Obiteljski podaci

Otac

Majka

Prvo dijete

Drugo dijete

Treće dijete

Četvrto dijete

Član 1

Član 2

Član 3

Član 4

ZBOG ZDRAVSTVENIH RAZLOGA
ODGOĐEN JE 26. ožujka
DUHOVNI KONCERT I MOLITVENI SUSRET STJEPE GLEĐ MARKOSA

Župa Remete NOVI TERMIN JE
Subota, 30. travnja
Program:
- 17.45: Klanjanje pred Presvetim
- 18.30: Euharistija
- Koncert


TREĆA KORIZMENA DUHOVNA OBNOVA
7. ožujka (četvrtak)

Župa Remete GOST: vlč. Pavao Mesarić
TEMA: Prava i kriva pobožnost u vrijeme pandemije.
Vlč. Pavao Mesarić dolazi iz župe sv. Franje Asiškog u Malom Bukovcu iz Varaždinske biskupije.


POČETAK KONSTRUKTIVNE OBNOVE REMETSKOG SVETIŠTA

Župa Remete Cjelonoćnim klanjanjem, te svečanom Misom zornicom sa 16 na 17 siječnja 2022. započelo se je službeno sa konstruktivnom obnovom remetskog svetišta. Svetu Misu predslavio je remetski župnik i Upravitelj svetišta o. Antonio-Mario Čirko koji je naglasio slijedeće:
"Nakon što smo se cijelu noć molili klanjajući se Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu, započinjemo svečanu Misu zornicu kako bi upravo u tom molitvenom ozračju dobrome Bogu, a zagovoru Gospe Remetske predali početak obnove ovoga drevnoga svetišta.
Hrvatski pjesnik Dragutin Domjanić opjevao je Remete i ugođaj crkvenog prostora u pjesmi Remete:

Tiha je crkva, sva srca se mole,
Tamjana koluti viju se plavi
Rumeni rupci se sagnuše niže,
Bijelo se ruho nad kamenom savi.
A na oltaru se prinosi žrtva
Mramor u svijeća se plamenu zlati.
Tamo je Srce, što svakom je dobro,
Tamo je Ona, što svima je Mati.

Svetište Majke Božje Remetske, Zagovornice Hrvatske i Ljekarnice nebeske milosno je mjesto koje u ovoj udolini poziva vjernike na molitvu, tišinu i povučenost. Tako je već stoljećima. Ovo je mjesto gdje se moli i zato svaki dio ove crkve na svojim zidovima, freskama, kipovima i oltarima, a ponajviše pred likom Gospe remetske nosi u sebi povijest molitava, predanja i uslišanja. I to je temelj ovoga svetišta. I danas kada ju promatramo oštećenu i danas ovo svetište uspravno stoji i govori nam o Božjoj ljubavi i brizi, govori nam ovo svetište da imamo svoju Majku koja nas zagovara i liječi naša srca, dušu i tijelo. Neka ova Sveta Misa bude naše predanje i početak naše obnove ne samo ove crkve, nego i naših duša."
Do daljnjega euharistijska i druga slavlja odvijat će se na vanjskom oltarnom prostoru pored remetske crkve koje je natkriveno šatorom, te je zato i simbolično prozvan Šatorom sastanka. O. Čirko je u svojoj propovijedi u tom smislu naglasio: „Zato ovo nije danas kraj nečega, nego početak novih milosti. U starome Zavjetu Šator je bilo mjesto gdje je Bog živio među svojim izabranim židovskim narodom na putu kroz sinajsku pustinju.
U knjizi Izlaska čitamo (Izl 33, 7-11): Mojsije uze Šator i razape ga izvan tabora, daleko od tabora. I nazva ga Šator sastanka. Tko bi se god htio obratiti Jahvi, pošao bi k Šatoru sastanka, koji se nalazio izvan tabora.
Tako će odsada Isus prebivati u šatoru. Neka to bude mjesto hodočašća, neka to postane mjesto našega obraćanja Isusu, mjesto duhovnih ozdravljenja i mnogih milosti. Neka postane mjesto duhovne obnove. Građevine mogu nestati, ali Bog ostaje tamo gdje je srce otvoreno i predano. A gdje je Isus tu je i Marija.“
Na kraju Mise učinio se je simboličan oproštaj od crkve. Vjernici su izašli na glavni izlaz crkve, a iza njih svećenici i poslužitelji nakon što se je ogolio oltar i ponijeli svijeće, križ, misal, oltarnik i cvijeće. A predslavitelj je nosio ciborij s Presvetim. Sakristan župe i svetišta je potom zaključao crkvu i time je službeno započela konstruktivna obnova. Sve je bilo popraćeno pjesmom „K snucu prosi vsaka roža“.


CJELONOĆNO KLANJANJE U REMETSKOM SVETIŠTU
POVODOM ZATVARANJA CRKVE RADI OBNOVE
(sa 16. na 17. siječnja 2022.)

Župa Remete S početkom konstruktivne obnove remetskoga svetišta i samostana teško oštećenih u potresu 22. ožujka i 29. prosinca 2020. privremeno će se zatvoriti remetska crkva. Tim povodom organizira se cjelonoćno klanjanje.
NEDJELJA – PONEDJELJAK (16. – 17. siječnja):
18.30 euharistija
19.30 svečano izlaganje Presvetoga i molitveni program
21.00 radosna otajstva krunice
23.00 žalosna otajstva krunice
5.15 slavna otajstva krunice
- litanije
- blagoslov i pohrana Presvetoga
6.00 SVEČANA EUHARISTIJA
7.00 zatvaranje crkve

Od 17. siječnja navečer euharistije i sva ostala liturgijska događanja slavit će se u natkrivenom vanjskom oltarnom prostoru.
Ovaj poseban događaj cjelonoćnog klanjanja moći će te biti dionici uživo preko aplikacije Majka Božja Remetska, www.zuparemete.net ili facebook Župa Remete.
Svečanu euharistiju 17. siječnja u 6 sati također će prenositi Laudato TV, Hrvatski katolički radio i Radio Marija.


ŽUPNI BOŽIĆNI SAJAM (nedjelja, 19. prosinca)

Župa Remete Pozivamo vas da posjetite Božićni sajam u Remetama koji organizira Župa i Svetište Majke Božje Remetske. Smisao je da u ovim posebnim vremenima u kojima živimo i vremenu Došašća oplemenimo naše zajedništvo i međusobno se još više povežemo.
Datum: Nedjelja, 19. prosinca 2021.
Vrijeme: Od 8 do 14 sati
Mjesto: Remete, Česmičkoga 1 (nasuprot crkve i samostana)


Dragi naši Remetski Taizéovci

Župa Remete Jako nam je drago da vam možemo javiti da mladi iz naše župe organiziraju odlazak na Novogodišnji Taizé susret u Torinu!
Program možete vidjeti na ovom linku.
Prijave su do nedjelje 14.11.
Ovaj je susret posebna prilika uživo vidjeti Torinsko platno koje nije često dostupno za javno čašćenje.
br. Jakov, Ema i Monika


POSTAVLJENA SEIZMIČKA OPREMA U SVETIŠTU MAJKE BOŽJE REMETSKE
ZA RANO OTKRIVANJE POTRESA

Župa Remete U remetskom svetištu 27. listopada 2021. postavljena je seizmička oprema za rano otkrivanje potresa. Naime Ministarstvo kulture i medija u dogovoru sa stručnjacima odabralo je nekoliko zaštićenih spomenika kulture i zgrada bolnica za ovu donaciju. Od njih sedam odabrano je i ovo drevno svetište koje je teško stradalo u potresu. Ugledne goste primio je o. Nikola Grizelj, zamjenik priora karmelskog samostana. To su slijedeći: direktor tvrtke Challenge Co., Ltd Kazuo Sasaki, potom veleposlanica Japana u Hrvatskoj, Nj. E. Misako Kaji, te predstavnici Ministarstva kulture i medija (Rut Carek i Bruno Diklić), Ministarstva unutarnjih poslova (Nina Mrkoč, Sanda Milošević i Marijan Domović), te predstavnik Seizmološke službe, Geofizičkog odsjeka, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (Tomislav Fiket).
Kako je došlo do ovoga važnoga događaja? Naime, Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO i Ministarstvo kulture i medija nakon razornih potresa koji su pogodili Republiku Hrvatsku u ožujku i prosincu prošle godine uspostavilo je protokole za hitnu zaštitu koji su bili popraćeni podrškom međunarodnih partnera. Zbog dugogodišnje dobre suradnje s Hrvatskom, UNESCO je izrazio spremnost na pomoć za stradale u potresu te ponudio potporu za obnovu oštećene kulturne baštine i pružio financijsku potporu putem UNESCO-ovog Hitnog fonda.
UNESCO već dugi niz godina pokriva velik dio projekata vezanih uz prirodne i društvene znanosti, zaštitu prirodne i kulturne baštine, kao i dio koji se tiče prevencije prirodnih katastrofa te surađuje s mnogim javno-privatnim partnerima. Jedan od tih partnera je i japanska tvrtka Challenge Co., Ltd. koja se bavi izradom posebnih uređaja EQguard za rano javljanje i upozoravanje na potres.
Hrvatsko povjerenstvo za UNESCO i Ministarstvo kulture i medija osiguralo je donaciju opreme za potresom pogođena područja i područja veće seizmičke aktivnosti u Hrvatskoj u suradnji s UNESCO-om, Veleposlanstvom Japana u Republici Hrvatskoj i UNESCO-ovim partnerom g. Kazuoom Sasakiom, direktorom tvrtke Challenge Co., Ltd.
Oprema EQguard je visoko sofisticirana i prema informacijama koje imamo ona čak neko vrijeme prije samog dolaska potresa upozorava i može pomoći pri evakuaciji. Budući da je sam uređaj malih dimenzija, ne zauzima puno prostora. Tvrtka je donirala uređaje Vladi Republike Hrvatske bez ikakvih troškova, kao ni naknadnih troškova instalacije i održavanja.


Nedjelja, 3. listopada
Godišnji spomen na hrvatske anđele ubijene u Domovinskom ratu

Župa Remete U remetskom svetištu Zagovornice Hrvatske – Najvjernije Majke, u nedjelju 3. listopada u 10.30 sati slavit će se Misa na spomen ubijene i nestale djece u obrambenom Domovinskom ratu. Ujedno je poziv na duhovni susret svih stradalnika u Domovinskom ratu, te hrvatskih branitelja. Poslije mise je zajednički susret.
Povod događaju je na temelju znanstvenog simpozija o ubijenoj i ranjenoj djeci u Domovinskom ratu održanom u franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju u Konavlima od 4. do 6. travnja 2019. Tada je predložen datum 1. listopada, kada je spomen sv. Male Terezije kao spomendan sve djece stradale u obrambenom Domovinskom ratu. Također upućen je i poziv da se spomendan obilježi i u svim hrvatskim školama i crkvama.


PROSLAVA BLAGDANA SV. MALE TEREZIJE IZ LISIEUXA

Župa Remete TRODNEVNICA (od 28. do 30. rujna):
18.00 Večernje pohvale
18.30 Sv. Misa s propovijedi
1. listopada (petak) – BLAGDAN SV. MALE TEREZIJE
17.45 Molitva krunice u Gospinom vrtu (u slučaju kiše moli se u crkvi)
18.30 SVEČANA SVETA MISA
Taj dan blagdana je već tradicionalni dan početka vjeronaučne godine. Pozivamo na poseban način i djecu, studente, roditelje i učitelje da u zajedničkom susretu i molitvi na Misi Bogu predamo i zamolimo za blagoslov učenje i studij.
Na kraju Mise blagoslovit će se ruže.


O. NIKOLA GRIZELJ – KARMELIĆANIN U MEĐUGORJU SHVATIO DA GA GOSPODIN POZIVA

Župa Remete Otac Nikola Grizelj, karmelićanin je koji je u Međugorje doašo pješice ovoga ljeta o četrdesetoj obljetnici ukazanja Kraljice Mira. Trebao je ići na put sv. Jakova, ali su granice bile zatvorene pa ga je Božja providnost dovela u Međugorje.

”Prije svega ostaje osjećaj zahvalnosti na svemu. Zbilja je bilo predivno, prije svega cjelokupno iskustvo, a pogotovo jučerašnji dan, sveta misa, i vidjeti sve te ljude okupljene. Moram priznati, da mi je srce igralo kada bi s oltara gledao koliko je tu naroda okupljeno, koliko je tu suza izliveno, koliko je tu radosti na licima ljudi bilo i ne može biti drukčije nego neki osjećaj zahvalnosti i milosti. Ideja se rodila jer sam ja ove godine trebao ići na put sv. Jakova, ali nažalost ili na sreću, jer Božja providnost svime upravlja, granice su bile zatvorene, Španjolska je bila u karanteni. I sa jednim subratom dok sam razgovarao kako bi trebalo ići sv. Jakovu tamo, u njemu se rodila ideja da zajedno odemo na hodočašće Majci Božjoj, Kraljici Mira. I kako je ovaj put otpao, ja sam shvatio da me sv. Jakov poziva na jedan drugi put, u Međugorje sv. Jakovu i Kraljici Mira. Nije trebalo ni dugo vremena ni premišljanja, ova godišnjica je bila samo dobar povod da odmah krenemo i Bogu hvala na tome”, priča nam otac Nikola, a onda pojašnjava i kako je izgledao taj koji je trajao 17 dana.
”Jedan dan smo uzeli odmor, jer noge nisu nosile dalje. Bilo je milosno, ali i teško. Nismo krenuli kako Gospodin kaže bez torbe i štapa. Imali smo i torbe i štapove, imali smo dobre tenisice, ali smo krenuli oslanjajući se na Božju providnost, da će Gospodin providjeti, kad nam treba odmora, gdje nam treba odmora. Okvirno smo znali gdje želimo prenoćiti. Tako smo svakih 30-ak kilometara uzimali pauzu, prenoćište. I kada bi došli u mjesto, zvali bi župnika, tražili smještaj, ljude, koji su isto tako rado i susretljivo otvarali svoje domove. To je bilo jedno bogatstvo susreta, ne samo za nas. Komentirali smo kako ti Gospodin stavi te ljude na put. Svatko od njih nosi svoju priču, svatko od njih želi ti nešto reći, želi otvoriti svoju dušu. Molili smo mjesec dana, prije polaska na put, za sve te ljude koje ćemo susreti, ne znajući njihova imena, njihova lica, ali znajući da Gospodin pripravlja njihova srca”, priča nam otac Nikola koji je u Međugorje stigao 23. lipnja navečer te nam je opisao i dolazak u Međugorje.
”Baš je bila sveta misa na otvorenom, za vrijeme pričesti. I tu je svaka muka prestala. Zadnja tri dana bila su teška, ta žega hercegovačka, to sunce, kamen gori, gori nebo, bole noge, leđa, i na kraju kada dođeš tu i sjedneš na tu travu, sve zaboraviš, ostane samo milost, radost, ispunjeno srce”, objašnjava nam ovaj svećenika. Vrijeme u Međugorju su proveli sudjelujući na večernjem molitveno-liturgijskom programu, u druženju sa obitelji koja je stigla iz Zagreba i prijateljima koje već dugo poznaju u Međugorju. I, naravno, ispovijedajući, jer Međugorje je ispovjedaonica svijeta.
”Točno tako. I koliko je to ljudima potrebno, koliko je to ljudima značajno. Moram priznati, meni je to prvo iskustvo. Prije dvije godine sam zaređen za svećenika, i tu sam u Međugorju ispovijedao. To nije ispovijed iz običaja, to su zbilja ljudi koji nakon određenog vremena, znaju da im je potreban Bog i traže Boga”, kazao je Nikola, koji se prisjetio i svog prvog dolaska u Međugorje. Tada je i prepoznao da ga Bog poziva.
”Iako sam odrastao u Omišu, jako kasno sam došao u Međugorje. Kada sam došao prvi put, imao sam dugu borbu s pozivom. Nisam znao, da li otići u svećenike ili ne, ali sam imao potrebu doći u Međugorje Majci Božjoj. Nisam znao povijest Međugorja, samo sam znao da je to mjesto natopljeno molitvama. Osjećaj koji sam doživio kada sam izišao iz autobusa ne mogu opisati riječima. Kada sam došao nisam znao gdje ću spavati, ali sam susreo jednu dobru gospođu podno Križevca, koja je mi je ponudila smještaj. Nisam imao ni novaca, ona mi je rekla, slobodno uzmi moju kuću, budi sam, prespavaj, uzmi ključ, uzmi sve što ti treba. Sve su to bili mali znakovi koji su govorili da je Gospodin otvoren za mene, da me rado prima, u čemu sam ja prepoznao da me poziva”, otkrio nam je o. Nikola Grizelj, a cijeli razgovor s njim poslušajte u audiozapisu.
Originalni članak i audio zapis možete pročitati i poslušati na slijedećem linku: Pročitajte originalni članak


TRODNEVNA PRIPRAVA I VELIKA PROCESIJA NAKON 80 GODINA SA LIKOM GOSPE REMETSKE NA BLAGDAN ROĐENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE

Župa Remete

Remetsko svetište koje je u potresu teško oštećeno, biti će krajem rujna ili najkasnije početkom listopada 2021. zatvoreno na neodređeno vrijeme radi temeljite i konstruktivne obnove. Radi toga dragi nam lik „Zagovornice Hrvatske - Advocate Croatiae“ pohranjen je 27. kolovoza 2021. na sigurno čuvanje. U tom smislu vjernici tijekom obnove crkve neće imati mogućnost za pobožnosti pred Njenim oltarom i likom. Zbog toga će na Malu Gospu, 8. rujna 2021., svečano biti izložena. Središnji događaj biti će euharistijsko slavlje u 18 sati, te nakon toga velik procesija po prvi puta nakon više od 80 godina sa likom Gospe remetske. Za taj događaj pripremamo se trodnevnicom. S radošću vas očekujemo.

TRODNEVNICA 05. – 07. 09. 2021.
5. rujna
17.30 Klanjanje pred Presvetim
18.30 Euharistija (vlč. Damir Ocvirk)
6. rujna
17.30 Večernje pohvale, krunica, litanije
18.30 Euharistija (vlč. Matija Pavlaković)
7. rujna
17.30 Večernje pohvale, krunica, litanije
18.30 Euharistija (don Mladen Delić)
19.30 Molitveno slavlje pjesmom: Josip Ćulumović i prijatelji

MALA GOSPA 08. 09. 2021.
(Napomena - na plakatu je greškom stavljeno da ima Misa u 16 sati)
5.30 Molitva krunice
6.00 Euharistija
7.00 Molitva krunice
7.30 Euharistija
8.30 Molitva krunice
9.00 Euharistija
10.00 Molitva krunice
10.30 Euharistija
17.00 Večernje pohvale, krunica, litanije
18.00 Svečana Euharistija
19.00 SVEČANA PROCESIJA VJERNIKA S LIKOM ADVOCATE CROATIE – ZAGOVORNICE HRVATSKE ULICAMA OKO REMETSKOG SVETIŠTA

VAŽNO:
Donosimo ulice kojima će prolaziti procesija:
Svetište → Kratki dol → Vinec → Studeni breg → Kvintička → Pustoselina → Remetska cesta do raskršća → Česmičkoga → Svetište.


DRAGI NAM LIK „Zagovornice Hrvatske - Advocate Croatiae“
POHRANJEN JE NA SIGURNO ČUVANJE

Župa Remete Lik GOSPE REMETSKE „Zagovornice Hrvatske - Advocate Croatiae“ u petak 27. kolovoza 2021. skinut je s glavnog oltara, te je pohranjen na sigurno jer će se uskoro započeti s obnovom oltara, te krajem rujna ili početkom listopada s konstruktivnom obnovom crkve. Zbog toga će na Malu Gospu, 8. rujna 2021., svečano biti izložena. Središnji događaj biti će euharistijsko slavlje u 18 sati, te nakon toga velik procesija po prvi puta nakon više od 80 godina sa likom Gospe remetske. Za taj događaj biti će organizirana trodnevna priprava.


MARINO RESTREPO U REMETAMA (utorak, 24. kolovoza 2021.)

Župa Remete Poznati katolički misionar Marino Restrepo stiže u Hrvatsku, te također po drugi puta i u Remete gdje će progovoriti na temu: ‘Krunica, obiteljska molitva, post i zagovor svetaca (osobito BDM i sv. Josipa) kao najveća pomoć Crkvi’
Rođen je u Kolumbiji. Od 16 godine živio je u drogi, promiskuitetu, magiji i svim ostalim porocima. Godine 1997. bio je otet, te je proživio šest mjeseci mukotrpnog zatočeništva u prašumi Anda. Usred te patnje doživio je susret s Isusom, tijekom kojega su mu darovana mnoga duhovna iskustva. Od tada je postao svjedok Božje ljubavi i katoličke vjere diljem svijeta.

RASPORED DOGAĐANJA:
- 18.30: Sveta Misa
- 19.00: Nagovor


CJELONOĆNO KLANJANJE PRED PRESVETIM U REMETSKOM SVETIŠTU UOČI VELIKE GOSPE

Župa Remete Zadnjeg dana devetnice nakon Mise u 18 sati koju će predslaviti biskup sisački mons. Vlado Košić, u remetskoj crkvi biti će izloženi Presveti oltarski sakrament za cjelonoćno klanjanje. Molitvene trenutke animirat će bratstvo Muževi katolici zajedno sa trajnim đakonom od 21 sat. Dođite, posjetite Isusa na ovaj jedan poseban način, zajedno molimo, osobito na Gospine nakane, pjevajmo i slavimo Božju neizmjernu ljubav i milosrđe.

Ukoliko ne možete osobno doći, svejedno možete biti dionik bdijenja i molitve preko prijenosa uživo na www.zuparemete.net; facebook Župa Remete ili na aplikaciji Majka Božja Remetska.

PROGRAM:
14. kolovoza:
18.00 Sveta Misa (vanjski oltarni prostor)
19.00 Svečano izlaganje Presvetog u remetskom svetištu
- Vrijeme za osobni susret s Isusom
21.00 Početak molitvenog bdijenja
15. kolovoza (Velika Gospa)
5.00 Molitva krunice slavnih otajstava
5.40 Svečani završetak cjelonoćnog klanjanja i blagoslov sa Presvetim
6.00 Sveta Misa (vanjski oltarni prostor)


VELIKA GOSPA 2021.

Župnik
Župnik

LJETNI RASPORED NEDJELJNIH MISA

Župa Remete Kroz ljetno razdoblje raspored Misa nedjeljom je slijedeći:
7.30; 9.00; 10.30 i u 18.30.
Sveta Misa u 12 sati ponovno će biti od 3. listopada.
Na našoj filijali sv. Terezije Avilske na Čretu Sveta Misa nedjeljom je u 9 sati. U 11 sati ponovno će biti od 5. rujna.
Župni ured radi od 11 do 12 sati, te od 17 do 18 sati.


DEVETNICA KARMELSKOJ GOSPI
7. – 15. srpnja 2021.

Župa Remete PROGRAM:
17.30 Molitva – meditacija – svjedočanstvo
18.30 Pjevana Sveta Misa s večernjim pohvalama

SVETKOVINA 16. srpnja 2021.
- Svete Mise su u 7.30; 10.30 i 18.30 sati
- Dani devetnice su dani priprave za primanje karmelskog škapulara na sam dan svetkovine.


REMETSKO SVETIŠTE NA NOVIM POŠTANSKIM MARKAMA

Župa Remete Hrvatska pošta 7. lipnja 2021. pustila u opticaj nove prigodne poštanske marke „Hrvatska marijanska svetišta“. Ovogodišnja serija sastoji se od četiriju maraka s motivima umjetnina i svetišta u Remetama i Trsatu. Marke posvećene svetištu u Remetama prikazuju crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije i čudotvorni kip „Majke Božje Zagovornice Hrvatske“, a marke posvećene svetištu na Trsatu prikazuju svetište Majke Božje Trsatske i čudotvornu sliku „Majke milosti“. Autor maraka je Dean Roksandić, dizajner iz Zagreba, a autori fotografija su Mario Romulić i Dražen Stojčić (Trsat – interijer i eksterijer, Remete - interijer) i Elvir Tabaković (Remete – eksterijer). Marke su izdane u arčićima od 8 maraka i s jednim privjeskom, u nakladi od 50 000 primjeraka po motivu. Vrijednost svake pojedinačne marke iznosi 3,30 kn. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).


NOVOZAREĐENI SVEĆENICI HRVATSKE KARMELSKE PROVINCIJE:

Župa Remete Naša redovnička subraća br. Marko od Duha Svetoga (Maglić) i br. Stanko od Utjelovljenja (Pažin) zaređeni su 5. lipnja 2021., za svećenike u nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke od strane kardinala Josipa Bozanića. U nedjelju 6. lipnja imat će svoju mladu Misu u Remetama u 18.30. Preporučamo ih u molitve naše župne zajednice.


MISA ZAHVALNICA SUDIONIKA FAIR PLAY FUTSAL LIGE
(nedjelja, 9. svibnja 2021.)

Župa Remete U nedjelju 9. svibnja na vanjskom oltarnom prostoru u 12 sati slavit će se Sveta Misa sudionika nogometne lige pod nazivom Fair Play Futsal Liga (FPFL) kao zahvala za sezonu 2020/21 uz dodjelu nagrada iza Mise. Natjecanje se održava u sportskom centru u Jazbini. Fairplay Futsal liga je rekreativna Futsal liga u Gradu Zagrebu koja je potaknuta duhom katoličke malonogometne lige, te promovira sve njezine etičke i duhovne karakteristike. U ligi se natječu momčadi iz raznih župa na području Grada Zagreba i okolice, te uz izraženi ekumenski duh otvara vrata svim ostalima koji su voljni uživati u jednom posebnom i drugačijem ambijentu. Kao što samo ime kaže liga promiče Fairplay i zdravo sportsko nadmetanje i to u seniorskoj te u dvjema omladinskim kategorijama U-14 i U-16 kako bi i mladi bili upoznati s kohezijom sportskog i kršćanskog duha. Od sudionika sudjeluje i ekipa iz Remeta “Advocata Croatiae“.


KUMSTVO ZA KRIŽNI PUT REMETSKOG SVETIŠTA

Župa Remete Započeli smo sa realizacijom projekta križnog puta koji bi trebao biti završen i postavljen na vanjskom oltarnom prostoru najkasnije do Karmelske Gospe 16. srpnja 2021. Ukoliko želite sudjelovati u projektu kumstva neke od postaja križnoga puta možete kontaktirati o. Župnika ili na broj mobitela 091/5707909.


USKRSNI PONEDJELJAK (5. travnja)
Otvaranje proštenjarske godine s Misom u 11.00 sati

Župa Remete Raspored Svetih Misa je u 7.30, 9.00, 11.00 i u 18.30. Svečana Euharistija otvaranja proštenjarske godine u svetištu i proštenja Remetskog dekanata počinje u 11.00 sati na vanjskom oltarnom prostoru.
Na tom Euharistijskom slavlju, očekujemo sudjelovanje u narodnim nošnjama svih koji imaju mogućnost. Sa početkom proštenjarske godine imat ćemo blagoslov lika Remetske Gospe - Zagovornice Hrvatske izrađene u kaljenom staklu koja će trajno stajati na vanjskom oltarnom prostoru. Također novopostavljeni križ u Gospinom vrtu bit će blagoslovljen na Bijelu nedjelju – Nedjelju Božanskog milosrđa.
Zbog epidemiološke situacije neće biti zajedničkog druženja iza Misnog slavlja kao prijašnjih godina.
Na Čretu taj dan nema Svete Mise, nego se svi pozivaju da dođu u Remete.


VAZMENO TRODNEVLJE i USKRSNI PONEDJELJAK U REMETAMA

Župa Remete VELIKI ČETVRTAK
- Misa Večera Gospodnje: 18.30 sati (vanjski oltarni prostor)
-'SVETA URA' – molitveni sat u crkvi počinje u 21.00 sat.
VELIKI PETAK
-Obredi: 18.30 sati (vanjski oltarni prostor)
-'SVETA URA' – molitveni sat u crkvi počinje u 21.00 sat uz Božji grob.
VELIKA SUBOTA
-Vazmeno bdijenje: 20.00 sati (vanjski oltarni prostor).
Nakon Službe Euharistije i završetka slavlja uslijedit će prvi Uskrsni blagoslov hrane, koji će biti i na dan Uskrsa na završetku svake Mise.


USKRS
Svete Mise:
6.00 crkva
7.30 crkva
9.00 vanjski oltarni prostor
10.30 svečana Misa s uskrsnom procesijom (vanjski oltarni prostor)
18.30 vanjski oltarni prostor
USKRSNI PONEDJELJAK - OTVORENJE PROŠTENJARSKE GODINE
Raspored Svetih Misa je u 7.30, 9.00, 11.00 i u 18.30. Svečana Euharistija otvaranja proštenjarske godine u svetištu i proštenja Remetskog dekanata počinje u 11.00 sati na vanjskom oltarnom prostoru.
Na tom Euharistijskom slavlju, očekujemo sudjelovanje u narodnim nošnjama svih koji imaju mogućnost. Sa početkom proštenjarske godine imat ćemo blagoslov lika Remetske Gospe - Zagovornice Hrvatske izrađene u kaljenom staklu koja će trajno stajati na vanjskom oltarnom prostoru, kao i donedavno postavljeni križ u Gospinom vrtu..
Zbog epidemiološke situacije neće biti zajedničkog druženja iza Misnog slavlja kao prijašnjih godina.


IZAŠAO JE NOVI BROJ ADVOCATE CROATIAE ZA USKRS 2021.

Župa Remete Župa Remete U novom broju, između ostalog, pročitajte o „Kumstvu Zagovornice Hrvatske“ za stradale u potresu na Banovini. Poznati nogometaš Josip Šimunić govori o iskustvu vjere i molitve. U ovo vrijeme kušnji mnogi osjećaju razne strahove. Zbog toga se u časopisu također progovara i o toj temi, ali i o mnogo drugih zanimljivih sadržaja.


CVJETNICA 2021. – REMETE

Župa Remete Raspored Misa u remetskom svetištu:
7.30 Misa u crkvi
9.00 VANJSKI OLTARNI PROSTOR
10.30 Procesija i Svečana Misa – VANJSKI OLTARNI PROSTOR
18.00 Križni put – VANJSKI OLTARNI PROSTOR
18.30 – VANJSKI OLTARNI PROSTOR
Maslinove graničice će se moći nabaviti u klaustru samostana za Misu u 7.30, te za ostale Mise na djelu vanjskog oltarnog prostora.
Na Cvjetnicu je također tradicionalna akcija župnog karitasa – „5 kuna za karitas“ gdje se iza Misa skuplja za siromašne i potrebite župljane.


6. KORIZMENA DUHOVNA OBNOVA
(25. ožujka 2021.)

Župa Remete GOST: fra Svetozar Kraljević
TEMA: Zahvalnošću do mira
Na zadnjoj šestoj korizmenoj duhovnoj obnovi gost će biti fra. Svetozar Kraljević. Tema je: „Zahvalnošću do mira“. Rođen je 1951. godine na Kočerinu u Hercegovini. Za svećenika je zaređen 1977. u Chicagu. Fra Svetozar je pastoralno djelovao u West Allisu, Chicagu i New Yorku. U Domovinu se vratio 1983. godine. Napisao je više knjiga o Međugorju gdje je i djelovao, a sada je gvardijan samostana hercegovačkih fratara u zagrebačkoj Dubravi.
Duhovnu obnovu od 18.30 možete također pratiti preko Laudato Tv; aplikacije Majka Božja Remetska; www.zuparemete.net; facebook Župa Remete.


5. KORIZMENA DUHOVNA OBNOVA
(18. ožujka 2021.)

Župa Remete GOST: p. Tomislav Rukavina
TEMA: Milost nakon kušnje
P. Tomislav Rukavina rođen je u Gospiću 1981. godine, a s obitelji je živio u Svetom Roku sve do ratne, 1991. godine. Zbog prijašnjih društveno-političkih okolnosti u kojima je živio sa svojim roditeljima, kršten je tek 1990. godine. Prognaničke godine proveo je na više mjesta, pa i u Gradu mladih, gdje je, premda bez vjerničkog iskustva, počeo odlaziti u crkvu u Granešini. Radeći već kao stolar, a iskusivši i boks, streličarstvo i padobranstvo, osjetio je svećenički i redovnički poziv i započeo tražiti svoj put prema ostvarenju te želje. U Družbu Isusovu ušao je 2006. godine. Za svećenika je zaređen 2017. godine. Nakon stotinu godina prvi je svećenik iz Župe Sv. Roka u Lici, gdje je svečano proslavio mladu misu. Trenutno je novi župnik na Sljemenu


4. KORIZMENA DUHOVNA OBNOVA
(11. ožujka 2021.)

Župa Remete GOST: Vlč. Odilon Singbo
TEMA: Kušnja nas jača
ODILON SINGBO rođen je 1980. u selu Hondji, u afričkoj državi Benin, gdje je pohađao osnovnu školu. Klasičnu gimnaziju pohađao je u Porto-Novu, glavnom gradu Bénina. U listopadu 2000. godine započinje duhovnu godinu u bogosloviji propedeutike sv. Josipa u Misseretu u Béninu. Nakon toga nastavio je svoju formaciju na bogosloviji "Msgr. Louis Parisot", gdje je studirao dvije godine filozofiju. Nakon godine pastoralne prakse u Katoličkoj gimnaziji Glospe Lurdske u Porto-Novu, upućen je u Zagreb da ondje, kao stipendist Varaždinske biskupije, nastavi teološki studij na Katoličkome bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirao je 2008. godine. Dana 15. kolovoza 2009. zaređen je za svećenika u svojoj matičnoj biskupiji u porto-Novu. Autor je meditativnih tekstova. Trenutačno je na službi u Zagrebačkoj nadbiskupiji, te je prvi sveučilišni kapelan Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.


DEVETNICA SV. JOSIPU

Župa Remete U srijedu 10. ožujka započinje devetnica sv. Josipu. Pošto je papa Franjo proglasio godinu svetog Josipa koja traje do 8. prosinca ove godine, a naša Provincija je posvećena sv. Josipu, želimo se ove godine zajedno s vama još svečanije pripremiti za svetkovinu 19. ožujka. Svaki dan ćemo ovdje u crkvi imati od 17.30 pjevanu večernju, zatim prigodno razmatranje za svaki dan devetnice, litanije i krunicu svetom Josipu, te pjevanu svetu misu u kojoj će biti tematske propovijedi o sv. Josipu (osim četvrtkom kad imamo gosta svećenika).
Zbog ovog rasporeda križni put u petak 12. 03. i u nedjelju 14. 03. bit će u 17 sati.
Dođite i duhovno se obogatite kroz ovu zajedničku molitvenu pripravu i stavite svoje potrebe u ruke ovoga velikoga zagovornika Crkve, naše Domovine i naše Provincije. Sudjelujući u ovim pobožnostima možete uz redovite uvjete zadobiti potpuni oprost za sebe ili svoje pokojnike.


2. KORIZMENA DUHOVNA OBNOVA
(25. veljače 2021.)

Župa Remete GOST: Fra Stjepan Brčina
TEMA: Snaga predanja
Fra Stjepan Brčina rođen je u Drijenči u Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Najmlađi je od devetero djece. Nakon završetka srednje škole i odsluženja vojnog roka 2003. godine otišao je živjeti u Hrvatsku, u Pulu (Istra). Kao mladić bio je veoma aktivan u crkvi. Bio je ministrant, član župnog pastoralnog vijeća... U Puli je zajedno s mladima osnovao školu nove evangelizacije. Ondje je bio aktivan šest godina. Vodili su različite duhovne vježbe, tečajeve koji su trajali po tri dana, rad s krizmanicima, različitim animacijama u župama... Tamo se je rodio i njegov duhovni poziv. U Puli je upoznao franjevce konventualce. Za svećenika je zaređen u Rimu 2015. godine od strane pape Franje. Djeluje u župi sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu kao magistar klerika, provincijalni povjerenik za promociju zvanja. Osobito je aktivan u radu s mladima gdje se kroz otvorene susrete okupljaju jednom tjedno i kroz kateheze, razgovor, klanjanje i pjesmu slave Boga. Susreti koji su velikom brzinom donosili plodove trebali su i svoje ime. Nazvani su "Duhovno duhovite večeri". Također aktivan je u medijima, a na HKR-u vodi istoimenu emisiju za mlade.


KORIZMENE DUHOVNE OBNOVE ČETVRTKOM

Župa Remete Ovogodišnja tema je: 'Vjera u vremenima kušnja'. Svakog četvrtka, od 18. veljače, program započinje svetom Misom u 18:30 sati, potom slijedi duhovni nagovor te sve završava klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

Duhovna obnova može se uživo također pratiti i preko Laudato TV-a, preko aplikacije Majka Božja Remetska, putem Facebook stranice Župa Remete, te na mrežnoj stranici www.zuparemete.net.

Teme:
18. veljače fra Ivan Marija Đuzel, OFM Strah i povjerenje

25. veljače fra Stjepan Brčina, OFMConv. Snaga predanja

4. ožujka vlč. Ivica Tolla, Iscijeliti nutarnje rane

11. ožujka vlč. Odilon Singbo, Kušnja nas jača

18. ožujka p. Tomislav Rukavina, DI Milost nakon kušnje

25. ožujka fra Svetozar Kraljević, OFM Zahvalnošću do mira


POMOĆ ZA STRADALE U POTRESU

Župa Remete Poštovani župljani,
zahvaljujem svima na kršćanskoj ljubavi koju ste pokazali kroz solidarnost sa stanovništvom na potresom zahvaćenom području u Sisačkoj biskupiji. Naše geslo „Kumstvo Zagovornice Hrvatske“ kroz Vaš rad i aktivno sudjelovanje u pomaganju stradalnicima neka bude poticaj i drugima. Predstavnici županijske udruge oboljelih i liječenih od PTSP-ija, naši su hodočasnici i prijatelji koji su sudjelovali na svim duhovnim braniteljskim susretima. Istodobno, naši župljani redoviti su na njihovim skupovima više puta kroz godinu o predavanjima o duhovnosti, o smislu života, o smislu rata…. Tu su se razvili brojni individualni kontakti. Osobno sam bio u petak (22. siječnja), ohrabrio ih, odnio novčanu pomoć. Posebno me kao župnika i upravitelja svetišta raduje da ste preuzeli brigu za 67 obitelji o kojima skrbi županijska Udruga oboljelih i liječenih od PTSP-a. To je najranjivija skupina našega društva, našeg hrvatskog naroda. Oni su temelj naše slobode. Molim Vas da naše „Kumstvo Zagovornice Hrvatske“ ne prestane nego da bude poticaj i drugim župama koje imaju mogućnost pomaganja. Neka nas sve prati Najvjernija Majka Odvjetnica Hrvatske u našem zajedništvu. Prigrlimo potrebne, molimo za njih i s njima!


BLAGDAN KLANJANJA U ŽUPI

Župa Remete U subotu (23. siječnja) je blagdan klanjanja – klečanja u našoj župi. Raspored Misa je subotnji: 7.00; 11.00 i 18.30. Izlaganje Presvetog na klanjanje bit će po završetku Svete Mise u 7.00 sve do 11.00. Po završetku Mise u 11.00, Isus u euharistijskom kruhu ostat će izložen na klanjanje kada je poželjno da na poklon navrate pojedinci, obitelji s djecom, članovi molitvenih i drugih župnih skupina… Posebno u ovome vremenu, mi vjernici imamo puno razloga za vapaj Isusu u molitvi, ali i zahvalnosti za milosti koje primamo.
U 17.30 započet će zajednički molitveni program. Blagdan klanjanja završit će s večernjom Svetom Misom u 18.30 koju će predslaviti dekan Remetskog dekanata i župnik župe sv. Mihaela Arkanđela u Dubravi, kapucin fra Branko Lipša.


RASPORED NEDJELJNIH MISA U REMETAMA
(17. siječnja 2021.)

Župa Remete 2. Nedjelja kroz godinu:
7.30 - u crkvi
9.00 - vanjski oltarni prostor
10.30 - u crkvi
12.00 - vanjski oltarni prostor
16.30 - vanjski oltarni prostor
17.30 - vanjski oltarni prostor
18.30 - vanjski oltarni prostor


OBAVIJEST U VEZI SLAVLJENJA MISA U REMETSKOM SVETIŠTU

Župa Remete Nakon potresa 29. prosinca u kojem je dodatno oštećena remetska crkva, pregledom sa strane nadležnih utvrđeno je da je crkva zadržala stabilnost te je sigurna za slavljenje liturgijskih slavlja. Od vidljivih oštećenja vide se oko slavoluka novootpadnuti dijelovi žbuke i freske. S glavnim oltarom Majke Božje Remetske potrebno je što prije započti sa skidanjem gornjeg djela kako bi se spriječilo urušavanje pri nekom jačem potresu. Pročelje crkve je dodatno oštećeno, osobito najgornji dio je je još dodatno napuknuo te je radi sigurnosti odlučeno da se do daljnjega ne ulazi na glavna vrata crkve, nego na sporedna ispod zvonika.
Što se tiče slavljenja Svetih Misa, radi učestalih podrhtavanja uzrokovanih potresom, ipak još 31. prosinca (četvrtak) neće biti slavlja s vjernicima, no Misu u 7.00, te Misu zahvalnicu u 18.30 možete pratiti preko:

- aplikacije Majka Božja Remetska;
- www.zuparemete.net;
- facebook Župa Remete;
- Laudato TV.
Na Novu Godinu Svete Mise su u 7.30; 9.00; 10.30 i u 18.30. Sve će slaviti na vanjskom oltarnom prostoru, osim u 10.30 sati radi tv prijenosa. Obucite se toplo i zajedno sudjelujmo u predanju Bogu ulazak u Novu godinu.
Od 2. siječnja Sveta Misa će biti u crkvi. Podsjećamo da se i dalje trebamo pridržavati epidemioloških mjera (25 osoba u crkvi). No može se sudjelovati i u crkvenom hodniku i klaustru crkve u kojem se nalaze tv ekrani. A i ispred ulaza crkve nalazi se postavljeni zvučnik.
Također od istoga datuma biti će ponuđena dodatna Sveta Misa i u Duhovnom centru preko puta samostana u 19.15 sati. Ta mogućnost bila bi 10. siječnja uključno.
Dragi župljani, štovatelji Majke Božje Remetske, svi ljudi dobre volje, povežimo se svi međusobno u molitvenom zajedništvu. Neka nas to zajedništvo još više potakne na otvoreno srce jednih za druge kako bi Božićna poruka mira i ohrabrenja došla do svakog ljudskog srca koje se u ovim danima osjeća ranjeno bilo zbog potresa ili pandemije, ali i zbog gubitka najbližih. Neka nas sve prati Božji blagoslov i zagovor Zagovornice Hrvatske i Ljekarnice nebeske.

o. Antonio-Mario Čirko, Župnik i Upravitelj svetišta


PROMJENA RASPOREDA SLAVLJA SVETIH MISA NA BADNJAK I BOŽIĆ

Župa Remete Slijedeći upute kardinala Josipa Bozanića od 19. prosinca 2020. gdje je određeno da na Badnjak zadnja Misa („polnoćka“) završi do 22 sata donosimo promijenjeni raspored:
BADNJAK
6.00 - Zornica
18.30 - Obiteljska „polnoćka“
20.30 - „Polnoćka“
BOŽIĆ:
7.30 9.00 10.30
16.30 17.30 18.30
(nema Mise u 24.00 sata)
SV. STJEPAN (subota, 26. prosinca):
7.30 10.30 18.30


BLAGOSLOV OBITELJI 2020/2021

Župa Remete Ovogodišnji blagoslov obitelji koji počinje 28. prosinca biti će u posebnim okolnostima zbog pandemije uzrokovane virusom covida 19. Prisjećajući se iskustva od Velike subote ove godine kada smo išli po ulicama naše župe blagoslivljajući hranu za Uskrs, pokazalo se koliko je dragocjeno da u vremenima kušnje prepoznamo snagu međusobnog zajedništva. U tom smislu, slijedeći upute kardinala Bozanića, pohod obiteljima za Božić biti će i ove godine, mada će imati određene posebnosti. Svećenici će ići prema popisu od prošle godine. Ukoliko netko želi odgoditi susret neka obavijesti župni ured (tel. 4500500 u vremenu od 8.30 do 12.00 sati). Pohod obiteljima bit će kratak uza svo pridržavanje epidemioloških mjera. Mogućnost je također i blagoslov ispred kućnog praga ukoliko tako žele članovi obitelji.
Sjetimo se da smisao ovoga pohoda nije blagoslov zidova ili građevina, nego kršćanski čin u kojem se moli i zaziva Božji blagoslov na obitelji kako bi kršćanski živjeli, svjedočili svoju vjeru, te zadobili ohrabrenje i sigurnost vjere u vremenima kušnji kao što su ova. Radujemo se susretu s vama. Ako je netko prošle godine bio slučajno preskočen ili ako ste novi stanovnici župe molimo vas da se prijavite da vas posjetimo prema rasporedu datuma blagoslova u vašim ulicama. Ukoliko niste u svome domu na dan pohoda dogovorit ćemo susret neki drugi dan.
LINK ZA RASPORED BLAGOSLOVA


ISPOVIJEDI UOČI BOŽIĆA

Župa Remete PONEDJELJAK – SRIJEDA (21. – 23. 12.):
U ovim danima ispovijeda se po slijedećem rasporedu:
- od 5.45 do 7.00 sati;
- od 9 do 12 sati;
- od 15 do 19.30 sati.
ČETVRTAK (Badnjak)
Ispovijeda se od:
- od 5.45 do 7.00 sati;
- od 9 do 15 sati.
Za Mise polnoćke u 20 sati i za glavnu Misu polnoćku neće se ispovijedati.


Župa Remete

Svijet u kojem živimo sve se više digitalizira te mijenja standardni način života uključujući i način na koji komuniciramo i doprinosimo radu župe i svetišta. U tom smislu izašla je besplatna aplikacija Bonum Hrvatska za Android i iOS sustave. Remetsko svetište je prvo koje je ušlo u novi način pomaganja župama i svetištima. Nove tehnologije mogu imati pozitivnu ulogu kada se koriste na pravi način. Upravo takav pozitivan primjer je spomenuta mobilna aplikacija Bonum Hrvatska, koja omogućava da se u samo nekoliko koraka postavi jednokratna ili mjesečna donacije za župu, svetište ili vjersku udrugu, koristeći samo bankovnu karticu. Svi donatori također kroz aplikaciju mogu dobivati novosti te korisne informacije.

Skenirati preko QR koda aplikacije
Posjeti web stranicu: www.bonum-app.com


POMOĆ STARIJIM OSOBAMA

Župa Remete Udruga Antalubeju u sklopu Projekta Zaželi nudi osobama 65+ pomoć u kući u vidu spremanja, čišćenja, peglanja ili odlaska u trgovinu ili apoteku. Usluga se vrši jednom mjesečno godinu dana i za korisnike je potpuno besplatna.


DODATNE SVETE MISE NEDJELJOM U REMETAMA

Župa Remete S obzirom na epidemiološku situaciju i na sva ograničenja koja su određena u vezi broja osoba u crkvi, do daljnjega u remetskom svetištu nedjeljom slavit će se veći broj Misa počevši od 2. nedjelje Došašća (6. prosinca).
REMETE:
7.30 9.00 10.30 12.00
16.30 17.30 18.30
FILIJALNA CRKVA NA ČRETU:
9.00 11.00


GOSPA OD ZDRAVLJA - KARDINAL U REMETAMA
(21. studenog 2020.)

Župa Remete Prošle godina na blagdan Gospe od Zdravlja započeli smo lijepu tradiciju dolaska kardinala Josipa Bozanića u naše remetsko svetište na taj dan. Osobito u ovo vrijeme pandemije ovaj blagdan poprima još važnije značenje, a naslov svetišta Zagovornica Hrvatske i Ljekarna nebeska ima važnu poruku ohrabrenja za hodočasnike i ljude dobre volje. Svečanu sveta Misa započinje u 18.30 sati.


OBAVIJEST KARMELSKOG SAMOSTANA MAJKE BOŽJE REMETSKE
(21. listopada 2020.)

Župa Remete Dragi vjernici, obavještavamo vas da je u klerikatu Karmelskog samostana Majke Božje Remetske jedan od bogoslova zbog povišene temperature testiran i pokazao se pozitivnim na covid 19 virus. Odmah je izoliran, a za svećenike i preostale bogoslove koji su bili s njim u bliskom kontaktu, i nemaju nikakvih simptoma, određena je mjera preventivne samoizolacije u vlastitim redovničkim ćelijama u trajanju od 14 dana, tj. do svetkovine Svih svetih uključno. Ostali svećenici i redovnici u samostanu ne dolaze s njima u kontakt i redovito nastavljaju svoje aktivnosti vezane za funkcioniranje samostanske zajednice. Za sve vaše potrebe i dalje se, kao i do sada, obraćajte isključivo svećenicima zaduženima za župni pastoral.


EKUMENSKO GLAZBENO-MOLITVENI SUSRET U REMETAMA
(3. listopada, subota u 19.15 sati)

Župa Remete U povodu završetka „Vremena stvorenoga“ Povjerenstvo Zagrebačke nadbiskupije za ekumenizam i dijalog i Udruga za očuvanje planeta „I stvori Bog zemlju“ organiziraju „Ekumenski glazbeno-molitveni susret za očuvanje planeta Zemlje i zdravlja ljudi“. Susret će se održati u subotu, 3. listopada 2020., u 19,15 sati, na otvorenom prostoru uz crkvu u Remetama.
Cilj susreta je da kršćanski vjernici iz Katoličke i drugih crkava zagrebačkog područja riječju i pjesmom upute Bogu, Stvoritelju ljudi i svega stvorenoga, svoje molitve i da tako zajednički obilježe završetak „Vremena stvorenog“ kao i da u aktualnoj situaciji pandemije „covida-19“ pruže zajedničko svjedočanstvo svoje senzibilnosti i duhovno-molitvene skrbi za očuvanje zdravlja ljudi i planeta Zemlje, zajedničkog doma svih nas.
Glazbeni dio molitvenog programa koordinira Alan Hržica sa suradnicima.
Inicijativa „Vrijeme stvorenog“ ujedinjuje 2,2 milijarde kršćana diljem svijeta oko zajedničkog cilja: obnove odnosa sa Stvoriteljem, ljudskom braćom i svekolikim stvorenjem. Započinje 1. rujna na Svjetski dan molitve za skrb o stvorenom i traje do 4. listopada, spomendana sv. Franje Asiškog. To je vrijeme kada se kršćanska obitelj ekumene svega svijeta) ujedinjuje u molitvi i djelovanju radi zaštite zajedničkog doma kako bi odgovorila na vapaj zemlje i siromašnih. Dodatne informacije o „Vremenu stvorenog“ dostupne su na mrežnim stranicama https://seasonofcreation.org/
„Udruga za očuvanje planeta ʹI stvori Bog zemljuʹ“ sa sjedištem u župi u Remetama osnovana je 2019. na poticaj enciklike pape Franje „Laudato si“. Udruga je ekumenski usmjerena, a u središte svog djelovanja stavlja ekološko „obraćenje“, koje podrazumijeva spoznaju da je Zemlja i sve stvoreno dar Očeve ljubavi, pri čemu je čovjek vrhunac Božjeg stvaranja kome je dano da time u ljubavi upravlja, a ne uništava. Osnivači Udruge svojim radom žele potaknuti vjernike da u punoj slobodi, iz zahvalnosti i ljubavi prema Stvoritelju, promijene ponašanje i životne navike koje doprinose ekološkoj krizi.


PREGLED OŠTEĆENOG OLTARA MAJKE BOŽJE REMETSKE

Dana 21. rujna 2020. izvršen je pregled glavnog oltara Majke Božje Remetske koji je teško stradao u prostoru te prijeti urušavanjem ukoliko bi došlo do jačeg potresa. Radi se o pripremama za postavljanje specijalne skele pomoću koje će se u narednom razdoblju skidati dijelovi oltara, te ići na obnovu i učvršćivanje. Do tada će se sve ograditi i zaštiti.

CRKVA REMETE CRKVA REMETE CRKVA REMETE CRKVA REMETE CRKVA REMETE CRKVA REMETE CRKVA REMETE

ŽUPA REMETE

RODITELJSKI SASTANAK ZA KRIZMANIKE

Ove godine sakramenat potvrde je 3. listopada 2020. (subota). Roditeljski sastanak održat će se 15. rujna (utorak) u 19 sati u dvorani Duhovnog centra preko puta samostana. Na susretu je obvezno nošenje maski.
Podsjećamo na važnost da bar jedan od roditelja sudjeluje na sastanku, a između ostalog i radi toga jer će biti potreban pisani pristanak za sakramenat potvrde kao što je određeno sa strane Nabiskupskog duhovnog stola.


MALA GOSPA U REMETAMA 2020.

U svetištu Majke Božje Remetske u subotu (5. rujna) započinje trodnevnica za proslavu svetkovine Male Gospe.
RASPORED:
SUBOTA, 5. rujna
17.30 Večernje pohvale
18.00 Krunica i litanije
18.30 Euharistija (o. Nikola Grizelj, župni vikar)
- Klanjanje pred Presvetim
NEDJELJA, 6. rujna
17.30 Večernje pohvale
18.00 Krunica i litanije
18.30 Euharistija (o. Vinko Mamić, Ravnatelj Prve Katoličke Osnovne Škole)
- Klanjanje pred Presvetim
PONEDJELJAK, 7. rujna
17.30 Salve Regina na latinskom jeziku
- Večernje pohvale
- Krunica i litanije
18.30 Euharistija (o. Antonio-Mario Čirko, remetski župnik i upravitelj svetišta)
- Klanjanje pred Presvetim

Također i jutarnje Svete Mise trodnevnice u 7 sati bit će s propovijedi, a prije toga od 6.30 je molitva krunice (5. i 7. rujna).

UTORAK, 8. rujna (MALA GOSPA)
5.30 Molitva krunice
6.00 Euharistija (o. Ivan Živković)
7.00 Molitva krunice
7.30 Euharistija (o. Srećko Rimac)
8.30 Molitva krunice
9.00 Euharistija (o. Ivan Pleše)
10.00 Molitva krunice
10.30 Svečana euharistija (o. Dario Tokić, provincijal Hrvatske karmelske provincije sv. Oca Josipa)
16.00 Franjevačka krunica
16.30 Euharistija koju predslave franjevci zajedno sa franjevačkim Svjetovnim redom
17.30 Večernje pohvale Crkve
18.00 Molitva krunice i litanije
18.30 Svečana Euharistija (o. Antonio-Mario Čirko)

Na Malu Gospu, kao i svake godine, dolaze braća franjevci zajedno sa članovima Svjetovnog franjevačkog reda iz Zagreba. U 16 sati predmole krunicu, a u 16.30 slave Euharistiju.

PROSLAVA VELIKE GOSPE

Dragi štovatelji Majke Božje Remetske,

proslava svetkovine Velike Gospe u Remetama oduvijek je privlačila veliki broj hodočasnika. Ove godine u kontekstu trenutne epidemiološke situacije vodimo računa o odredbama Hrvatske Biskupske Konferencije koja nas potiče da se pridržavamo preporuka Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo. U tom smislu prostor vanjskog oltara biti će ograđen i za svaku Misu unutar ograde moći će biti do 500 vjernika. Kako bi ubrzali propuštanje na misna slavlja, dobro je već od kuće ponijeti papirić sa ispisanim imenom i prezimenom, te kontakt sa telefonskim brojem. Ostali prostor u samome svetištu i okolo svetišta, te štandova neće biti ograđen, no važno je da da se pokuša držati razmak.
Budući da je glavni oltar Majke Božje remetske oštećen nakon potresa, te je postavljena skela iza oltara nije moguć obilazak oko oltara, te boravak u njegovoj blizini. Zbog toga je pored vanjskog oltara postavljena blagoslovljena slika remetske Gospe za osobnu pobožnost.
Do remetskog svetišta može se najbolje doći javnim gradskim prijevozom:
Autobusna linija 203 (Svetice - Vinec)
Autobusna linija 106 (Kaptol - Krematorij), otkuda se presjeda na za taj dan posebno organizirani prijevoz linije Krematorij - Remete.
U vremenu od 8.00 do 21.00 sat neće biti moguće parkiranje oko remetskog svetišta.
Neka nam svima svetkovina bude blagoslovljena i radosna.

o. Antonio-Mario Čirko
Župnik i Upravitelj svetišta


RASPORED NA VELIKU GOSPU

05:30 Krunica
06:00 Euharistija
07:00 Jutarnje hvale
07:30 Euharistija
8:30 Krunica
09:00 Euharistija
10:00 Krunica i litanije
10:30 Euharistija
16:00 Euharistija
17:30 Krunica i litanije
18:00 Svečana Euharistija,
Mons. Ivan Šaško, Pomoćni biskup zagrebački


ŽUPA REMETE

PRIJENOSI LITURGIJSKIH SLAVLJA

Na temelju upita koji nam stižu u vezi prijenosa jutarnjih Misa tijekom tjedna u 7 sati na Laudato TV i Hrvatskom katoličkom radiju sve ostaje isto do daljnjega. Također ostaju kao i dosad prijenosi na Laudato TV molitve krunice u 17.45 od ponedjeljka do petka, a subotom u 17.15, te nedjeljom u 10 sati. Ova i sva ostala liturgijska slavlja u svetištu možete također gledati i preko aplikacije Majka Božja Remetska, facebook Župa Remete i www.zuparemete.net


ŽUPA REMETE

OBAVIJEST O SLAVLJENJU MISA, ISPOVIJEDI, POBOŽNOSTIMA I DRUGO
Remete, 1. svibnja 2020.

Hvaljen Isus i Marija.
Dragi župljani, štovatelji Majke Božje Remetske.
Od nedjelje 3. svibnja 2020. započinju opet zajednička Misna slavlja u našem svetištu.
Nedjeljni raspored Misa
7.30; 9.00; 10.30; 12.00 i 18.30 sati.
Ukoliko će biti lijepo vrijeme, Mise će se slaviti na otvorenom prostoru južnog platoa svetišta, osim Mise u 10.30 sati.
Ukoliko se ukaže potreba dodat će se još jedan termin Mise u narednim nedjeljama.
Tjedni raspored Misa
7.00 i 18.30 sati
Termine Svetih Misa, ovisno o rasporedu možete pratiti:
- Aplikacija Majka Božja remetska;
- www.zuparemete.net;
- Facebook Župa Remete;
- Laudato TV;
- Hrvatski katolički radio.
Ispovijed
Zbog specifičnih prilika oko pandemije i obnove prostorija ispovjedaonice, ispovijed će biti:
- 2. svibnja (subota) - od 10 do 11.30 sati - od 17 do 18.30 sati
(ukoliko će biti potrebno produžit će se vrijeme ispovijedanja)
- svake subote do daljnjega - od 17 do 18.30 sati
Kad budu ponovno uvedeni ostali dani bit će te pravovaljano obavješteni. Molimo vas da se na ispovijed dolazi sa maskama na licu.
Pobožnosti u crkvi
Crkva:
Ponedjeljak - Petak: 17.45 sati - nagovor i krunica
Subota: 17.15 sati - nagovor i krunica
Nedjelja: 10.00 sati - krunica
Pobožnosti možete pratiti:
- Aplikacija Majka Božja remetska; www.zuparemete.net; Facebook Župa Remete; Laudato TV;
Gospin vrt (kroz mjesec svibanj):
Utorak, četvrtak i subota: 19.15 sati - krunica
O svim informacijama vezanim uz proslavu sakramenata bit će te pravovaljano obavješteni, putem mrežnih stranica i oglasnih ploča.
Župni ured radi od 8.30 do 12 sati. No, najbolje je da za razne upite ili dogovore nazovete na tel. 4500-500 ili se javite na mail zupa.remete@gmail.com.

Vodimo računa o dopisu Hrvatske Biskupske Konferencije od 30. travnja 2020. gdje se između ostalog kaže:
„U vidu sprječavanja zaraze, opreza i zaštite zdravlja ljudi, mi, biskupi Hrvatske biskupske konferencije, potičemo sve vas, draga braćo svećenici i sve vas, dragi vjernici, da se nastavite pridržavati preporuka Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo o fizičkom distanciranju, pojačanoj osobnoj higijeni, pojačanoj higijeni prostora i praćenju zdravstvenog stanja koje će biti objavljene, a odnose se na crkvene prostore i vjerska okupljanja. Riječ je o stručnom mišljenju i preporukama, koje od svih nas traže da ih shvatimo ozbiljno, da ih poštujemo te da ih se savjesno pridržavamo.
Na temelju preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo svaki će biskup za područje svoje biskupije donijeti konkretne odredbe.“

O svim promjenama i nadopunama redovito ćemo vas obavještavati.
Neka nas sve prati zagovor Advocate Croatie - Zagovornice Hrvatske i Pharmacope Coelestis - Ljekarne nebeske.

o. Antonio-Mario Čirko
Župnik i Upravitelj svetišta


ŽUPA REMETE

POSTAVLJANJE SKELE U PREZBITERIJU CRKVE

Započelo se je s postavljanjem skele u prezbiteriju crkve (29. travnja 2020.) koja će se podići do stropa kako bi se napravio tzv. most koji će zaštititi vjernike od eventualnog opadanja žbuke, ali i stvoriti preduvjeti za detaljni pregled zidova i freski. Također vide se teška oštećenja na glavnom oltaru gdje se nalazi kip Gospe Remetske.


ŽUPA REMETE

REMETSKO SVETIŠTE SE PONOVNO OTVARA

Nakon snažnog potresa 22. ožujka 2020. remetsko svetište je pretrpjelo oštećenja, te je ostalo zatvoreno. Najoštećeniji dio je luk crkve na prijelazu iz donje lađe prema prezbiteriju. Radi toga se je zadnjih dana radilo na učvršćivanju samog luka. Točno mjesec dana nakon potresa 22. travnja uslijedio je pregled crkve od strane statičara i procjene sigurnosti boravka, nakon čega je dato odobrenje za ulazak i boravak u crkvi.
Vodeći se odredbama mjera za sprečavanje širenja virusa COVID-19, po naputku Hrvatske biskupske konferencije crkva će biti otvorena tijekom dana (od 9 do 17 sati) za osobnu molitvu na propisani način:
a) crkve su otvorene samo za osobnu molitvu zdravih vjernika koji su bez simptoma akutne plućne bolesti;
b) u crkvi istodobno smije biti prisutno najviše deset osoba pazeći pritom da razmak između osoba bude barem 2 metra;
c) crkva otvorena za vjernike mora imati stalno otvorena vrata, uz mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja.
Slijedi daljnja sanacija svetišta, osobito obnova luka crkve, te sanacija prezbiterija, potom oštećenih pročelja i tornaj crkve, te južne strane svetišta.
Svi oni koji žele pripomoći obnovi crkve svoj doprinos mogu slati na račun župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, Česmičkoga 1, 10.000 Zagreb; OIB: 54636134532; ZAGREBAČKA BANKA - IBAN: HR2923600001101548338, s naznakom: „Za obnovu remetskog svetišta“.


ŽUPA REMETE

BLAGOSLOV OBITELJI I PLODOVA RADA
(subota 11 travnja)

Dragi župljani,

uz obilje Božjega blagoslova koji nam daje Bog u svakom trenutku, posebno u ovom vremenu iskušenja, nemojmo klonuti duhom, nego tražimo Njegov zagovor, Njegovu milost, Njegov blagoslov. Blagoslivljamo jedini druge, zahvaljujmo Bogu, jer Njegovi naumi su nedokučivi običnom ljudskom umu. Imajući na umu teškoće s kojima se suočavamo, ove godine neće biti tradicionalnoga nošenja jela i blagoslova u crkvi.
Uz preporuku Nacionalnoga kriznoga stožera i odredaba hrvatskih biskupa, pazimo jedni druge, jer čovjek koji je stvoren na Božju sliku i priliku najveće ja ovozemaljsko blago.
Istodobno, Bog nam je kroz svoga Uskrsloga Sina podario sve znakove i hrabri nas da ne klonemo duhom, jer Uskrs je pobjeda! Kad sve utihne i kad tama padne, On raskida zastor tame i donosi svjetlost, i znakovito je - u tri dana gradi Crkvu, patničku i uskrslu, onu živu. To je Uskrs!
U tom duhu dijelimo međusobno blagoslov u krugu obitelji, među prijateljima, pomolimo se i zazovimo Božji blagoslov jedni na druge.
Posebno molimo za one koji vode hrvatski narod da ih Bog blagoslovi i podari im snage, znanja, mudrosti i milosti u ovim teškim vremenima.
Poštujući sve odredbe Nacionalnoga kriznoga stožera i upute hrvatskih biskupa, svećenici će proći kroz što veći dio ulica remetske župe, te filijale sv. Terezije Avilske, blagosloviti obitelji i njihove plodove rada, ali s propisne udaljenosti i bez blagoslovljene vode.
Molba je da se svi pridržavaju pravila, iziđe predstavnik na svoja vrata ili prozor, te da ne moraju u svoja dvorišta izlaziti oni koji nisu u velikoj potrebi. Župljani mogu iznijeti i svoje jelo za koje žele da se blagoslovi, a s propisne udaljenosti svećenik će izmoliti blagoslovnu molitvu. Oni koji nisu u mogućnosti, a nemaju obrednika neka svojim riječima izmole blagoslovnu molitvu, na primjer:
“Dobri Bože, molimo te izlij svoj sveti i očinski blagoslov na naše zajedništvo i na ovu hranu.
Posebno nam podari snage da podijelim svoju ljubav s bližnjima, nemoćnima i patnicima.
Blagoslovi sve nas, to te molimo po Isusu Kristu Gospodinu našemu.
Slava Ocu i sinu i Duhu svetome. Kako bijaše na početku, tako sada i u vijeke vjekova. Amen.”


Remetski župnik i upravitelj svetišta o. Antonio Mario Čirko, u susojećanju s vama, uz obilje Božjeg blagoslova, vidimo se na našim ulicama.
Do subotnjeg susreta, molimo jedni za druge. Svako dobro!

RASPORED OBILASKA (okvirno vrijeme)
10.00: Gospočak Vranićeva Korana
11.15: Gornji Bukovac
12.30 Bukovec
13.30 Bukovačka cesta
14.30: Remete
15.30 Gorice
16.15 Pustoselina Banjščak Tihi i Mirni dol

Filijala sv. Terezije Avilske od 10 sati.


ŽUPA REMETE

PRIJENOSI SVETIH MISA U VELIKOM TJEDNU

Dragi župljani i svi štovatelji Majke Božje Remetske, pozivam vas da kao jedna zajednica budemo zajedno okupljeni u slavljima Velikoga tjedna koja će te moći pratiti i zajedno sa mnom slaviti preko internetskog prijenosa. Kako će napisati kardinal Josip Bozanić: „Sve vjernike pozivam da ostanu sjedinjeni u molitvi i razmatranju Božje Riječi. Tako se može očitovati važnost i otajstvo ‘kućne Crkve’, one jezgre koja živi moguće oblike zajedništva i odgaja za duhovne vrjednote, njegujući čežnju za iskustvom ponovnoga susreta u punini crkvenoga života. Gospodinu smo uvijek, a osobito sada, pozvani pokazati gorljivost našega vapaja i pouzdanja u Njega.“
Kao „kućne Crkve“ povežimo se svi zajedno u slavlju Velikog tjedna.
Vaš župnik o. Antonio-Mario Čirko
RASPORED PRIJENOSA SVETIH MISA:
CVJETNICA (5. travnja) u 10 sati;
VELIKI ČETVRTAK (9. travnja) u 18.30 sati;
VELIKI PETAK (10. travnja) u 18.30 sati;
VAZMENO BDIJENJE (11. travnja) u 20 sati
USKRS (12. travnja) u 10.30 sati.

U OSTALIM DANIMA Velikoga tjedna (ponedjeljak - srijeda) Mise su u 7 sati, a pobožnost krunice u 17.45 sati.

- Povežimo se zajedno preko aplikacije Majka Božja Remetska, facebook Župa Remete i www.zuparemete.net.


ŽUPA REMETE

UPISI MISNIH NAKANA

U razdoblju dok se radi pandemije Covid-19 ne mogu slaviti Svete Mise u crkvi zajedno s vjernicima, već zaprimljene misne nakane redovito se slave prema datumima upisanih nakana od strane naše redovničke zajednice. Postoji mogućnost upisa nakana mailom ili telefonski. Zaprimljene nakane slavit će se kao kolektivne utorkom i petkom u 7 sati, te će biti pročitane u internetskom, televizijskom i radijskom prijenosu.
Svete Mise možete pratiti preko:
- Aplikacija Majka Božja Remetska;
- www.zuparemete.net;
- Facebook Župa Remete;
- Laudato TV;
- Hrvatski katolički radio.
Kontakt:
www.zupa.remete@gmail.com
mob. 0989195817


ŽUPA REMETE

ODGODA SLAVLJA SAKRAMENATA PRVE PRIČESTI I POTVRDE

Kardinal Josip Bozanić u pastoralnim smjernicama od 1. travnja 2020. najavio je odgodu proslave sakramenata potvrde i prve pričesti. U tekstu, između ostalog, piše:
„Premda su već najavljena slavlja prve svete pričesti u župama i premda su određeni datumi sakramenta svete potvrde, u nastalim okolnostima ih nije moguće organizirati te vas ovime obavještavam da se sva ta slavlja odgađaju za novi datum.
Vrijeme koje je pred nama i boravak školske djece kod kuće omogućuje i nama da im organiziramo vjeronauk i katehezu elektroničkim putem. Osim toga, roditeljima, djedovima i bakama pruža se mogućnost da poukom vjerskih sadržaja pomognu svojoj djeci i unucima. Time ne samo da im neće biti uskraćeno poznavanje potrebnoga gradiva, nego se ono može produbiti i nadopuniti.“


ŽUPA REMETE

Hvaljen Isus i Marija.
Dragi župljani i štovatelji Majke Božje Remetske.

Na dan 20. ožujka 2020. započela je provedba mjera za sprečavanje širenja virusa COVID-19, po naputku Hrvatske biskupske konferencije. Svete Mise se slave redovito po zaprimljenim nakanama, ali bez prisustva vjernika.
Svetu Misu možete preko tjedna svaki dan pratiti preko interneta u 7 sati, a nedjeljom u 10.30 sati. O eventualnoj promjeni termina obavijestit ćemo vas preko društvenih mreža. Također u popodnevnom terminu od 17.45 prenosi se i molitva krunice, a nedjeljom od 8.15 sati.
Termine Svetih Misa, ovisno o rasporedu možete pratiti:
- Aplikacija Majka Božja remetska;
- www.zuparemete.net;
- Facebook Župa Remete;
- Laudato TV;
- Hrvatski katolički radio.
Nakon potresa 22. ožujka 2020. crkva je pretrpjela oštećenja, te je do daljnjega zatvorena. Najkritičniji dio je luk crkve na prijelazu iz donje lađe prema prezbiteriju. Potrebno je detaljnije pregledati i glavni oltar koji je također pretrpio oštećenja. Na zidovima, bilo izvan ili unutar crkve, vide se puknuća, te su dijelovi freski u crkvi uništeni. Dok se ne učvrsti luk crkve, ostaje do daljnjega zatvoreno. Stari dio samostana je također oštećen te nije za stanovanje. Slijedi detaljan pregled od strane statičara i početak radova na osiguranju sigurnosti boravka u crkvi.
O svim informacijama vezanim uz proslavu sakramenata bit će te pravovaljano obavješteni, putem mrežnih stranica i oglasnih ploča.
U ovom vremenu kušnje, prepoznajmo snagu vjere, Božju blizinu, ljepotu zajedništva i međusobne povezanosti. Kao vaš župnik, zajedno sa župnim vikarima prikazujemo vas i uključujemo u slavlje Mise i naše molitve. Također, za bilo kakvu potrebu možete nam se osobno javiti na tel. 0989195817 ili na mail zupa.remete@gmail.com
Budući da se do daljnjega neće moći slaviti Mise i imati druge vjerničke pobožnosti u crkvi, time će župa, svetište i naša redovnička zajednica biti uskraćena od milodara od kojih živi i ostvaruje svoje poslanje u župi, svetištu i u Crkvi općenito.
Svi oni koji žele pripomoći obnovi crkve kako bi se osigurali uvjeti za njezino ponovno otvaranje svoj doprinos mogu slati na račun župe Uznesenja Blažene Djevice Marije, Česmičkoga 1, 10.000 Zagreb; OIB: 54636134532; ZAGREBAČKA BANKA - IBAN: HR2923600001101548338, s naznakom: „Za obnovu remetskog svetišta“.
Oni koji žele pomoći našoj redovničkoj zajednici svoj doprinos mogu slati na račun samostana - Karmelski samostan, Česmičkoga 1, 10.000 Zagreb; OIB: 44970172841; PBZ - IBAN: HR0823400091102718589, s naznakom: „Pomoć za redovničku zajednicu“.
Hvala svim darivateljima.
Neka nas sve prati zagovor Advocate Croatie - Zagovornice Hrvatske i Pharmacope Coelestis - Ljekarne nebeske.
o. Antonio-Mario Čirko
Župnik i Upravitelj svetišta


ŽUPA REMETE

OBAVIJEST U VEZI MISNIH NAKANA

Sve zaprimljene misne nakane se redovito služe prema datumima kako su upisane.


ŽUPA REMETE

ZAJEDNO NA MISI I KLANJANJU
(utorak, 17. ožujka)
UJEDINIMO SE ZAJEDNO U KLANJANJU PRED PRESVETIM U SVETIŠTU ADVOCATE CROATIAE – ZAGOVORNICE HRVATSKE I FARMACOPEA CELESTIS – LJEKARNE NEBESKE.

„Ne boj se, malo stado“ (Lk 12, 32)
18.30: Sveta Misa
19.00 – 20.00: Klanjanje pred Presvetim
U ovim danima kada je mnoge uhvatila nesigurnost radi širenja virusa, sjetimo se u zajedničkoj molitvi snage vjere, sigurnosti pouzdanja u Boga i Boga koji je Ljubav i koji sve izvodi na dobro. Zato ne boj se malo stado (usp. Lk 12,32).
Prijenos pratite preko Laudato TV; www.zuparemte.net; facebook Župa Remete; aplikacije Majka Božja Remetska (android i ios sustav).


ŽUPA REMETE

TREĆA KORIZMENA DUHOVNA OBNOVA
(četvrtak, 12. ožujka)

Početak od 18.30 (Misa, nagovor i klanjanje
Gosti: o. Vinko Mamić
Tema: Isus nam progovara u evanđeljima
O. Vinko Mamić, karmelićanin, rođen je 1963. u Novom Sadu. Za svećenika je zaređen 1993. godine. Doktorirao u prosincu 2011. iz biblijske teologije, na Papinskom sveučilištu »Gregoriana« u Rimu. Ravnatelj je Prve katoličke osnovne škole u Gradu Zagrebu, dugogodišnji predavač na karmelskom institutu »Sustavni studij duhovnosti« i na »Metropolijskom pastoralnom institutu«, u Rijeci. Idejni je inicijator i suradnik u osnutku »Studija teologije posvećenog života« u Zagrebu, gdje je i predavač. Postulator je kauze za proglašenje blaženom službenice Božje Marice Stanković.


ŽUPA REMETE

DRUGA KORIZMENA DUHOVNA OBNOVA
(četvrtak, 5. ožujka)

Početak od 18.30 (Misa, nagovor i klanjanje
Gosti: don Mihovil Kurukut
Tema: Bog koji se daruje
Don Mihovil Korkut, salezijanac, rođen je u Šibeniku 1975., rodom s otoka Murtera. Cijelu redovničku formaciju proveo je u Italiji. Zaređen je za svećenika 2005. u Šibeniku. Svojim pristupom, aktivnostima i propovijedima privlači mlade i sve ljude željne Božje riječi i duhovnog iskustva.


ŽUPA REMETE

PRVA KORIZMENA DUHOVNA OBNOVA
(27. veljače)

Gosti: Sestre Halužan
Tema: Prva ljubav te zove
U posljednje se vrijeme sve više otvara mogućnost stvaranja duhovne glazbe s kojom se mladi mogu poistovjetiti – koja je slična svjetovnoj po izričaju, a donosi jasnu kršćansku poruku. Sestre Halužan, Katarina, Magdalena i Klara, svojim pjevanjem na poseban način svjedoče snagu Božje ljubavi i blizine u našim životima. To će posvjedočiti i na našoj duhovnoj obnovi.


ŽUPA REMETE

Subota (15. veljače)
DAN O. VJENCESLAVA
MIHETECA

Kao što je već postala tradicija, i ove godine će o godišnjici smrti
o. Vjenceslava Miheteca, biti organizirano druženje župljana i mještana na IX. Bukovačkom ogranku.
Program događanja:
- 11.00 Molitva krunice;
- 11.30 Glazbeni program, zakuska i druženje


ŽUPA REMETE

URADIONICA O PRIMJENI ENCIKLIKE PAPE FRANJE „LAUDATO SI“ U SVAKODNEVNOM ŽIVOTU

Udruga za očuvanje planeta „I STVORI BOG ZEMLJU“ u utorak, 28. siječnja 2020. u 17:00 sati u samostanskoj dvorani organizira 1. edukaciju/radionicu o primjeni enciklike pape Franje Laudato si - o brizi za zajednički dom u svakodnevnom životu. Tema ove prve radionice je smanjenje potrošnje energije u kućanstvu i povećanje energetske učinkovitosti čime se, uz novčanu uštedu, ujedno smanjuju i emisije stakleničkih plinova odgovornih za klimatske promjene.


ŽUPA REMETE

MOLITVENI SUSRET – DUHOVNI KUTAK
(25. siječnja 2020.)

Pozivamo mlade na MOLITVENI SUSRET u 18.00 sati koji vodi „KES Duhovni kutak“ u kapeli Duhovnog centra preko puta samostana.Oko stotinu branitelja i udovica domovinskog rata došlo je u Remete na već svoj drugi susret. Odabrana je prva nedjelja došašća (27. studenoga 2016.). Ovaj molitveno – zajedničarski susret održava se u mjesecu velikih stradanja hrvatskog naroda i uništavanja mnogih hrvatskih mjesta i gradova za vrijeme domovinskog rata 1991. Zbog toga je remetski župnik želio da Sveta Misa na prvu nedjelju došašća bude ona koja dotiče i ozdravlja nutrine ne samo branitelja i njihovih udovica, nego i čitave domovine. Sve je započelo s okupljanjem na Vincu gdje je postavljen bor i gdje je upaljen i blagoslovljen adventski vijenac koji su donijeli branitelji. Zanimljiv je podatak da je to prvi put da je na ovome mjestu nalazi bor i da je bio blagoslov. Potom se u procesiji krenulo prema crkvi. Svetu Misu je predslavio remetski župnik zajedno sa župnim vikarom o. Ilijom Tipurićem i đakonom br. Alenom Mažićem. U svojoj propovijedi župnik je između ostalog istaknuo:

Nedavno je u našoj župi preminuo jedan naš branitelj. Poznavao sam ga lijepi broj godina, bio je stasit, ali jednostavan čovjek, dobar otac obitelji, ali razbolio se i umro u svojim pedesetim godinama. No ono što me je toliko osvojilo kod toga čovjeka bile su njegove riječi u zadnjim tjednima njegova života: Ne bojim se smrti! Spreman sam umrijeti! Te riječi probudile su u meni duboko poštovanje prema njemu jer sam u tim riječima osjetio onaj isti žar koji ste vi dragi branitelji izrekli 1991. godine: Ne bojimo se smrti! Da obranimo svoje obitelj, svoju domovinu spremni smo i umrijeti…

Ovdje u ovome svetištu kao svećenik želim govoriti iskreno. Mnogi branitelji i njihove obitelji ostali su ne samo tjelesno, nego i duhovno izranjeni. To je učinio rat. Ali također te duhovne rane još više su se produbile svih ovih godina kada vas se je željelo staviti na margine društva i margine hrvatske povijesti. Tada nikome nije lako, ulazi se u sebe, u svoja promišljanja i depresije, ali i bijes i pitanje zašto je sve to tako?

Ovih dana na našem Sustavnom Studiju Duhovnosti ovdje u Remetama diplomirati će jedan branitelj koji u svome radu govori o važnosti duhovnosti u liječenju svih rana poslije rata. On će napisati: Kad je rat završio krunice su se skinule s vrata, a stanje pogoršalo. Kako se život polako vraćao u normalu, većina suboraca i prijatelja je nastavila svojom svakodnevnicom, a branitelj se odjednom našao u osami života. Obitelj ne zna detalje njegovih tjeskoba i muka, a iscrpljenost koja je legla u sjećanje sad polako izlazi na površinu i stvara nesanicu, ne dopušta rad i bilo kakav pomak. Psihološke i psihijatrijske terapije su ograničene, imaju svoje limite i samo trenutačno olakšavaju tijelo i živce dok duhovna duša i dalje boli, a savjest muči. Duh je nemiran i traumatiziran. Treba srediti pitanja savjesti, očistiti memoriju i nekome predati u sigurne ruke sve doživljeno da bi se uz nečiju pomoć počelo od početka.

Draga braćo i sestre, čuli ste riječi ovoga branitelja, koji se ne zaustavlja na negativom, nego pogled usmjerava prema Bogu i vjeri.

Nijedan čovjek, nijedna vlast ne može vratiti mir u naša srca, niti ozdraviti. Tijelo može i ozdraviti, ali dušu nitko ne može izliječiti, nijedan stručnjak ovoga svijeta. To može samo i jedino Isus.

Potrebna nam je ta duhovna snaga osobito ovoga mjeseca kada se spominjemo Vukovara, Škabrnje, Saborskog, Pakraca, Lipika, Laskova i svih ostalih hrvatskih patničkih mjesta. U ovoj današnjoj nedjelji, na početku Došašća, želim vam reći da niste zaboravljeni od Boga, ali i od nas.

Želim vam reći da je Isus naša snaga, naš ozdravitelj koji ozdravlja ranjene nutrine i uči da kroz oči vjere ne živimo u mržnji. Znate, put ozdravljenja nekada je dugačak, ali kada se nalazimo na putu, tada znamo da idemo prema cilju.

Zbog toga važnost govora o vjeri nije neko psihološko olakšanje, nego stvarnost koja se prepoznaje kroz iskustvo vlastitog života, a to je svijest: Moj Bog je stvaran Bog. On je tu za mene…

Mi se danas, na početku došašća, nalazimo u svetištu Majke Božje remetske, Zagovornice Hrvatske. Ovdje nalazite konačne odgovore i ohrabrenje. Pred Bogom i Marijom ovdje se vraća izgubljeno dostojanstvo, ovdje se pobjeđuju depresije i sve one muke. Ovdje se pronalazi snaga opraštanja, ovdje se pronalazi smisao žrtve i darivanja života.

Na kraju Svete Mise svoje svjedočanstvo iznijeli su predsjednica Udruge udovica Zagreba i Zagrebačke županije Rozalija Bartolić, te predsjednik logoraša Sisačko-moslavačke županije Ivan Lipak. Njihova svjedočanstva mnogima su izmamile suze na oči. Gđa Bartolić ispričala je kako je sa svoje dvije malodobne kćeri i u drugom mjesecu trudnoće iščekivale rođenje svoje treće kćeri, saznala za pogibiju svoga supruga branitelja. Bog ju je izgrađivao i dao joj snage da preko križa ide naprijed. I onda kada joj je jedna kćerka oboljela od leukemije i liječila se u bolnici, sjeća se kako je išla u Međugorje sa svojim ostalim kćerima, te kako je Bog ozdravio njezino dijete. Isus je uvijek bio nazočan u njezinoj blizini. Zato i na kraju svjedoči da se bez Boga ne može ništa.

G. Lipak svjedočio je o svome zarobljeništvu nakon osvajanja Gline i hapšenja njega i sina nakon napada na policijsku postaju, zajedno s ostalim policajcima. U logoru su prošli veliku kalvariju, maltretiranje i fizičko zlostavljanje. Nakon razmjene zarobljenika odlazi u slobodu, no posljedice ostaju. No svi su prepoznali da bez Božje pomoći ne bi preživjeli, niti izašli živi iz logora.

Poslije Svete Mise uslijedilo je zajednički objed i druženje. Na kraju su svi izrazili želju da se ovakvi susreti i dalje nastave.

Pogledajte galeriju fotografija


Potaknut jednim nedavnim događajem u našoj crkvi, imam potrebu podijeliti ovo s vama. Pred nama su ljetni mjeseci. Naime upravo zbog vrućih dana ima situacija kada neki dolaze malo oskudnije ili neprimjereno odjeveni. Kao župna zajednica pozvani smo jedni drugima posvješćivati si ono što je važno i čuvati svetost ovoga prostora. Ovdje je bitno posvijestiti si da dolazimo na susret s Gospodinom.

Već u Svetom pismu vidimo da kad osoba dolazi pred Boga, u njoj se rađa strahopoštovanje i osjećaj nedostojnosti pred živim Bogom. Donedavno se znalo u crkvu, na misu, ići u svečanoj odjeći, tzv. »misnom odijelu«. I na taj su način vjernici iskazivali svoju odanost i štovanje Gospodinu. S druge strane i općenito govoreći, što se tiče odjeće i obuće, tu bi se moglo govoriti i o osnovama pristojna ponašanja. Nepristojno je i pred Bogom nedolično pristupati misi i pričesti u kratkim suknjama ili hlačama, razotkrivenih ramena, ili prsa, ili leđa.
Zamislimo malo: da idemo na susret s nekom važnom osobom ili općenito na neki važan sastanak, ne bismo ni pomišljali drugo nego da se lijepo i uredno obučemo. Npr. u poslovnom svijetu postoje pravila odijevanja koje svi slijede i nezamislivo je vidjeti menadžera koji na sastanak dolazi ležerno odjeven. Tu su pravila vrlo jasna – načinom odijevanja pokazuje se ozbiljnost, profesionalnost i odgovornost prema radu. Dakle, svi ljudi koji žele da ih se ozbiljno shvati itekako vode brigu o odijevanju. Katolici svoju vjeru svjedoče u svakom trenutku pa stoga i odijevanje treba upućivati na život u skladu s evanđeoskim vrijednostima.
Ovdje bih dodao još nešto. Ne treba zaboraviti ni da žvakanje žvakaćih guma ne priliči u crkvi bilo da se radi o svetoj misi ili drugim obredima. Nažalost žvakaće gume u crkvi postale su nešto tako redovito kod mnogih ljudi.
Dragi župljani, ovo vam pišem jer volim svoju župnu zajednicu, jer mi je stalo do nje i njezina dostojanstva. Želimo li doživjeti da smo blagoslovljeni kao župa, moramo sa svoje strane učiniti što možemo kako bismo bili istinski Isusovi svjedoci. Neka nas sve prati Božji blagoslov i radost susreta s Isusom i nas međusobno.
Odani vam u Kristu i Mariji vaš župnik,
o. Antonio Mario


Svima koji poznajemo našega pokojnog o. Vjenceslava Miheteca, kojega smo svi rado zvali Slavek, preporučamo dvd izdanje pod naslovom: SJEĆANJE NA O. SLAVEKA. Ovaj vrijedni video uradak govori o ocu Vjenceslavu kroz svjedočenje ljudi koji su ga dobro poznavali, ali i kroz audio i video snimke nekih nagovora o. Vjenceslava.
VRIJEME TRAJANJA: 66 minuta
CIJENA: 60 kuna
Dvd se može nabaviti u sakristiji, župnom uredu ili na štandu zajedno s ostalim remetskim suvenirima.R A S P O R E D   Ž U P N O G   V J E R O N A U K A
Vjeronaučna godina 2016/2017.


PRVOPRIČESNICI
SUBOTA:
prva grupa – 8.30 – 9.40 h. remetski A i B razred;
druga grupa - 9.15 – 10.20 sati: remetski C i D razred, Bukovac i druge škole.
/S pripremom je uključeno i liturgijsko pjevanje, priprema za nedjeljnu misu./
- SUBOTOM, 4 i 5 razred: 8.30 – 9.15 h.
- SUBOTOM, 7 razred: 9.15 – 10.00 h.
- UTORAK, 6 razred: 15.00 – 15.45 h

FIRMANICI – KRIZMANICI – POTVRĐENICI
- PONEDJELJAK, remetski A razred: 16.00 – 17.00 h /svaki drugi tjedan/
- UTORAK, remetski B razred: 16.00 - 17.00 h
/svaki drugi tjedan/
- SUBOTA, vjeroučenici s Bukovca i drugih škola, u: 10.30 – 11.15 h.
- NEDJELJA, remetski C razred: nakon mise u 9 h., - 10.30 h.

LITURGIJSKO PJEVANJE
PETKOM, u: 19.15 – 20 sati; za vjeroučenike od 4 – 7 razreda.
NEDJELJNA MISA s djecom – vjeroučenicima i roditeljima u 9 sati!


RASPORED ŽUPNOG VJERONAUKA U FILIJALNOJ CRKVI SV. TEREZIJE AVILSKE (ČRET)

Nedjeljom u 10 sati - PRVOPRIČESNICI. Nakon toga ostaju na Svetoj Misi u 11. sati.
Ponedjeljkom - KRIZMANICI. Kada imaju popodnevnu smjenu u školi vjeronauk je u 10.30 sati, a kad je prijepodnevna smjena vjeronauk je u 17.30 sati.
Sretno i uz Božju pomoć hrabro naprijed!


Župa Uznesenja B.D. Marije u Rematama (Zagreb) u suradnji sa službom "Blagoslov u obitelji" Austrija (Beč) i gostima predavačima Gavin i Edith Farley organizirala je seminar duhovne obnove "Blagoslov u obitelji" (27-28. studenog 2015.). Vizija službe "Blagoslov u obitelji" je njegovanje kulture blagoslivljanja u obiteljima, zajednicama i u cijeloj Crkvi u Europi. Nakana je da mnogi nauče blagoslivljati svoje bračne partnere, svoju djecu i svoje obitelji.
Teme uključuju:
Odabiranje blagoslivljanja: "Pred vas stavljam blagoslov i prokletstvo." (Pnz 30,19).
. Prepreke i približavanje blagoslivljanju.
. Poticaj na blagoslivljanje:
Priključite se mnogim obiteljima u svijetu u blagoslivljanju svoje djece.
. Izgradnja kuće blagoslova:
Praktični načini blagoslivljanja svoje djece.
. Blagoslov u obitelji: "Vrijeme blagoslova u obitelji"


Poslušajte predavanje: MOĆ BLAGOSLOVA (Gavin i Edith Farley)
Poslušajte predavanje: BLAGOSLIVLJANJE U OBITELJI - PRAKTIČNA POJAŠNJENJA
Poslušajte predavanje: BLAGOSLIVLJANJE U OBITELJI - DJECA I RODITELJIU zgradi Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, u utorak 27. listopada 2015., održana je redovita sjednica Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog koju je vodio predsjednik Vijeća sisački biskup mons. dr. Vlado Košić.
U pogledu predstojeće svjetske Molitvene osmine za jedinstvo kršćana u siječnju 2016., Vijeće je potvrdilo da će i ove godine kršćanima hrvatskoga govornog područja i sveukupnoj zainteresiranoj javnosti biti dostupan priručnik s molitvenim i informativnim materijalima Papinskoga vijeća za jedinstvo kršćana i Ekumenskog Vijeća crkava, kako u tiskanoj inačici, tako i na internetu. Njih su za godinu 2016. pripravili kršćani iz Letonije na temu "Pozvani naviještati silna djela Gospodnja" (usp. 1 Pt 2,9): " A vi ste rod izabrani, kraljevsko svećenstvo, sveti puk, narod stečeni da naviještate silna djela Onoga koji vas iz tame pozva k divnom svjetlu svojemu". Tiskani priručnik kojega svake godine objavljuje Vijeće HBK za ekumenizam i dijalog uz suradnju Ekumenskog koordinacijskog odbora Crkava u Hrvatskoj dostavlja se na oko 2000 adresa župa, samostana, zajednica i ustanova kršćanskih crkava u Hrvatskoj, a može se kupiti i u svakoj knjižari Kršćanske sadašnjosti. Vijeće se nada da će se njegovanje prakse zajedničke molitve kršćanskih crkava u Hrvatskoj nastaviti i nadalje na svim razinama, od laičke do hijerarhijske, kako bismo svi nasljedovali Isusa Krista, molitelja za jedinstvo svojih učenika (Iv 17, 20-23) i izražava radost kada pastiri kršćanskih crkava vlastitom prisutnošću na molitvenim susretima tijekom Osmine daju primjer i svojim vjernicima.
U javnosti je često prisutna i tema kanonizacije blaženoga Alojzija Stepinca. Nakon proglašenja kardinala Stepinca blaženim i nakon što su u Hrvatskoj i u svijetu podignute crkve i oltari gdje su se vjernici utjecali njegovu zagovoru, Vijeće sa žaljenjem konstatira da je među mnogim katoličkim vjernicima u Hrvatskoj, na svim razinama, od razine vjernika laika, preko razine svećenika, redovnica i redovnika, do hijerarhijske i znanstveno-teološke razine, prisutna određena zbunjenost, začuđenost, pa nerijetko i razočaranost. Stoga Vijeće sve one koji govore i pišu o toj temi poziva i moli da joj pristupaju odgovorno i kompetentno, sve temeljeći na provjerenim informacijama onih koji su najbolje upućeni u narav, metodu, intenciju, svrhu i dinamiku postupka kanonizacije. Istovremeno Vijeće izražava zabrinutost, koju dijelimo s mnogim vjernicima katolicima, da ovaj slučaj odgode proglašenja svetim bl. Alojzija ne dovede do pogoršanja dobrih ekumenskih odnosa, prije svega između Katoličke Crkve u Hrvatskoj i Srpske pravoslavne Crkve. Članovi Vijeća se nadaju da će unatoč aktualnim senzibiliziranjima i uznemirenostima, svetost, humanost, veličina i hrabrost blaženoga Alojzija Stepinca još snažnije zablistati, te žarko mole da odgađanje kanonizacije, i sve drugo što se u tom pogledu eventualno poduzima, ne odmogne nego pomogne ekumenskom zbližavanju dviju Kristovih Crkava.
S obzirom na aktualnu temu izbjeglica, koja ima i svoju ekumensku i međureligijsku dimenziju, Vijeće ukazuje na višeslojnost, široku kontekstualnost i dubinu toga pitanja, te izražava iskrenu kršćansku solidarnost sa svima koji trpe ne vlastitom krivnjom, nego uslijed čimbenika koji ne ovise o njima. Krajnje je vrijeme da oni u čijim je rukama stvarna moć u što je moguće većoj mjeri usklade sva svoja djelovanja s načelima humanosti, pravednosti i solidarnosti. Za sve kršćane neopozivo vrijede riječi Isusa Krista u Matejevu evanđelju: "Zaista, kažem vam, što god ne učiniste jednomu od ovih najmanjih, ni meni ne učiniste" (Mt 25, 45).
Članovi Vijeća razmatrali su i druge međucrkvene i međureligijske aktivnosti i aktualnosti u svijetu i kod nas. Tajnik, dr. Jure Zečević je izvijestio o Sinodi anglikanaca istočnoeuropskog arhiđakonata europske biskupije održanoj od 24. do 27. listopada 2015. u Duhovno-obrazovnom centru Marijin Dvor u Lužnici, u sklopu koje su 27. listopada 2015. u HBK mons. Enco Rodinis, generalni tajnik HBK, dr. Jure Zečević, tajnik Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog, te gđa. Marija Znidarčić, članica istoga Vijeća, primili 25 predstavnika iz anglikanskih zajednica u Beču, Pragu, Budimpešti, Bukureštu, Izmiru, Ankari, Istambulu, Kreti, Krfu, Ateni, Varšavi, Kijevu, Moskvi, St. Petersburgu i Beogradu, predvođenih gđom. Janet Berković, laičkom voditeljicom anglikanske zajednice u Zagrebu. Anglikanski biskup europske biskupije, Robert Innes, arhiđakon Patrick Curran (Beč) i arhiđakon Colin Williams (Frankfurt) izrazili su u ime svih predstavnika oduševljenost boravkom u Hrvatskoj i zahvalili za prijem i gostoprimstvo. U pozdravima, govorima i u ugodnoj i neformalnoj komunikaciji istaknuta je korisnost uzajamnog upoznavanja kršćana različitih tradicija i potreba što dosljednijeg zajedničkog promicanja evanđeoskih vrijednosti.


U župi u Remetama koja je ujedno i drevna marijanska crkva i svetište poznata kao Zagovornica Hrvatske, održana je 11. prosinca 2015. tribina na temu: Hrvatski branitelj pod plaštom Zagovornice Hrvatske. Tribinom je moderirao Vlado Čutura novinar Glasa Koncila, pokretač i urednik više časopisa, pisac, crkveno i društveno angažirani vjernik laik.
Na početku remetski župnik o. Antonio-Mario Čirko iznio je kratko razmišljanje o temi: Advocata Croatiae - čuva svoj narod i danas. Župnik je naglasio da već dugi niz vremena u razgovoru sa župljanima, ali i u osobnim i duhovnim razgovorima primjećuje se potreba duhovne skrbi za branitelje. Tako je i ova tribina jedan početak ostvarenja te inicijative u kojima će se na različite načine i ovisno o mogućnostima, braniteljima koji žive na području remetske župe ponuditi duhovni sadržaji, zajedništvo i ljudska blizina. Zbog toga i tribina nema prizvuk politike, nego ima smisao svjedočenja Božje snage i predanja koje tada čini čudo kojeg je hrvatski narod itekako bio svjedok: izborena je na čudesan način vlastita domovina, a s druge strane u trenucima bilo rata, bilo zarobljeništva, bilo dugogodišnjeg zatvora mnogi su posvjedočili da su otkrili živoga Boga koji im je dao ljubavi i snage da ustraju za dobro. Uz primjere povezanosti hrvatskog naroda s vjerom i Marijom, župnik je naglasio da i naši gosti na tribini mogu ispričati svoja iskustva na svoj način kada su mogli doživjeti tu čudesnu nutarnju snagu, Božju snagu koja je dala da se sve može podnijeti, a s druge strane mnogi branitelji su pokazali kako se ljubi domovina, ali i da se ne mrzi nikoga, ma bio to i najveći neprijatelj. I to je uistinu milost.
Potom je o svome iskustvu vjere i domovinskog rata progovorio General zbora Josip Lucić, hrvatski general, bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske. Od najranijeg djetinjstva posebno od svoje majke usvajao je temelje vjere i svoj odnos prema Bogu. Iako se nikada nije mislio baviti vojnim pozivom splet okolnosti doveo ga je do toga. Kada je započeo domovinski rat javljali su se većinom mladi ljudi u obranu domovine - hrvatski dragovoljci. General Lucić postavio je pitanje zbog čega su ti mladi odlučili odazvati? Odgovor je upravo iz osjećaja odgovornosti koji proizlazi iz načina odrastanja. Tu se vidi utjecaj obitelji i utjecaj Crkve koja već stoljećima nastoji očuvati obitelj kao temelj društva i svih vrijednosti. A u samim obiteljima general ističe da su upravo majke i bake koje ulijevaju pozitivni duh u djecu prema istinskim vrednotama i vjeri. Ovaj rat je na jedan specifičan način obnovio vjeru i danas taj spoj vjere i domoljubnog osjećaja može se najbolje osjetiti u crkvenim objektima. Gledajući unazad prve godine iza rata učinila se je jedna pogreška, istaknuo je general Lucić. Naime rat je mnogim braniteljima narušio psihičko zdravlje, bilo je teško vratiti se u svakodnevicu, pogotovo oni koji su proveli godine u postrojbama, doživjeli su stresove i sve ostalo. Uz tjelesne ozljede koje su se liječile, trebalo je liječiti i duševne ozljede na način da su se organizirali rehabilitacijski centri. No toga nije bilo nego su se branitelji liječili s ostalim bolesnicima koji nisu psihički stradalnici u ratu. Danas je prosječni životni vijek hrvatskog branitelja oko 50 godina, a to ne bi trebale biti godine za umiranje. Važna je uloga Crkve, duhovnog angažmana. Kada danas vidimo hrvatskog branitelja koji se je odao alkoholu ili ne može naći snagu za ići dalje u životnu borbu, onda mnogi zaborave da su ti mladi ljudi ušli u rat kada se je trebalo školovati, u vrijeme kada se osnivaju obitelji, kada se do negdje 30 godina života većina ljudi stabilizira, u vrijeme kada se rađaju djeca... Jedan ogroman broj mladih ljudi je to razdoblje izgubio, proveo ga u jednom okrutnom ratnom okruženju, te djelomično nebrigom društva nije uspio naći snagu. Oni koji su se okrenuli više prema Crkvi, prema svojim prijateljima u okruženju Crkve ti su uspjeli ozdraviti. No oni koji su se zatvorili ili se zatvaraju u svoju osamu ti vrlo brzo umiru. General Lucić zaključio je svoje razmišljanje da sigurno bez Božje pomoći ne bi se uspjela stvoriti naša država koja je ostvarena uz velike žrtve i ljubav branitelja prema domovini.
Potom je svoje razmišljanje na temu: Temelj opstanka - vjera, obitelj i domovina iznio Josip Klemm, predsjednik Udruge specijalne policije. Progovorivši o vjeri, g. Klemm je istaknuo da nije dovoljno vjerovati, nego naša djela trebaju pokazati našu vjeru. Zbog toga se svaki dan trebamo upitati što smo dobro učinili za drugoga. Tako i hrvatski branitelji se isto pitaju da li sam se danas sjetio svoga prijatelja iz rata kojemu je možda teško, koji je možda sam. Ne smijemo samo čekati da čujemo da je netko od njih umro nego treba djelima pokazati vjeru i ljubav. Treba se boriti i biti blizu i hrvatskom branitelju, ali i svakome čovjeku. U domovinskom ratu, ističe g. Klemm, svi smo bili zajedno, te nastavlja da nije bilo molitve, majki koje su molile za hrvatske branitelje, pitanje je da li bi bilo hrvatske države. I u vrijeme kada se je trebala donijeti presuda za generale Markača i Gotovinu, sami hrvatski branitelji poslali su dopise svim hrvatskim župama da potaknu sve na molitvu i na bdijenje za naše generale dan uoči presude. Imali smo vjeru u pozitivan ishod jer smo znali da Hrvatska nije nastala na zločinima. Molilo se ne samo u crkvama, nego i u mnogim obiteljima. Hrvatska je tada drugi puta pobijedila, istaknuo je g. Klemm citirajući generala Markača.
Potom je uslijedila mogućnost postavljanja pitanja. Gost tribine trebao je biti i general Mladen Markač koji se ispričao jer zbog putovanja nije uspio stići na vrijeme u Zagreb.


KRŠTENICI:
U župi smo imali 124 krštenika / 25 manje nego prošle godine/ (123 djece i 1 odrasla osoba) od kojih su 74 iz naše župe, a 50 iz drugih župa. U našoj župi je kršteno 62 dječaka i 61 djevojčica. Treba reći da se zadnjih godina broj krštenja smanjuje. Za usporedbu - u zadnje dvije godine taj broj se je smanjio za 50.
Među roditeljima krštenika iz naše župe njih 15 od 73 nema sakrament ženidbe. S područja naše filijale na ČRETU bilo je 15 krštenika (5 dječaka i 9 djevojčica), što je za to područje za petero manje od prošle godine.

PRVOPRIČESNIKA je bilo 123, dvanaest manje nego prošle godine.
Na ČRETU je bilo 24 Prvopričesnika, kao i godinu dana prije.

POTVRĐENIKA - FIRMANIKA je bilo 99, dvoje manje nego prošle godine. S područja ČRETA bilo je 12, dvoje manje nego 2014.

VJENČANJA:
U našoj župi sakrament ženidbe sklopilo je 46 parova, šest manje nego 2014. godine, a od broja vjenčanih u župi ostaje živjeti 19 parova, šest više negoli prošle godine. Tijekom godine u župi smo podijelili oko 80.000 sv. Pričesti.

POSJET STARIJIMA I BOLESNIMA Naše starije i bolesne župljane po bolnicama, domovima i obiteljima, tijekom godine pohodili smo 385 puta.

POKOJNICI:
Preminulo je 98-oro naših župljana, 21 više nego u 2014. godini, od toga broja 51 muškarac i 47 žena. Među preminulim župljanima bilo je 12 iznenadnih preminuća. Od 98-oro preminulih čak 44 ih je umrlo bez sakramenata. To je devetoro više nego prošle godine. Od toga broja preminulih (98) s područja ČRETA preminula je 21 osoba, 11 muškaraca i 10 žena, 7 više od prošle godine, od toga 9 bez sakramenata.
Prosječna starost preminulih je 75,27 godina.

Kao župna zajednica moramo se svi zamisliti nad činjenicom da svake godine sve veći broj umrlih nije primio bolesničko pomazanje, a nije bila nagla smrt. Nekad u samim obiteljima postoji praznovjerni strah ili krivo uvjerenje da je bolesničko pomazanje samo za one koji su na samrti. Zato se i odgađa zvati svećenika. Mi svećenici znamo često čuti od ljudi: Što me želite pokopati? To je ostatak mentaliteta od prijašnjeg naziva Posljednje pomazanje. Zato postoji neki čudan strah kada se spomene taj sakramenat.

U Novom Zavjetu čitamo: Boluje li tko među vama? Neka dozove starješine Crkve! Oni neka mole nad njim mažući ga uljem u ime Gospodnje, pa će molitva vjere spasiti nemoćnika; Gospodin će ga podići, i, ako je sagriješio, oprostit će mu se. Tako veli sv. Jakov apostol (Jak 5, 13-15).

Sakrament bolesničkog pomazanja pomaže čovjeku da ponajprije ozdravi od bolesti duše, malodušnosti (to je i Isus uvijek najprije htio u ozdravljenjima koja je vršio), a ukoliko je Božja volja, i od bolesti tijela. Polaganje ruku na bolesnika za vrijeme obreda bolesničkog pomazanja je slika da sebe stavljamo u dobre Božje ruke. Tako bolest postaje mjesto susreta s Bogom. Pomazanje uljem upućuje na Božju ozdravljujuću ljubav koja struji u bolesnika i njegove rane.

Dragi župljani, kao vaš župnik, zajedno sa župnim vikarima molim vas da ne budemo praznovjerni, nego da shvatimo ovaj sakramenat kao sakramenat za život, a ne za smrt. Sakrament bolesničkog pomazanja se dijeli u svako doba. Bolesnik je uvijek na prvom mjestu. U bilo koje doba dana i noći pozovite svećenika i mi ćemo odmah doći i podijeliti ovaj sakrament.


U sklopu završetka Godine posvećenog života na Svijećnicu 2. veljače, o. Antonio-Mario sudjelovao je na završnim susretima kao predstavnik povjerenstva za zvanja pri HKVRPP (Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica) zajedno s tri redovnice također članova povjerenstva na temu: Posvećeni život u zajedništvu. Od ostalih događanja posjetila se je i Sikstinska kapela koja je poznata je po remek djelima freska po zidovima, a osobito po svodu gdje se prikazuje stvaranje čovjeka, te velika oltarna freska posljednjeg suda koja su oslikana od Michalangela. Također kapela je poznata kao mjesto konklava gdje se održava izbor novoga pape.

Vrhunac svega bila su dva događaja. Tako je 1. veljače bio susret s papom Franjom i s preko 5000 sudionika. Papa nije želio čitati napisani govor nego je progovorio redovnicima i redovnicama onako iz srca. Spomenuo je tri važne stvari za posvećeni život. Važnost življenja proročke dimenzije u poslušnosti, zatim važnost blizine i svjedočenje nade. Danas su važni proroci koji svjedoče svojim životom. Posvećene osobe pozvane su biti ti svjedoci. Proroštvo ispunja radošću, ono je poseban dar. Papa naglašava da ono želi reći da postoji nešto puno veće i bolje negoli čovjek može zamisliti. Druga stvar je blizina. Posvećena osoba mora biti blizu osobama u potrebi, koji su u životnim problemima, patnji. Ali blizina također uključuje brigu i za vlastite članove u zajednici (npr. bolesna redovnica ili redovnik). Zadnja točka je nada. Papa kaže da se muči s time, jer promatra posvećeni život i pita se zašto je on postao tako sterilan. Neke zajednice prave eksperimente umjetnog sjemeništa, gdje primaju nova zvanja bez kvalitetnog razlučivanja. To nije ispravno jer kasnije onda nastanu još veći problemi. Za nova zvanja treba moliti i to ustrajno i svim srcem nikada se ne umarajući.

Na Svijećnicu, u prijepodnevnom dijelu svi sudionici sudjelovali su na hodočašću na tri različita mjesta gdje se nalaze Sveta vrata (Sveta Marija Velika, Sveti Ivan Lateranski i Sveti Pavao izvan zidina). Hrvatska grupa pri HKVRPP bila je u papinskoj bazilici sveta Marija Velika koje je ujedno bilo i sudjelovanje u potpunom jubilarnom oprostu u Godini Milosrđa. Uvečer se slavila svečana Sveta Misa s papom Franjom u bazilici Svetog Petra koja je bila ispunjena mnoštvom posvećenih osoba. Na kraju je papa ohrabrio sve redovnike i redovnice da ustraju na svom putu posvećenja i da se nikada ne umore u tome.

O. Antonio-Mario nosio je ovih dana u svojim molitvama i prolaskom kroz Sveta Vrata, ali i na grobu sv. Ivana-Pavla II na poseban način ne samo one koji su mu se preporučili u molitve, nego i čitavu župnu zajednicu i sve ljude u potrebi.
Pritisnite linkove za pregled fotografija:
Pogledajte galeriju na facebooku
Pogledajte galeriju na facebooku
Pogledajte galeriju na facebooku
Pogledajte galeriju na facebooku
Pogledajte galeriju na facebooku
Pogledajte galeriju na facebooku
Pročitajte izvještaje koje su napisali članovi naše Obiteljske zajednice
Željka Kadić i Mirjana Svržnjak.

Pogledajte fotografije sa 2. nacionalnog susreta katoličkih obitelji na Trsatu

Dragi svi,
Iako su mi i jučer srce i duša bili puni, dječji i moj umor su me spriječili da vam na licu mjesta iznesem svoje dojmove. Uvijek me se ova naša hodočašća - izleti posebno dotaknu. Na početku - molitva i blagoslov za sretan put, a onda polazak. Svi radosni i razdragani, djeca cvrkuću, razmještaju se i dogovaraju - tko, gdje, s kim i kako. I mi odrasli se polako komešamo, smješkamo, pričamo, šalimo. Osjeća se veliko zajedništvo. Prekrasno!
Stižemo na naše prvo odredište - Krk - samostan naših dragih karmelićana. Dominik nas lijepo dočekuje, na brzinu se smjestimo i trk u kapelicu na misu. Jedan bus - puniji djecom nego odraslima, ali popunismo tu čarobnu malu kapelicu za tren. Ta podnevna misa prava je okrijepa za dušu i daje dodatni poticaj da što zauzetije sudjelujemo u onome što nam tek slijedi. Poslije mise - ručak, odmor ili šetnja i polazak za Rijeku. Dolazimo do mosta, ali ne možemo prijeko zbog bure. Otpada naše sudjelovanje u zavjetnoj procesiji od riječke katedrale do Trsata. Iako sam najprije bila pomalo razočarana što popodne nismo mogli provesti kako smo prvotno planirali, ipak je ispalo da nam je to dalo i novu dimenziju zajedništva, jer smo zbog toga popodne proveli u zajedničkom ugodnom druženju i igri djece i odraslih. Predvečer smo se opet okupili u onoj divnoj kapelici na zajedničkoj večernjoj molitvi, a onda još malo prošetali i usput večerali. Drugi je dan ipak uslijedilo "veliko finale". Iako sam znala da dolazi mnošto vjernika, svejedno me je iznenadilo i dirnulo kad sam dolasnom na Trsat vidjela onu gomilu autobusa i vjernika koji hrle živim primjerom svjedočiti da u našem narodu ipak živi kršćanski duh, da nas je puno koji obitelj smatramo posebnom vrednotom. Bilo mi je drago što i naše obitelji čine kap u tom moru. O dodatnim blagodatima - da smo prije mise (iako "muvajući" se i uglavnom baveći djecom) čuli neka krasna svjedočanstva, da su nam se tamo pridružili naši dragi pastiri - o. Antonio i Anđelko (a i o. Jakov, kojeg ja posebno pamtim kao nekog tko je krčio i utirao staze vjere u mojoj mladosti, nam je bio tamo), da je sudjelovalo veliko mnoštvo redovnika i redovnica, da je biskup Župan održao krasnu i nadahnutu propovijed, da su blagoslovi koji su nam podijeljeni utisnuti u naša srca, da su nam srca gorjela i za one koji nisu s nama, a želimo im da iskuse blaženstvo bračnoga života, čak i kad se nalaze u teškoćama i ne vide izlaz, da nam je na istinit vjernički način sudjelovala i predsjednica, da smo se nakon mise družili unutar naše zajednice, ali i s drugim obiteljima .... - ne treba posebno niti govoriti.
Pomalo umorna tijela, ali punog i veselog srca i duha vratismo se navečer svojim kućama.
Jutros sam vozeći djecu do škole sa starijom djecom prepričavala vikend. Svakoga se dojmilo nešto, svatko je hodočašće doživio na svoj način, svatko zamijetio nešto svoje što njemu ostaje u srcu, ali svi skupa nepovratno obogaćeni ....
Božji blagoslov svima vama,
Željka

Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji "Obitelj- nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske"
Članovi Zajednica obitelji naše župe BDM na nebo uznesene iz Remeta, uz pratnju dviju časne sestra Lidije i Fidelis (iz samostana Naše Gospe, Bukovačka cesta) u subotu 18. travnja 2014. uputili su se na Drugi susret hrvatskih katoličkih obitelji u Rijeku.
Kratka molitva i blagoslov o.Danijela bio je uvod u dvodnevno hodočašće. Krenuli smo prema samostanu Karmelićana na Krku, tamo nas je dočekao prior o. Dominik Magdalenić, te smo u podne zajedno slavili sv. Misu, uslijedio je ručak i razgledavanja mjesta. Oko pola pet smo se uputili u Rijeku, na sudjelovanje u svečanoj procesiji i večernjoj molitvi prigodom otvaranja Drugog susreta Hrvatskih katoličkih obitelji, ali nas se bura zaustavila, te smo se morali vratiti natrag u grad Krk.
Nedjelja 19. travnja 2014. nakon doručka i blagoslova o. Dominika, uputili smo se na susret u Rijeku. U riječkom svetištu Majke Božje Trsatske dočekali su nas otac župnik Antonio-Mario Čirko i dukovnik o. Anđelko Jozić.
U perivoju svetišta Majke Božje Trsatske održano je euharistijsko slavlje, na kojem se okupilo oko 15000 obitelji, Marijinih hodočasnika pristiglih iz svih krajeva Hrvatske, te susjedne BiH i inozemstva. Među sudionicima je bila i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović.
Euharistijsko slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u koncelebraciji s apostolskim nuncijem u RH Alessandrom D' Erricom koji je pročitao pismo pape Franje upućeno riječkom nadbiskupu Ivanu Devčiću, te hrvatskim nadbiskupima i biskupima i više od dvjesto katoličkih svećenika.
Prigodnu propovijed na misnom slavlju predvodio je Predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj krčki biskup u miru Valter Župan. Pozvao je hrvatske obitelji da se ne boje života, neka svoje brige, umor, nade i radosti prinesu zagovoru i zaštiti sv. Obitelji (Isusu, Mariji i Josipu ) koja jest i mora ostati okosnica i primjer obiteljskog života. Također je naglasio da nam je potreban dublja vjera, više nade i ljubavi prema životu, te ohrabrio majke i očeve te sve preporučio zagovoru Majke Božje Trsatske.
Nakon sv. Mise uslijedilo je zajedničko druženje i okrjepa sa župnikom i o. Anđelkom.
Sretno smo se vratili doma u večernjim satima.
Mirjana Svržnjak
Zagreb, 20.travnja 2015.


o. ZDENKO KRIŽIĆ

o. ZDENKO KRIŽIĆ NA LAUDATO TV (6. travnja 2016.)

Pogledajte emisiju Laudato TV: Jeste li znali?, u kojoj je gostovao o. Zdenko Križić, novoimenovani Gospičko-senjski biskup. U emisiji o. Zdenko progovara o svom imenovanju, o karmelićanima, o svojoj budućoj biskupiji...
Pogledajte video


Otac Župnik na HRT-u

HRT- USKRSNA PORUKA
IZ REMETSKE ŽUPE
(25. ožujka 2016.)

U emisiji na HRT-u DOBRO JUTRO HRVATSKA remetski župnik (25. ožujka 2016.) uoči Uskrsa progovorio je o njegovom značenju i kako živjeti Uskrs u svakodnevici.
Pogledajte video


Branitelji u Remetama

DUHOVNA OBNOVA HRVATSKIH BRANITELJA U REMETSKOJ ŽUPI SVJEDOČENJE VJERE
ANTE DEURA I ŽELJKA ČORKA
(audio snimka)

Na 5. korizmenu nedjelju (13. ožujka 2016.) održana je duhovna obnova za hrvatske branitelje u remetskoj župi koja je nastavak inicijative od 2015. godine. Smisao susreta proizlazi iz jednoga od naziva koji su hodočasnici dali Gospi remetskoj - a to je Pharmacopaea Coelestis (Ljekarna nebeska). U svojoj propovijedi, između ostalog, remetski župnik je naglasio: Želim da vam Isus iscijeli srca od svih strahota koja ste doživjeli u ratu, ali i koje danas doživljavate. Tu uključujem također i udovice, djecu naših poginulih branitelja, ali također i sve prognanike i one koji su izgubili svoje najmilije. Ja kao svećenik nemam po ljudskome velike ovlasti ili utjecaj u društvu, ali prema duhovnim vrijednostima Bog je nama svećenicima dao taj dar da vam ponudimo Isusov mir i iscjeljenje vaše nutrine. I onda kada osjetite nepravdu dobro je reći: Isuse, ja blagoslivljam, ne želim proklinjati niti mrziti. Na kraju svete Mise svoje svjedočanstvo važnosti vjere za vrijeme domovinskog rata i danas iznijeli su savjetnik predsjednice RH za hrvatske branitelje Ante Deur, te branitelj iz remetske župe Željko Čorak. Njihovo dirljivo svjedočanstvo izmamilo je spontani pljesak zahvalnosti Božjoj snazi kojom čovjek biva obdarenim u teškim trenucima bilo osobnim, bilo za domovinu.
Poslušajte svjedočenje


III Korizmena konferencija

Fra Smiljan Kožul U REMETAMA
(26. veljače 2016.)

U 2016. godini tema korizmenih konferencija je bila: LICE BOŽJEG MILOSRĐA. U trećem korizmenom tjednu, 25. veljače 2016. gostovao je fra Smiljan Kožul, te imao nagovor na temu: Bog milosrdni osloboditelj. Fra Smiljan je poznat po mnogim seminarima duhovne obnove, te na njegove obnove, ali i na osobne razgovore dolazi redovito veliki broj ljudi sa svojim duhovnim potrebama. No ovdje je vrijedno spomenuti da je u teškim trenucima domovinskog rata, uz suradnju većeg broja svećenika, redovnika, redovnica i laika, fra Smiljan osnovao Pokret krunice za obraćenje i mir. Pokret krunice je najprije Kardinal Franjo Kuharić odobrio za Zagrebačku nadbiskupiju 1993., a slijedećih mjeseci odobrili su ga i svi ostali biskupi Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Radijsku postaju, Radio Mariju, osnovao je također fra Smiljan 1994., uz suradnju svojih najbližih suradnika iz Pokreta krunice, a kardinal Franjo Kuharić izdao je dekret odobrenja iste godine. Poslušajte svjedočenje


IV Korizmena konferencija

Mons JORGE RAMOS U REMETAMA
(3. ožujka 2016.) - 1. dio

Na četvrtu korizmenu konferenciju 3. ožujka 2016. u župu u Remete došao je poznati ispovjednik iz zagrebačke katedrale MONS. JORGE RAMOS. U ovoj audio snimci nalazi se njegova propovijed sa Svete Mise. Tumačio je evanđelje o Samarijanki, ali i druge evanđeoske zgode. Tema korizmenog susreta bila je: Božja nježnost u ispovijedi - put obnove života. U drugome fajlu možete poslušati video snimku nagovora mons Ramosa poslije Svete Mise i klanjanje pred Presvetim.
Mons. Jorge Ramos, koji je rodom Portugalac, regionalni je vikar prelature Opus Dei za Hrvatsku.
U župi u Remetama u Zagrebu (Uznesenja BD Marije) svake godine se već tradicionalno održavaju KORIZMENE KONFERENCIJE četvrtkom. Godine 2016. tema je bila: LICE BOŽJEG MILOSRĐA
Poslušajte svjedočenje


IV Korizmena konferencija

Mons JORGE RAMOS U REMETAMA
(3. ožujka 2016.) - 2. dio

Pogledajte video (2. dio) u kojem mons Ramos nakon što je predslavio Svetu Misu, na korizmenoj konferencii u remetskoj župi progovorio na temu o Božjoj nježnosti u ispovijedi kao putu obnove života. Nakon toga u videu slijedi klanjanje pred Presvetim. Pogledajte svjedočenje


V Korizmena konferencija

DON DAMIR STOJIĆ U REMETAMA
(10. ožujka 2016.)

Na petu korizmenu konferenciju 10. ožujka 2016. u župu u Remete došao je poznati studentski kapelan DON DAMIR STOJIĆ. U ovoj audio snimci nalazi se njegov nagovor poslije Svete Mise i klanjanje pred Presvetim. Tema je: OBITELJ KAO ODRAZ BOŽJEG MILOSRĐA NASUPROT RODNE IDEOLOGIJE.
Don Damir član je povjerenstva za pastoral mladih Hrvatske biskupske konferencije, kao i Hrvatske salezijanske provincije. Studentski kapelan don Damir promiče teologiju tijela prema katehezama Ivana Pavla II. te drži tribine, predavanja, seminare i duhovne obnove po cijeloj Hrvatskoj i šire. Osim što je studentski kapelan, redovito pastoralno djelovanje vrši u crkvi Sv. Mati Slobode, na zagrebačkom Jarunu.
Poslušajte svjedočenje


VI Korizmena konferencija

FRA DARKO TEPERT U REMETAMA
(17. ožujka 2016.)

Na šestu korizmenu konferenciju 17. ožujka 2016. u župu u Remete došao je FRA DARKO TEPERT. Nakon Svete Mise i propovijedi, fra Darko progovorio je o svome obraćenju i odabiru redovničkog i svećeničkog poziva. Potom je uslijedilo klanjanje. Naime fra Darko kao dijete nije bio kršten pa je postepeno otkrivao vjeru. Još od osnovne škole zanimale su ga različite drevne religije, dok pred odlazak u vojsku nije počeo istraživati i kršćanstvo. Tada je počeo čitati Sveto pismo, a za to vrijeme Bog ga je pozvao k sebi u duhovni poziv. Upravo je druženje s Božjom riječju promijenilo njegov život, ali i život članova njegove obitelji. Kad je imao dvadeset godina zatražio je krštenje, a već s dvadeset jednom godinom krenuo je putem franjevačkog i svećeničkog poziva.
Poslušajte svjedočenje


I Korizmena konferencija

p. Ciril Čuš u Remetama
(19. veljače 2015.)

U župi u Remetama u Zagrebu (Uznesenja BD Marije) svake godine se već tradicionalno održavaju KORIZMENE KONFERENCIJE četvrtkom. Godine 2015. tema je bila: Otkupljenje - obraćenje - ozdravljenje po ISUSU KRISTU Tako je 19. veljače u ispunjenoj crkvi prvi gostovao i svjedočio p. Ciril Čuš. On je poznati slovenski svećenik i voditelj duhovnih obnova. Župnik je župe sv. Arkanđela Mihaela iz Žetala nedaleko od Ptuja. Tema o kojoj je govorio bila je: Oproštenje i duhovno ozdravljenje. Iznio je svoje vlastito iskustvo obraćenja i oproštenja svome ocu koji je fizički zlostavljao njega i obitelj. Od mržnje došao je do oproštenja i milosti da svome ocu kaže da ga ljubi. U tom kontekstu je govorio i o duhovnom ozdravljenju općenito. Poslušajte svjedočenje


II Korizmena konferencija

DARIO I VENERA KORDIĆ
( 26. veljače 2015.)

U Remetama je 26. veljače 2015. gostovao bračni par Dario i Venera Kordić u sklopu korizmenih konferencija čija je zajednička tema: OTKUPLJENJE - OBRAĆENJE - OZDRAVLJENJE PO ISUSU KRISTU. Oni su svjedočili svoje iskustvo vjere i susreta sa živim Bogom u vremenima obiteljski razdvojenosti za vrijeme zatvorskog sužanjstva. Duboko svjedočanstvo dirnulo je slušatelje u crkvi koji su s pažnjom, emocijama i suzama slušali kako Bog čini velika djela u životu čovjeka. Prenosimo snimku svjedočenja. Poslušajte svjedočenje


III Korizmena konferencija

fra IVAN MATIĆ U REMETAMA
(5. ožujka 2015.)

U četvrtak, 5. ožujka održana je treća korizmena konferencija u Remetama. Gostovao je fra Ivan Matić voditelj kuće susreta Tabor u Samoboru. Nakon što je u ispunjenoj crkvi predslavio Svetu Misu, progovorio je o temi: Duhovno zdravlje čovjeka/društva. Prenosimo audio snimku nagovora. Poslušajte svjedočenje


IV Korizmena konferencija

Fra JOZO ZOVKO
(12. ožujka 2015.)

Korizmenu konferenciju 12. ožujka predvodio je poznati franjevac fra Jozo Zovko. On je nadahnuto govorio o temi: Bog i obitelj. I ovaj puta u prepunoj crkvi, nakon euharistije, nastavilo se je govoriti o važnosti obitelji. Na poseban način kroz Sveto Pismo fra Jozo objasnio je odakle proizlazi sakramentalnost samoga braka, te time i nerazrješivost. Brakovi su danas u krizi, zato je poziv na obraćenje i molitvu za obitelji nešto temeljno. U tom smislu i s tom nakanom susret je završio klanjanjem pred Presvetim. Poslušajte svjedočenje


V Korizmena konferencija

P. IKE MANDURIĆ
(26. ožujka 2015.)

U petom korizmenom tjednu, 26. ožujka 2015. gostovao je p. Ike Mandurić, isusovac koji na osobiti način radi sa mladima u Palmotićevoj ulici u bazilici Srca Isusova u Zagrebu, ali i šire. Kao svatko od nas i on je imao zanimljivu životnu priču. Na svećenički put krenuo je sa 37. godina, a za svećenika je zaređene 10. godina kasnije. Kako će on reći: Bog je svega vrijedan. I kad nađemo mjesto s kojeg to svojim životom možemo posvjedočiti, sve drugo je nevrijedno u usporedbi s tim. Zato je to svoje iskustvo p. Ike posvjedočio kroz razmišljanje: Isusov poziv danas mladima... svima nama. Danas su mladi bombardirani tolikim ponudama, tolikim lažnim idolima da to često zaguši i Božji govor u njihovim životima. Ali i Isus danas poziva da bilo gdje da živimo ili radimo budemo blagoslov za ovaj svijet. Slušajući ovu audio snimku neka promišljanje p. Ike bude svima na blagoslov i na korist. Poslušajte svjedočenjeU četvrtak, 12. veljače u 14. sati, Isus je pozvao k sebi svojega službenika o. Vjenceslava Miheteca.

Iako je svaki rastanak težak, srce nam je puno zahvalnosti Bogu na njegovom životu i služenju za našu župu i svetište.
O. Vjenceslav rođen je 22. rujna 1945. Školovao se za učitelja Hrvatskog jezika i glazbe. No Isus i Marija pozivaju ga u redovnički poziv među karmelićane. Oblači redovničko odijelo 8. ožujka 1969. u Somboru gdje završava svoj novicijat. Svečane zavjete polaže 10. studenog 1974. Za svećenika je zaređen 29. lipnja 1975. godine. U Hrvatskoj karmelskoj provinciji obnašao je mnoge službe (prefekt sjemeništa, magister klerika, prior, provincijal, predsjednik HKVRPP, provincijalni asistent za Svjetovni karmelski red, župnik, upravitelj svetišta...). Poznat je bio i kao voditelj duhovnih vježbi i obnova, duhovno je vodio mnoge osobe, ispovijedao i uvijek bio spreman biti blizu ljudima koji su tražili Boga. Na poseban način volio je Mariju i preko svetišta Gospe remetske svjedočio Marijinu važnost u životu kršćanina.


U jednom razgovoru o. Vjenceslav će reći:
Ja sam redovnik. Redovnik znači, vjernik u istinskom i najzauzetijem smislu te riječi. U romanskim jezicima kažu a to govori o tijesnoj povezanosti s Bogom. Kod nas se svećeništvo nadograđuje ili bolje izrasta iz ove posvećenosti, darovanosti Bogu. Za mene je svećenik osoba koju je Bog izabrao i sebi posvetio da bude dar i darovatelj, prinos i prinositelj, posvećen i posvetitelj. Živi u ovome svijetu, ali mu ne pripada.

Dragi župljani, prijatelji, braćo i sestre, takav je uistinu bio naš o. Vjenceslav.

Pokoj vječni daruj mu Gospodine.


FOTO ALBUM SA POGREBA oca VJENCESLAVA MIHETECA

FOTO STUDIO SANDI već dugi niz godina surađuje sa našom župom. Tako je bila i dugogodišnja povezanost i za vrijeme pokojnog o. Vjenceslava Miheteca. Na uspomenu na njega i za zahvalu za sve što je učinio za našu župu i remetsko svetište, na temelju uslikanih fotografija sa sprovoda te drugih, napravljena je posebno uvezena foto knjiga sa tvrdim uvezom. Slike iz foto knjige možete pogledati na galeriji. Hvala FOTO studiju Sandi na tom dragocjenom daru. Pogledajte fotografije


U emisiji HRT-a MIR I DOBRO - prilog o ocu VJENCESLAVU MIHETECU

U emisiji HRT-a MIR I DOBRO (15. veljače 2015.) objavljena je vijest o nenadanoj smrti o. Vjenceslava. U prilogu se ukratko donosi prilog o njegovu životu, te najava sprovoda i Mise zadušnice - Pogledajte video
MOLITVA PREDANJA U BOŽJE RUKE ZA NOVU GODINU

Božanski naš Spasitelju, na početku ove godine posvećujemo ti sami sebe, našu župnu zajednicu, naše obitelji i našu domovinu i već unaprijed primamo iz tvoje očinske ruke sve, što si nam za ovu godinu odredio. Primamo s jednakom odanošću radost i žalost, zdravlje i bolest, oskudicu i obilje, pa čak i život i smrt, što već bude na veću korist naše duše i na tvoju proslavu. Nama samo daj da te više ljubimo. Udijeli nam zdravlje i posvećenje, milost i spasenje, a svetoj Crkvi mir i proširenje po cijelom svijetu. Dobri moj Bože, kojim će nas putovima ove godine voditi tvoja Ljubav? Što ćeš od nas tražiti? Mi to ne znamo, ali ti radosno kao župna zajednica kličemo:

Blagoslovljen bio za sve, jer ti si sama dobrota i milosrđe !


Amen


MOLITVA ZA NOVU GODINU

Ja ti prikazujem
Moj Bože, prikazujem ti
ovu godinu koja započinje.
Učini, po svojoj dobroti,
da bude jedno dugo uspinjanje prema tebi,
da me svaki dan nađe bogatijim
vjerom i ljubavlju.
Moj Bože, prikazujem ti
sve one koje volim,
i za koje titra moje krhko srce.


Ne dopusti da ih zanemarim.
već da budem za njih
kanal tvoje nevidljive milosti.
Moj Bože, prikazujem ti također
neizmjernu bol ovoga svijeta.
patnje nevine djece
i teret koji teško sve pritišće.
Moj Bože, neka iskra tvoje ljubavi
zasvijetli u tami
i neka ove godine osvane zora mira


Amen