse zajedničke molitve kršćanskih crkava u Hrvatskoj nastaviti i nadalje na svim razinama, od laičke do hijerarhijske, kako bismo svi nasljedovali Isusa Krista, molitelja za jedinstvo svojih učenika (Iv 17, 20-23) i izražava radost kada pastiri kršćanskih crkava vlastitom prisutnošću na molitvenim susretima tijekom Osmine daju primjer i svojim vjernicima.
U javnosti je često prisutna i tema kanonizacije blaženoga Alojzija Stepinca. Nakon proglašenja kardinala Stepinca blaženim i nakon što su u Hrvatskoj i u svijetu podignute crkve i oltari gdje su se vjernici utjecali njegovu zagovoru, Vijeće sa žaljenjem konstatira da je među mnogim katoličkim vjernicima u Hrvatskoj, na svim razinama, od razine vjernika laika, preko razine svećenika, redovnica i redovnika, do hijerarhijske i znanstveno-teološke razine, prisutna određena zbunjenost, začuđenost, pa nerijetko i razočaranost. Stoga Vijeće sve one koji govore i pišu o toj temi poziva i moli da joj pristupaju odgovorno i kompetentno, sve temeljeći na provjerenim informacijama onih koji su najbolje upućeni u narav, metodu, intenciju, svrhu i dinamiku postupka kanonizacije. Istovremeno Vijeće izražava zabrinutost, koju dijelimo s mnogim vjernicima katolicima, da ovaj slučaj odgode proglašenja svetim bl. Alojzija ne dovede do pogoršanja dobrih ekumenskih odnosa, prije svega između Katoličke Crkve u Hrvatskoj i Srpske pravoslavne Crkve. Članovi Vijeća se nadaju da će unatoč aktualnim senzibiliziranjima i uznemirenostima, svetost, humanost, veličina i hrabrost blaženoga Alojzija Stepinca još snažnije zablistati, te žarko mole da odgađanje kanonizacije, i sve drugo što se u tom pogledu eventualno poduzima, ne odmogne nego pomogne ekumenskom zbližavanju dviju Kristovih Crkava.
S obzirom na aktualnu temu izbjeglica, koja ima i svoju ekumensku i međureligijsku dimenziju, Vijeće ukazuje na višeslojnost, široku kontekstualnost i dubinu toga pitanja, te izražava iskrenu kršćansku solidarnost sa svima koji trpe ne vlastitom krivnjom, nego uslijed čimbenika koji ne ovise o njima. Krajnje je vrijeme da oni u čijim je rukama stvarna moć u što je moguće većoj mjeri usklade sva svoja djelovanja s načelima humanosti, pravednosti i solidarnosti. Za sve kršćane neopozivo vrijede riječi Isusa Krista u Matejevu evanđelju: "Zaista, kažem vam, što god ne učiniste jednomu od ovih najmanjih, ni meni ne učiniste" (Mt 25, 45).
Članovi Vijeća razmatrali su i druge međucrkvene i međureligijske aktivnosti i aktualnosti u svijetu i kod nas. Tajnik, dr. Jure Zečević je izvijestio o Sinodi anglikanaca istočnoeuropskog arhiđakonata europske biskupije održanoj od 24. do 27. listopada 2015. u Duhovno-obrazovnom centru Marijin Dvor u Lužnici, u sklopu koje su 27. listopada 2015. u HBK mons. Enco Rodinis, generalni tajnik HBK, dr. Jure Zečević, tajnik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog, te gđa. Marija Znidarčić, članica istoga Vijeća, primili 25 predstavnika iz anglikanskih zajednica u Beču, Pragu, Budimpešti, Bukureštu, Izmiru, Ankari, Istambulu, Kreti, Krfu, Ateni, Varšavi, Kijevu, Moskvi, St. Petersburgu i Beogradu, predvođenih gđom. Janet Berković, laičkom voditeljicom anglikanske zajednice u Zagrebu. Anglikanski biskup europske biskupije, Robert Innes, arhiđakon Patrick Curran (Beč) i arhiđakon Colin Williams (Frankfurt) izrazili su u ime svih predstavnika oduševljenost boravkom u Hrvatskoj i zahvalili za prijem i gostoprimstvo. U pozdravima, govorima i u ugodnoj i neformalnoj komunikaciji istaknuta je korisnost uzajamnog upoznavanja kršćana različitih tradicija i potreba što dosljednijeg zajedničkog promicanja evanđeoskih vrijednosti.


U župi u Remetama koja je ujedno i drevna marijanska crkva i svetište poznata kao Zagovornica Hrvatske, održana je 11. prosinca 2015. tribina na temu: Hrvatski branitelj pod plaštom Zagovornice Hrvatske. Tribinom je moderirao Vlado Čutura novinar Glasa Koncila, pokretač i urednik više časopisa, pisac, crkveno i društveno angažirani vjernik laik.
Na početku remetski župnik o. Antonio-Mario Čirko iznio je kratko razmišljanje o temi: Advocata Croatiae - čuva svoj narod i danas. Župnik je naglasio da već dugi niz vremena u razgovoru sa župljanima, ali i u osobnim i duhovnim razgovorima primjećuje se potreba duhovne skrbi za branitelje. Tako je i ova tribina jedan početak ostvarenja te inicijative u kojima će se na različite načine i ovisno o mogućnostima, braniteljima koji žive na području remetske župe ponuditi duhovni sadržaji, zajedništvo i ljudska blizina. Zbog toga i tribina nema prizvuk politike, nego ima smisao svjedočenja Božje snage i predanja koje tada čini čudo kojeg je hrvatski narod itekako bio svjedok: izborena je na čudesan način vlastita domovina, a s druge strane u trenucima bilo rata, bilo zarobljeništva, bilo dugogodišnjeg zatvora mnogi su posvjedočili da su otkrili živoga Boga koji im je dao ljubavi i snage da ustraju za dobro. Uz primjere povezanosti hrvatskog naroda s vjerom i Marijom, župnik je naglasio da i naši gosti na tribini mogu ispričati svoja iskustva na svoj način kada su mogli doživjeti tu čudesnu nutarnju snagu, Božju snagu koja je dala da se sve može podnijeti, a s druge strane mnogi branitelji su pokazali kako se ljubi domovina, ali i da se ne mrzi nikoga, ma bio to i najveći neprijatelj. I to je uistinu milost.
Potom je o svome iskustvu vjere i domovinskog rata progovorio General zbora Josip Lucić, hrvatski general, bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Od najranijeg djetinjstva posebno od svoje majke usvajao je temelje vjere i svoj odnos prema Bogu. Iako se nikada nije mislio baviti vojnim pozivom splet okolnosti doveo ga je do toga. Kada je započeo domovinski rat javljali su se većinom mladi ljudi u obranu domovine - hrvatski dragovoljci. General Lucić postavio je pitanje zbog čega su ti mladi odlučili odazvati? Odgovor je upravo iz osjećaja odgovornosti koji proizlazi iz načina odrastanja. Tu se vidi utjecaj obitelji i utjecaj Crkve koja već stoljećima nastoji očuvati obitelj kao temelj društva i svih vrijednosti. A u samim obiteljima general ističe da su upravo majke i bake koje ulijevaju pozitivni duh u djecu prema istinskim vrednotama i vjeri. Ovaj rat je na jedan specifičan način obnovio vjeru i danas taj spoj vjere i domoljubnog osjećaja može se najbolje osjetiti u crkvenim objektima. Gledajući unazad prve godine iza rata učinila se je jedna pogreška, istaknuo je general Lucić. Naime rat je mnogim braniteljima narušio psihičko zdravlje, bilo je teško vratiti se u svakodnevicu, pogotovo oni koji su proveli godine u postrojbama, doživjeli su stresove i sve ostalo. Uz tjelesne ozljede koje su se liječile, trebalo je liječiti i duševne ozljede na način da su se organizirali rehabilitacijski centri. No toga nije bilo nego su se branitelji liječili s ostalim bolesnicima koji nisu psihički stradalnici u ratu. Danas je prosječni životni vijek hrvatskog branitelja oko 50 godina, a to ne bi trebale biti godine za umiranje. Važna je uloga Crkve, duhovnog angažmana. Kada danas vidimo hrvatskog branitelja koji se je odao alkoholu ili ne može naći snagu za ići dalje u životnu borbu, onda mnogi zaborave da su ti mladi ljudi ušli u rat kada se je trebalo školovati, u vrijeme kada se osnivaju obitelji, kada se do negdje 30 godina života većina ljudi stabilizira, u vrijeme kada se rađaju djeca... Jedan ogroman broj mladih ljudi je to razdoblje izgubio, proveo ga u jednom okrutnom ratnom okruženju, te djelomično nebrigom društva nije uspio naći snagu. Oni koji su se okrenuli više prema Crkvi, prema svojim prijateljima u okruženju Crkve ti su uspjeli ozdraviti. No oni koji su se zatvorili ili se zatvaraju u svoju osamu ti vrlo brzo umiru. General Lucić zaključio je svoje razmišljanje da sigurno bez Božje pomoći ne bi se uspjela stvoriti naša država koja je ostvarena uz velike žrtve i ljubav branitelja prema domovini.
Potom je svoje razmišljanje na temu: Temelj opstanka - vjera, obitelj i domovina iznio Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije. Progovorivši o vjeri, g. Klemm je istaknuo da nije dovoljno vjerovati, nego naša djela trebaju pokazati našu vjeru. Zbog toga se svaki dan trebamo upitati što smo dobro učinili za drugoga. Tako i hrvatski branitelji se isto pitaju da li sam se danas sjetio svoga prijatelja iz rata kojemu je možda teško, koji je možda sam. Ne smijemo samo čekati da čujemo da je netko od njih umro nego treba djelima pokazati vjeru i ljubav. Treba se boriti i biti blizu i hrvatskom branitelju, ali i svakome čovjeku. U domovinskom ratu, ističe g. Klemm, svi smo bili zajedno, te nastavlja da nije bilo molitve, majki koje su molile za hrvatske branitelje, pitanje je da li bi bilo hrvatske države. I u vrijeme kada se je trebala donijeti presuda za generale Markača i Gotovinu, sami hrvatski branitelji poslali su dopise svim hrvatskim župama da potaknu sve na molitvu i na bdijenje za naše generale dan uoči presude. Imali smo vjeru u pozitivan ishod jer smo znali da Hrvatska nije nastala na zločinima. Molilo se ne samo u crkvama, nego i u mnogim obiteljima. Hrvatska je tada drugi puta pobijedila, istaknuo je g. Klemm citirajući generala Markača.
Potom je uslijedila mogućnost postavljanja pitanja. Gost tribine trebao je biti i general Mladen Markač koji se ispričao jer zbog putovanja nije uspio stići na vrijeme u Zagreb.


KRŠTENICI:
U župi smo imali 124 krštenika / 25 manje nego prošle godine/ (123 djece i 1 odrasla osoba) od kojih su 74 iz naše župe, a 50 iz drugih župa. U našoj župi je kršteno 62 dječaka i 61 djevojčica. Treba reći da se zadnjih godina broj krštenja smanjuje. Za usporedbu - u zadnje dvije godine taj broj se je smanjio za 50.
Među roditeljima krštenika iz naše župe njih 15 od 73 nema sakrament ženidbe. S područja naše filijale na ČRETU bilo je 15 krštenika (5 dječaka i 9 djevojčica), što je za to područje za petero manje od prošle godine.

PRVOPRIČESNIKA je bilo 123, dvanaest manje nego prošle godine.
Na ČRETU je bilo 24 Prvopričesnika, kao i godinu dana prije.

POTVRĐENIKA - FIRMANIKA je bilo 99, dvoje manje nego prošle godine. S područja ČRETA bilo je 12, dvoje manje nego 2014.

VJENČANJA:
U našoj župi sakrament ženidbe sklopilo je 46 parova, šest manje nego 2014. godine, a od broja vjenčanih u župi ostaje živjeti 19 parova, šest više negoli prošle godine. Tijekom godine u župi smo podijelili oko 80.000 sv. Pričesti.

POSJET STARIJIMA I BOLESNIMA Naše starije i bolesne župljane po bolnicama, domovima i obiteljima, tijekom godine pohodili smo 385 puta.

POKOJNICI:
Preminulo je 98-oro naših župljana, 21 više nego u 2014. godini, od toga broja 51 muškarac i 47 žena. Među preminulim župljanima bilo je 12 iznenadnih preminuća. Od 98-oro preminulih čak 44 ih je umrlo bez sakramenata. To je devetoro više nego prošle godine. Od toga broja preminulih (98) s područja ČRETA preminula je 21 osoba, 11 muškaraca i 10 žena, 7 više od prošle godine, od toga 9 bez sakramenata.
Prosječna starost preminulih je 75,27 godina.

Kao župna zajednica moramo se svi zamisliti nad činjenicom da svake godine sve veći broj umrlih nije primio bolesničko pomazanje, a nije bila nagla smrt. Nekad u samim obiteljima postoji praznovjerni strah ili krivo uvjerenje da je bolesničko pomazanje samo za one koji su na samrti. Zato se i odgađa zvati svećenika. Mi svećenici znamo često čuti od ljudi: Što me želite pokopati? To je ostatak mentaliteta od prijašnjeg naziva Posljednje pomazanje. Zato postoji neki čudan strah kada se spomene taj sakramenat.

U Novom Zavjetu čitamo: Boluje li tko među vama? Neka dozove starješine Crkve! Oni neka mole nad njim mažući ga uljem u ime Gospodnje, pa će molitva vjere spasiti nemoćnika; Gospodin će ga podići, i, ako je sagriješio, oprostit će mu se. Tako veli sv. Jakov apostol (Jak 5, 13-15).

Sakrament bolesničkog pomazanja pomaže čovjeku da ponajprije ozdravi od bolesti duše, malodušnosti (to je i Isus uvijek najprije htio u ozdravljenjima koja je vršio), a ukoliko je Božja volja, i od bolesti tijela. Polaganje ruku na bolesnika za vrijeme obreda bolesničkog pomazanja je slika da sebe stavljamo u dobre Božje ruke. Tako bolest postaje mjesto susreta s Bogom. Pomazanje uljem upućuje na Božju ozdravljujuću ljubav koja struji u bolesnika i njegove rane.

Dragi župljani, kao vaš župnik, zajedno sa župnim vikarima molim vas da ne budemo praznovjerni, nego da shvatimo ovaj sakramenat kao sakramenat za život, a ne za smrt. Sakrament bolesničkog pomazanja se dijeli u svako doba. Bolesnik je uvijek na prvom mjestu. U bilo koje doba dana i noći pozovite svećenika i mi ćemo odmah doći i podijeliti ovaj sakrament.


U sklopu završetka Godine posvećenog života na Svijećnicu 2. veljače, o. Antonio-Mario sudjelovao je na završnim susretima kao predstavnik povjerenstva za zvanja pri HKVRPP (Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica) zajedno s tri redovnice također članova povjerenstva na temu: Posvećeni život u zajedništvu. Od ostalih događanja posjetila se je i Sikstinska kapela koja je poznata je po remek djelima freska po zidovima, a osobito po svodu gdje se prikazuje stvaranje čovjeka, te velika oltarna freska posljednjeg suda koja su oslikana od Michalangela. Također kapela je poznata kao mjesto konklava gdje se održava izbor novoga pape.

Vrhunac svega bila su dva događaja. Tako je 1. veljače bio susret s papom Franjom i s preko 5000 sudionika. Papa nije želio čitati napisani govor nego je progovorio redovnicima i redovnicama onako iz srca. Spomenuo je tri važne stvari za posvećeni život. Važnost življenja proročke dimenzije u poslušnosti, zatim važnost blizine i svjedočenje nade. Danas su važni proroci koji svjedoče svojim životom. Posvećene osobe pozvane su biti ti svjedoci. Proroštvo ispunja radošću, ono je poseban dar. Papa naglašava da ono želi reći da postoji nešto puno veće i bolje negoli čovjek može zamisliti. Druga stvar je blizina. Posvećena osoba mora biti blizu osobama u potrebi, koji su u životnim problemima, patnji. Ali blizina također uključuje brigu i za vlastite članove u zajednici (npr. bolesna redovnica ili redovnik). Zadnja točka je nada. Papa kaže da se muči s time, jer promatra posvećeni život i pita se zašto je on postao tako sterilan. Neke zajednice prave eksperimente umjetnog sjemeništa, gdje primaju nova zvanja bez kvalitetnog razlučivanja. To nije ispravno jer kasnije onda nastanu još veći problemi. Za nova zvanja treba moliti i to ustrajno i svim srcem nikada se ne umarajući.

Na Svijećnicu, u prijepodnevnom dijelu svi sudionici sudjelovali su na hodočašću na tri različita mjesta gdje se nalaze Sveta vrata (Sveta Marija Velika, Sveti Ivan Lateranski i Sveti Pavao izvan zidina). Hrvatska grupa pri HKVRPP bila je u papinskoj bazilici sveta Marija Velika koje je ujedno bilo i sudjelovanje u potpunom jubilarnom oprostu u Godini Milosrđa. Uvečer se slavila svečana Sveta Misa s papom Franjom u bazilici Svetog Petra koja je bila ispunjena mnoštvom posvećenih osoba. Na kraju je papa ohrabrio sve redovnike i redovnice da ustraju na svom putu posvećenja i da se nikada ne umore u tome.

O. Antonio-Mario nosio je ovih dana u svojim molitvama i prolaskom kroz Sveta Vrata, ali i na grobu sv. Ivana-Pavla II na poseban način ne samo one koji su mu se preporučili u molitve, nego i čitavu župnu zajednicu i sve ljude u potrebi.
Pritisnite linkove za pregled fotografija:
Pogledajte galeriju na facebooku
Pogledajte galeriju na facebooku
Pogledajte galeriju na facebooku
Pogledajte galeriju na facebooku
Pogledajte galeriju na facebooku
Pogledajte galeriju na facebooku
Pročitajte izvještaje koje su napisali članovi naše Obiteljske zajednice
Željka Kadić i Mirjana Svržnjak.

Pogledajte fotografije sa 2. nacionalnog susreta katoličkih obitelji na Trsatu

Dragi svi,
Iako su mi i jučer srce i duša bili puni, dječji i moj umor su me spriječili da vam na licu mjesta iznesem svoje dojmove. Uvijek me se ova naša hodočašća - izleti posebno dotaknu. Na početku - molitva i blagoslov za sretan put, a onda polazak. Svi radosni i razdragani, djeca cvrkuću, razmještaju se i dogovaraju - tko, gdje, s kim i kako. I mi odrasli se polako komešamo, smješkamo, pričamo, šalimo. Osjeća se veliko zajedništvo. Prekrasno!
Stižemo na naše prvo odredište - Krk - samostan naših dragih karmelićana. Dominik nas lijepo dočekuje, na brzinu se smjestimo i trk u kapelicu na misu. Jedan bus - puniji djecom nego odraslima, ali popunismo tu čarobnu malu kapelicu za tren. Ta podnevna misa prava je okrijepa za dušu i daje dodatni poticaj da što zauzetije sudjelujemo u onome što nam tek slijedi. Poslije mise - ručak, odmor ili šetnja i polazak za Rijeku. Dolazimo do mosta, ali ne možemo prijeko zbog bure. Otpada naše sudjelovanje u zavjetnoj procesiji od riječke katedrale do Trsata. Iako sam najprije bila pomalo razočarana što popodne nismo mogli provesti kako smo prvotno planirali, ipak je ispalo da nam je to dalo i novu dimenziju zajedništva, jer smo zbog toga popodne proveli u zajedničkom ugodnom druženju i igri djece i odraslih. Predvečer smo se opet okupili u onoj divnoj kapelici na zajedničkoj večernjoj molitvi, a onda još malo prošetali i usput večerali. Drugi je dan ipak uslijedilo "veliko finale". Iako sam znala da dolazi mnošto vjernika, svejedno me je iznenadilo i dirnulo kad sam dolasnom na Trsat vidjela onu gomilu autobusa i vjernika koji hrle živim primjerom svjedočiti da u našem narodu ipak živi kršćanski duh, da nas je puno koji obitelj smatramo posebnom vrednotom. Bilo mi je drago što i naše obitelji čine kap u tom moru. O dodatnim blagodatima - da smo prije mise (iako "muvajući" se i uglavnom baveći djecom) čuli neka krasna svjedočanstva, da su nam se tamo pridružili naši dragi pastiri - o. Antonio i Anđelko (a i o. Jakov, kojeg ja posebno pamtim kao nekog tko je krčio i utirao staze vjere u mojoj mladosti, nam je bio tamo), da je sudjelovalo veliko mnoštvo redovnika i redovnica, da je biskup Župan održao krasnu i nadahnutu propovijed, da su blagoslovi koji su nam podijeljeni utisnuti u naša srca, da su nam srca gorjela i za one koji nisu s nama, a želimo im da iskuse blaženstvo bračnoga života, čak i kad se nalaze u teškoćama i ne vide izlaz, da nam je na istinit vjernički način sudjelovala i predsjednica, da smo se nakon mise družili unutar naše zajednice, ali i s drugim obiteljima .... - ne treba posebno niti govoriti.
Pomalo umorna tijela, ali punog i veselog srca i duha vratismo se navečer svojim kućama.
Jutros sam vozeći djecu do škole sa starijom djecom prepričavala vikend. Svakoga se dojmilo nešto, svatko je hodočašće doživio na svoj način, svatko zamijetio nešto svoje što njemu ostaje u srcu, ali svi skupa nepovratno obogaćeni ....
Božji blagoslov svima vama,
Željka

Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji "Obitelj- nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske"
Članovi Zajednica obitelji naše župe BDM na nebo uznesene iz Remeta, uz pratnju dviju časne sestra Lidije i Fidelis (iz samostana Naše Gospe, Bukovačka cesta) u subotu 18. travnja 2014. uputili su se na Drugi susret hrvatskih katoličkih obitelji u Rijeku.
Kratka molitva i blagoslov o.Danijela bio je uvod u dvodnevno hodočašće. Krenuli smo prema samostanu Karmelićana na Krku, tamo nas je dočekao prior o. Dominik Magdalenić, te smo u podne zajedno slavili sv. Misu, uslijedio je ručak i razgledavanja mjesta. Oko pola pet smo se uputili u Rijeku, na sudjelovanje u svečanoj procesiji i večernjoj molitvi prigodom otvaranja Drugog susreta Hrvatskih katoličkih obitelji, ali nas se bura zaustavila, te smo se morali vratiti natrag u grad Krk.
Nedjelja 19. travnja 2014. nakon doručka i blagoslova o. Dominika, uputili smo se na susret u Rijeku. U riječkom svetištu Majke Božje Trsatske dočekali su nas otac župnik Antonio-Mario Čirko i dukovnik o. Anđelko Jozić.
U perivoju svetišta Majke Božje Trsatske održano je euharistijsko slavlje, na kojem se okupilo oko 15000 obitelji, Marijinih hodočasnika pristiglih iz svih krajeva Hrvatske, te susjedne BiH i inozemstva. Među sudionicima je bila i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.
Euharistijsko slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u koncelebraciji s apostolskim nuncijem u RH Alessandrom D' Erricom koji je pročitao pismo pape Franje upućeno riječkom nadbiskupu Ivanu Devčiću, te hrvatskim nadbiskupima i biskupima i više od dvjesto katoličkih svećenika.
Prigodnu propovijed na misnom slavlju predvodio je Predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj krčki biskup u miru Valter Župan. Pozvao je hrvatske obitelji da se ne boje života, neka svoje brige, umor, nade i radosti prinesu zagovoru i zaštiti sv. Obitelji (Isusu, Mariji i Josipu ) koja jest i mora ostati okosnica i primjer obiteljskog života. Također je naglasio da nam je potreban dublja vjera, više nade i ljubavi prema životu, te ohrabrio majke i očeve te sve preporučio zagovoru Majke Božje Trsatske.
Nakon sv. Mise uslijedilo je zajedničko druženje i okrjepa sa župnikom i o. Anđelkom.
Sretno smo se vratili doma u večernjim satima.
Mirjana Svržnjak
Zagreb, 20.travnja 2015.


o. ZDENKO KRIŽIĆ

o. ZDENKO KRIŽIĆ NA LAUDATO TV (6. travnja 2016.)

Pogledajte emisiju Laudato TV: Jeste li znali?, u kojoj je gostovao o. Zdenko Križić, novoimenovani Gospičko-senjski biskup. U emisiji o. Zdenko progovara o svom imenovanju, o karmelićanima, o svojoj budućoj biskupiji...
Pogledajte video


Otac Župnik na HRT-u

HRT- USKRSNA PORUKA
IZ REMETSKE ŽUPE
(25. ožujka 2016.)

U emisiji na HRT-u DOBRO JUTRO HRVATSKA remetski župnik (25. ožujka 2016.) uoči Uskrsa progovorio je o njegovom značenju i kako živjeti Uskrs u svakodnevici.
Pogledajte video


Branitelji u Remetama

DUHOVNA OBNOVA HRVATSKIH BRANITELJA U REMETSKOJ ŽUPI SVJEDOČENJE VJERE
ANTE DEURA I ŽELJKA ČORKA
(audio snimka)

Na 5. korizmenu nedjelju (13. ožujka 2016.) održana je duhovna obnova za hrvatske branitelje u remetskoj župi koja je nastavak inicijative od 2015. godine. Smisao susreta proizlazi iz jednoga od naziva koji su hodočasnici dali Gospi remetskoj - a to je Pharmacopaea Coelestis (Ljekarna nebeska). U svojoj propovijedi, između ostalog, remetski župnik je naglasio: Želim da vam Isus iscijeli srca od svih strahota koja ste doživjeli u ratu, ali i koje danas doživljavate. Tu uključujem također i udovice, djecu naših poginulih branitelja, ali također i sve prognanike i one koji su izgubili svoje najmilije. Ja kao svećenik nemam po ljudskome velike ovlasti ili utjecaj u društvu, ali prema duhovnim vrijednostima Bog je nama svećenicima dao taj dar da vam ponudimo Isusov mir i iscjeljenje vaše nutrine. I onda kada osjetite nepravdu dobro je reći: Isuse, ja blagoslivljam, ne želim proklinjati niti mrziti. Na kraju svete Mise svoje svjedočanstvo važnosti vjere za vrijeme domovinskog rata i danas iznijeli su savjetnik predsjednice RH za hrvatske branitelje Ante Deur, te branitelj iz remetske župe Željko Čorak. Njihovo dirljivo svjedočanstvo izmamilo je spontani pljesak zahvalnosti Božjoj snazi kojom čovjek biva obdarenim u teškim trenucima bilo osobnim, bilo za domovinu.
Poslušajte svjedočenje


III Korizmena konferencija

Fra Smiljan Kožul U REMETAMA
(26. veljače 2016.)

U 2016. godini tema korizmenih konferencija je bila: LICE BOŽJEG MILOSRĐA. U trećem korizmenom tjednu, 25. veljače 2016. gostovao je fra Smiljan Kožul, te imao nagovor na temu: Bog milosrdni osloboditelj. Fra Smiljan je poznat po mnogim seminarima duhovne obnove, te na njegove obnove, ali i na osobne razgovore dolazi redovito veliki broj ljudi sa svojim duhovnim potrebama. No ovdje je vrijedno spomenuti da je u teškim trenucima domovinskog rata, uz suradnju većeg broja svećenika, redovnika, redovnica i laika, fra Smiljan osnovao Pokret krunice za obraćenje i mir. Pokret krunice je najprije Kardinal Franjo Kuharić odobrio za Zagrebačku nadbiskupiju 1993., a slijedećih mjeseci odobrili su ga i svi ostali biskupi Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Radijsku postaju, Radio Mariju, osnovao je također fra Smiljan 1994., uz suradnju svojih najbližih suradnika iz Pokreta krunice, a kardinal Franjo Kuharić izdao je dekret odobrenja iste godine. Poslušajte svjedočenje


IV Korizmena konferencija

Mons JORGE RAMOS U REMETAMA
(3. ožujka 2016.) - 1. dio

Na četvrtu korizmenu konferenciju 3. ožujka 2016. u župu u Remete došao je poznati ispovjednik iz zagrebačke katedrale MONS. JORGE RAMOS. U ovoj audio snimci nalazi se njegova propovijed sa Svete Mise. Tumačio je evanđelje o Samarijanki, ali i druge evanđeoske zgode. Tema korizmenog susreta bila je: Božja nježnost u ispovijedi - put obnove života. U drugome fajlu možete poslušati video snimku nagovora mons Ramosa poslije Svete Mise i klanjanje pred Presvetim.
Mons. Jorge Ramos, koji je rodom Portugalac, regionalni je vikar prelature Opus Dei za Hrvatsku.
U župi u Remetama u Zagrebu (Uznesenja BD Marije) svake godine se već tradicionalno održavaju KORIZMENE KONFERENCIJE četvrtkom. Godine 2016. tema je bila: LICE BOŽJEG MILOSRĐA
Poslušajte svjedočenje


IV Korizmena konferencija

Mons JORGE RAMOS U REMETAMA
(3. ožujka 2016.) - 2. dio

Pogledajte video (2. dio) u kojem mons Ramos nakon što je predslavio Svetu Misu, na korizmenoj konferencii u remetskoj župi progovorio na temu o Božjoj nježnosti u ispovijedi kao putu obnove života. Nakon toga u videu slijedi klanjanje pred Presvetim. Pogledajte svjedočenje


V Korizmena konferencija

DON DAMIR STOJIĆ U REMETAMA
(10. ožujka 2016.)

Na petu korizmenu konferenciju 10. ožujka 2016. u župu u Remete došao je poznati studentski kapelan DON DAMIR STOJIĆ. U ovoj audio snimci nalazi se njegov nagovor poslije Svete Mise i klanjanje pred Presvetim. Tema je: OBITELJ KAO ODRAZ BOŽJEG MILOSRĐA NASUPROT RODNE IDEOLOGIJE.
Don Damir član je povjerenstva za pastoral mladih Hrvatske biskupske konferencije, kao i Hrvatske salezijanske provincije. Studentski kapelan don Damir promiče teologiju tijela prema katehezama Ivana Pavla II. te drži tribine, predavanja, seminare i duhovne obnove po cijeloj Hrvatskoj i šire. Osim što je studentski kapelan, redovito pastoralno djelovanje vrši u crkvi Sv. Mati Slobode, na zagrebačkom Jarunu.
Poslušajte svjedočenje


VI Korizmena konferencija

FRA DARKO TEPERT U REMETAMA
(17. ožujka 2016.)

Na šestu korizmenu konferenciju 17. ožujka 2016. u župu u Remete došao je FRA DARKO TEPERT. Nakon Svete Mise i propovijedi, fra Darko progovorio je o svome obraćenju i odabiru redovničkog i svećeničkog poziva. Potom je uslijedilo klanjanje. Naime fra Darko kao dijete nije bio kršten pa je postepeno otkrivao vjeru. Još od osnovne škole zanimale su ga različite drevne religije, dok pred odlazak u vojsku nije počeo istraživati i kršćanstvo. Tada je počeo čitati Sveto pismo, a za to vrijeme Bog ga je pozvao k sebi u duhovni poziv. Upravo je druženje s Božjom riječju promijenilo njegov život, ali i život članova njegove obitelji. Kad je imao dvadeset godina zatražio je krštenje, a već s dvadeset jednom godinom krenuo je putem franjevačkog i svećeničkog poziva.
Poslušajte svjedočenje


I Korizmena konferencija

p. Ciril Čuš u Remetama
(19. veljače 2015.)

U župi u Remetama u Zagrebu (Uznesenja BD Marije) svake godine se već tradicionalno održavaju KORIZMENE KONFERENCIJE četvrtkom. Godine 2015. tema je bila: Otkupljenje - obraćenje - ozdravljenje po ISUSU KRISTU Tako je 19. veljače u ispunjenoj crkvi prvi gostovao i svjedočio p. Ciril Čuš. On je poznati slovenski svećenik i voditelj duhovnih obnova. Župnik je župe sv. Arkanđela Mihaela iz Žetala nedaleko od Ptuja. Tema o kojoj je govorio bila je: Oproštenje i duhovno ozdravljenje. Iznio je svoje vlastito iskustvo obraćenja i oproštenja svome ocu koji je fizički zlostavljao njega i obitelj. Od mržnje došao je do oproštenja i milosti da svome ocu kaže da ga ljubi. U tom kontekstu je govorio i o duhovnom ozdravljenju općenito. Poslušajte svjedočenje


II Korizmena konferencija

DARIO I VENERA KORDIĆ
( 26. veljače 2015.)

U Remetama je 26. veljače 2015. gostovao bračni par Dario i Venera Kordić u sklopu korizmenih konferencija čija je zajednička tema: OTKUPLJENJE - OBRAĆENJE - OZDRAVLJENJE PO ISUSU KRISTU. Oni su svjedočili svoje iskustvo vjere i susreta sa živim Bogom u vremenima obiteljski razdvojenosti za vrijeme zatvorskog sužanjstva. Duboko svjedočanstvo dirnulo je slušatelje u crkvi koji su s pažnjom, emocijama i suzama slušali kako Bog čini velika djela u životu čovjeka. Prenosimo snimku svjedočenja. Poslušajte svjedočenje


III Korizmena konferencija

fra IVAN MATIĆ U REMETAMA
(5. ožujka 2015.)

U četvrtak, 5. ožujka održana je treća korizmena konferencija u Remetama. Gostovao je fra Ivan Matić voditelj kuće susreta Tabor u Samoboru. Nakon što je u ispunjenoj crkvi predslavio Svetu Misu, progovorio je o temi: Duhovno zdravlje čovjeka/društva. Prenosimo audio snimku nagovora. Poslušajte svjedočenje


IV Korizmena konferencija

Fra JOZO ZOVKO
(12. ožujka 2015.)

Korizmenu konferenciju 12. ožujka predvodio je poznati franjevac fra Jozo Zovko. On je nadahnuto govorio o temi: Bog i obitelj. I ovaj puta u prepunoj crkvi, nakon euharistije, nastavilo se je govoriti o važnosti obitelji. Na poseban način kroz Sveto Pismo fra Jozo objasnio je odakle proizlazi sakramentalnost samoga braka, te time i nerazrješivost. Brakovi su danas u krizi, zato je poziv na obraćenje i molitvu za obitelji nešto temeljno. U tom smislu i s tom nakanom susret je završio klanjanjem pred Presvetim. Poslušajte svjedočenje


V Korizmena konferencija

P. IKE MANDURIĆ
(26. ožujka 2015.)

U petom korizmenom tjednu, 26. ožujka 2015. gostovao je p. Ike Mandurić, isusovac koji na osobiti način radi sa mladima u Palmotićevoj ulici u bazilici Srca Isusova u Zagrebu, ali i šire. Kao svatko od nas i on je imao zanimljivu životnu priču. Na svećenički put krenuo je sa 37. godina, a za svećenika je zaređene 10. godina kasnije. Kako će on reći: Bog je svega vrijedan. I kad nađemo mjesto s kojeg to svojim životom možemo posvjedočiti, sve drugo je nevrijedno u usporedbi s tim. Zato je to svoje iskustvo p. Ike posvjedočio kroz razmišljanje: Isusov poziv danas mladima... svima nama. Danas su mladi bombardirani tolikim ponudama, tolikim lažnim idolima da to često zaguši i Božji govor u njihovim životima. Ali i Isus danas poziva da bilo gdje da živimo ili radimo budemo blagoslov za ovaj svijet. Slušajući ovu audio snimku neka promišljanje p. Ike bude svima na blagoslov i na korist. Poslušajte svjedočenjeU četvrtak, 12. veljače u 14. sati, Isus je pozvao k sebi svojega službenika o. Vjenceslava Miheteca.

Iako je svaki rastanak težak, srce nam je puno zahvalnosti Bogu na njegovom životu i služenju za našu župu i svetište.
O. Vjenceslav rođen je 22. rujna 1945. Školovao se za učitelja Hrvatskog jezika i glazbe. No Isus i Marija pozivaju ga u redovnički poziv među karmelićane. Oblači redovničko odijelo 8. ožujka 1969. u Somboru gdje završava svoj novicijat. Svečane zavjete polaže 10. studenog 1974. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1975. godine. U Hrvatskoj karmelskoj provinciji obnašao je mnoge službe (prefekt sjemeništa, magister klerika, prior, provincijal, predsjednik HKVRPP, provincijalni asistent za Svjetovni karmelski red, župnik, upravitelj svetišta...). Poznat je bio i kao voditelj duhovnih vježbi i obnova, duhovno je vodio mnoge osobe, ispovijedao i uvijek bio spreman biti blizu ljudima koji su tražili Boga. Na poseban način volio je Mariju i preko svetišta Gospe remetske svjedočio Marijinu važnost u životu kršćanina.


U jednom razgovoru o. Vjenceslav će reći:
Ja sam redovnik. Redovnik znači, vjernik u istinskom i najzauzetijem smislu te riječi. U romanskim jezicima kažu a to govori o tijesnoj povezanosti s Bogom. Kod nas se svećeništvo nadograđuje ili bolje izrasta iz ove posvećenosti, darovanosti Bogu. Za mene je svećenik osoba koju je Bog izabrao i sebi posvetio da bude dar i darovatelj, prinos i prinositelj, posvećen i posvetitelj. Živi u ovome svijetu, ali mu ne pripada.

Dragi župljani, prijatelji, braćo i sestre, takav je uistinu bio naš o. Vjenceslav.

Pokoj vječni daruj mu Gospodine.


FOTO ALBUM SA POGREBA oca VJENCESLAVA MIHETECA

FOTO STUDIO SANDI već dugi niz godina surađuje sa našom župom. Tako je bila i dugogodišnja povezanost i za vrijeme pokojnog o. Vjenceslava Miheteca. Na uspomenu na njega i za zahvalu za sve što je učinio za našu župu i remetsko svetište, na temelju uslikanih fotografija sa sprovoda te drugih, napravljena je posebno uvezena foto knjiga sa tvrdim uvezom. Slike iz foto knjige možete pogledati na galeriji. Hvala FOTO studiju Sandi na tom dragocjenom daru. Pogledajte fotografije


U emisiji HRT-a MIR I DOBRO - prilog o ocu VJENCESLAVU MIHETECU

U emisiji HRT-a MIR I DOBRO (15. veljače 2015.) objavljena je vijest o nenadanoj smrti o. Vjenceslava. U prilogu se ukratko donosi prilog o njegovu životu, te najava sprovoda i Mise zadušnice - Pogledajte video
MOLITVA PREDANJA U BOŽJE RUKE ZA NOVU GODINU

Božanski naš Spasitelju, na početku ove godine posvećujemo ti sami sebe, našu župnu zajednicu, naše obitelji i našu domovinu i već unaprijed primamo iz tvoje očinske ruke sve, što si nam za ovu godinu odredio. Primamo s jednakom odanošću radost i žalost, zdravlje i bolest, oskudicu i obilje, pa čak i život i smrt, što već bude na veću korist naše duše i na tvoju proslavu. Nama samo daj da te više ljubimo. Udijeli nam zdravlje i posvećenje, milost i spasenje, a svetoj Crkvi mir i proširenje po cijelom svijetu. Dobri moj Bože, kojim će nas putovima ove godine voditi tvoja Ljubav? Što ćeš od nas tražiti? Mi to ne znamo, ali ti radosno kao župna zajednica kličemo:

Blagoslovljen bio za sve, jer ti si sama dobrota i milosrđe !


Amen


MOLITVA ZA NOVU GODINU

Ja ti prikazujem
Moj Bože, prikazujem ti
ovu godinu koja započinje.
Učini, po svojoj dobroti,
da bude jedno dugo uspinjanje prema tebi,
da me svaki dan nađe bogatijim
vjerom i ljubavlju.
Moj Bože, prikazujem ti
sve one koje volim,
i za koje titra moje krhko srce.


Ne dopusti da ih zanemarim.
već da budem za njih
kanal tvoje nevidljive milosti.
Moj Bože, prikazujem ti također
neizmjernu bol ovoga svijeta.
patnje nevine djece
i teret koji teško sve pritišće.
Moj Bože, neka iskra tvoje ljubavi
zasvijetli u tami
i neka ove godine osvane zora mira


Amen